Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik ids-a

Paus pozvao Meloni da se ogradi od predizbornih poruka: Nema razgovora o pripojenju Rijeke i Istre Italiji

Pula: Miletić istupio iz IDS-a, Paus odluku ocijenio ishitrenom
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
26.09.2022.
u 11:58

Podsjetio je kako u Istri suživot Talijana, Hrvata i drugih naroda traje desetljećima i može biti uzor svima, a pitanje granica riješeno je prije više od sedamdeset godina i nikada neće biti predmet ozbiljnih razgovora.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izjavio je u ponedjeljak da "pripojenje Rijeke i Istre Italiji nikada neće biti predmet političkih razgovora" te je pozvao izglednu buduću premijerku Italije Giorgiu Meloni da se ogradi od "opasnih poruka" koje je uputila tijekom predizborne kampanje.

"Tražimo od buduće premijerke Giorgie Meloni da se ogradi od populističkih poruka koje su poslane u kampanji sa ciljem dobivanja izrazito desno orijentiranog biračkog tijela. Takve iredentističke poruke ne samo da štete ugledu Italije u kontekstu Europske unije, nego i dobrosusjedskim odnosima Italije i Hrvatske, a najviše štete pripadnicima talijanske autohtone manjine", poručio je Paus u priopćenju.

Podsjetio je kako u Istri suživot Talijana, Hrvata i drugih naroda traje desetljećima i može biti uzor svima, a pitanje granica riješeno je prije više od sedamdeset godina i nikada neće biti predmet ozbiljnih razgovora.

Nakon pobjede desnog bloka pod vodstvom Meloni na talijanskim parlamentarnim izborima, IDS je čestitao pobjednicima poručujući kako poštuje izbor talijanskih birača iako opcija koja je osvojila većinu glasova IDS-u nije ideološki nimalo bliska.

"Politička kampanja je sada završila i pred budućim talijanskim vodstvom je teško razdoblje da ponude rješenja za probleme koji muče Talijane, a prisutni su u cijeloj Uniji, poput energetske krize i inflacije", ističe Paus.

U ratom zahvaćenoj Europi, dizanje novih tenzija i dolijevanje ulja na vatru šteti svim državama članicama, koje trebaju biti jedinstvene u zaštiti svojih građana od sigurnosnih i gospodarskih posljedica rata, te u pružanju pomoći ratnim izbjeglicama koji su protjerani iz svojih domova. Samo empatična i jedinstvena Europska unija može ispuniti tu zadaću, kaže Paus.

VIDEO: Poskok ušao u pogon tvrtke u Solinu: Ugrizao radnika, no jedna ga je stvar zaštitila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije