Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažirao profile

Piše magistarski rad o društvenim mrežama, a osuđen zbog fejsa

'29.03.2012., Zadar - Mate Kozul dolazi na sudjenje. Osumnjicen da je kreirao lazne profile dviju Zadranki na Facebooku i Iskrici.  Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
30.05.2012.
u 12:48

Mate Kožul (27) iz osvete je otvorio pet lažnih profila dviju Zadranki u dobi od 22 i 23 godine na Facebooku i Iskrici

Zadranin osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora zbog otvaranja lažnih profila dviju djevojaka na Facebooku i Iskrici branit će uskoro magistarski rad na temu komunikacija na društvenima mrežama.

Ekonomski fakultet u Zagrebu dao mu je dopuštenje da javno brani magistarski rad na temu "Interaktivna marketinška komunikacija na primjeru društvenih mreža" samo dva tjedna nakon nepravomoćne presude za ovo kazneno djelo.

Ovu informaciju i naslov magistarskog rada potvrdio nam je telefonom i sam Mate Kožul (27) koji je u siječnju ove godine navodno iz osvete otvorio pet lažnih profila dviju Zadranki u dobi od 22 i 23 godine na Facebooku i Iskrici. Koristeći slike djevojaka i navodeći brojeve njihovih mobilnih telefona naveo je da nude seksualne usluge. Na upit kako s obzirom na činjenicu da mu je suđeno zbog otvaranja lažnih profila na društvenim mrežama komenitira to što će pokušati magistrirati na temu komunikacija na društvenim mrežama, Kožul nam je prvi dan telefonski rekao "kako to jest malo neobično", dok nas je drugi dan zamolio za razumijevanje i rekao kako ipak ne bi ništa komenitirao.

Imala traume

Da je itekako bila riječ o ozbiljnom problemu koji je rezultirao prijavom policiji u siječnju ove godine te o traumama djevojaka koje su bile žrtve "Kožulove komunikacije" na Facebooku i Iskrici, potvrdila je i presuda općinskog suda u Zadru prije dva tjedna. Matu Kožula, nekadašnjeg zaposlenika zadarske gradske uprave i člana mladeži HDZ-a, općinski sud u Zadru osudio je uvjetno na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. U presudi se navodi da je utvrđeno je da je s računala u Zadru s IP adrese na kojoj je prijavljen njegov otac, bez odobrenja oštećenih djevojaka otvorio pet profila na društvenim mrežama te objavio njihove fotografije i brojeve mobitela.

– Uz oglas za diskretna intimna druženja i razmjenu partnera, jednoj djevojci objavio je čak i broj kućnog telefona i kućnu adresu za koju je naveo da je adresa javnog okupljališta. U lažnim profilima za obje je djevojke naveo da nude seksualne usluge – navedeno je tijekom procesa.

Djevojke je otprije poznavao, jednu iz susjedstva, a drugu s druženja u prostorijama Mladeži HDZ-a. Kožul je navodno ove dvije djevojke krivio za prekid sa svojom djevojkom te se odlučio osvetiti otvaranjem lažnih profila na Iskrici i Facebooku navodeći da žele seksualna druženja i ostavljajući prave brojeve telefona i kućnu adresu. Uslijedili su brojni telefonski pozivi muškaraca koji su tražili seksualne usluge. Jedna od djevojaka zatražila je i pomoć psihijatra i hospitalizirana je. Navodno je riječ o odličnoj studentici koja je potom uslijed trauma imala i velikih problema tijekom daljnjeg studiranja .

I dalje negira da je kriv

– Bile su uznemirene i zabrinute zbog silnih telefonskih poziva, a bilo im je i neugodno pred ukućanima. Nazivali su ih nepoznati muškarci i tražili seksualne usluge. T. R. uspjela se donekle čvrsto držati, a S. P. bila je izvan sebe. Odmah sam kontaktirala s administratorom na Iskrici i doznala IP adresu koja je prijavljena uz telefonski broj čiji je vlasnik otac optuženog. Zatražili smo od administratora da nam izlista sadržaj i profil odmah ukine, što je djelomično i učinjeno. S administratorom Facebooka nismo mogli kontaktirati jer nije u Hrvatskoj pa sam na opciji prijavljivanja lažnog profila i po stotinu puta na dan prijavljivala profile oštećenih djevojaka samo da administrator što prije reagira i ugasi ih – rekla je tijekom svjedočenja zadarska kriminalistkinja koja se bavila ovim slučajem.

Mate Kožul i dalje negira da je kriv za djelo zbog kojeg je osuđen na kaznu od šest mjeseci zatvora uvjetno. Štoviše tvrdi da uopće nije ni dobio presudu. Na objavi presude nije bio. Na upit što je tema njegova magistarskog rada, rekao nam je kako se bavi između ostalog i problemima premalog oglašavanja na društvenim mrežama. U utorak nam je rekao da je tema predložena prije afere, a u srijedu ujutro izjavio je kako nije baš siguran kada je tema predložena te opet zamolio da za razumijevanje, ne želeći ništa više komentirati. Rekao je i da ne bi spominjao profesoricu Kesić inače, kako je rekao, sestru generala Praljka.

Zašto je navodno na prekjučerašnjoj sjednici Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Zagrebu unatoč spoznaji da je Kožul osuđen zbog 'komunikacije na društvenim mrežama' te navodno i unatoč sugestijama i čak protivljenju nekih kolega profesora Kožulova mentorica Tanja Kesić dala zeleno svjetlo da javno brani magistarski rad na temu društvenih mreža, pokušali smo doznati od same profesorice. No, već prilikom predstavljanja, iako nismo uspjeli reći zbog čega zovemo, profesorica Kesić nam je rekla kako je ona samo profesorica na fakultetu i da se za sve što nas zanima obratimo fakultetu.

Ključne riječi

Komentara 15

ST
stefj
13:01 30.05.2012.

Hm, pa tko zna bolje od njega... Zato i piše rad o tome.

AA
Aartur
13:01 30.05.2012.

Eto, tako se postaje hrvatski političar i državni službenik

SC
Stari Cinober
13:00 30.05.2012.

Bolje da mu je tema \"Seksualnim frustracijama i povrijeđenim egom do zatvora u tri koraka\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije