Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potencijalni problem

Pazite što objavljujete: Fotografije s aerodroma su popularne, ali mogu biti nepotreban rizik

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
22.07.2023.
u 15:00

Ukrcajna propusnica sadrži QR kodove s informacijama o vašoj destinaciji, točan termin odlaska i povratka s putovanja, vaše puno ime i prezime, broj vašeg leta i tzv. PNR broj, odnosno šesteroznamenkasti kod vaše rezervacije za taj let

Nakon brojnih apela da objavljivanje fotografija osobnih dokumenata na društvenim mrežama može dovesti do problema za one „genijalce“ koji iste objave, broj fotografija osobnih iskaznica i vozačkih dozvola po Facebooku, Instagramu, Twitteru i drugdje značajno se smanjio.

Međutim, mnogi često ne razmišljaju kako među one dokumente koje ne bi trebalo objavljivati spadaju i tzv. ukrcajne propusnice (boarding passovi) s avionskih letova. Upravo sada, u vrijeme godišnjih odmora, društvene mreže su preplavljene fotografijama i storyjima putnika koji lete, pogotovo ako su u pitanju neke dalje i egzotične destinacije, u čemu nema ničeg lošeg dok se u jednom od mora tih fotografija ne pojavi i već spomenuta ukrcajna propusnica, nerijetko u kombinaciji s putovnicom.

VEZANI ČLANCI:

To predstavlja potencijalni problem jer propusnica sadrži QR kodove s informacijama o vašoj destinaciji, točan termin odlaska i povratka s putovanja, vaše puno ime i prezime, broj vašeg leta i tzv. PNR broj, odnosno šesteroznamenkasti kod vaše rezervacije za taj let. Možda i ne izgleda kao previše podataka, ali zlonamjernicima to može biti sasvim dovoljno da dođu i do vašeg broja mobitela, e-maila i vaše adrese prebivališta, a sve to skupa stavlja svakog onog koji objavi takve fotografije u nepotreban rizik.

- Hakerima su ti podaci sasvim dovoljni da otvore neovlaštene račune kreditnih kartica na vaše ime i preko njih potroše i po nekoliko tisuća eura. Osim toga, kada tako raspolažu s vašim podacima mogu se praviti da su predstavnici avioprijevoznika i iz vas izvući još više osobnih podataka te tako, primjerice, sklapati ugovore kod telekom operatera i kupovati mobitele u vaše ime i tko zna što još sve ne – pojašnjavaju sigurnosni stručnjaci, navodi Metro

VIDEO Koliko god vi mahali s ENC uređajem, rampa nesmiljeno stoji. Kako ući na autocestu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije