Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIJUMF NA IZBORIMA

Žena, majka, Talijanka, kršćanka... Tko je Giorgia Meloni, buduća premijerka Italije

Snap election in Italy
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS
1/9
26.09.2022.
u 08:12

Braća Italije proistekla su iz talijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni se nastoji distancirati od takve prošlosti, premda je se ne želi posve odreći.

Od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Mussolinija do vjerovatne prve talijanske premijerku, Giorgia Meloni je imala zanimljiv razvojni put, dovevši svoju krajnje desnu stranku na vlast. Odlučna i borbena dok kritizira Europsku uniju, masovnu imigraciju i „LGBT lobije”, ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan osobni brend.

„Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka”, rekla je na skupu u Rimu 2019., što je postalo viralno nakon što je remixirano u dance pjesmu.

Braća Italije proistekla su iz talijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni se nastoji distancirati od takve prošlosti, premda je se ne želi posve odreći. Zagovara tradicionalne katoličke obiteljske vrijednosti, ali kaže da će sačuvati talijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju provoditi ih. No kaže da želi ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija dati pravo na izbor.

Spremna za vlast

Rođena u Rimu 15. siječnja 1977., Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbatelli s majkom, pošto ih je otac ostavio. Već se dugo bavi politikom. S 31 godinom bila je najmlađa ministrica u poslijeratnoj talijanskoj povijesti i bila je među osnivačima Braće Italije 2012. godine. Na izborima 2018. njezina stranka osvojila je četiri posto glasova, a sada je dobila  26 posto.

Meloni je išlo u prilog to što je njezina stranka bila jedina oporbena stranka zadnjih 18 mjeseci jer su sve ostale odlučile ući u vladu nacionalnog jedinstva dosadašnjeg premijera Maria Draghija. Naglašava je fiskalnu razboritost s obzirom na golemi talijanski dug, unatoč tome što njezina koalicija poziva na smanjenje poreza i veća socijalna davanja.

Lega (League) leader Matteo Salvini, Forza Italia leader Silvio Berlusconi and Brothers of Italy leader Giorgia Meloni react during the closing electoral campaign rally of the centre-right's coalition in Piazza del Popolo, ahead of the September 25 general election, in Rome, Italy, September 22, 2022. REUTERS/Yara Nardi Photo: YARA NARDI/REUTERS
Foto: YARA NARDI/REUTERS

Njezino stajalište o Europi s godinama je postalo umjerenije i više ne želi da Italija napusti eurozonu i snažno podržava europske sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. No, govori da se Rim mora više zauzimati za svoje nacionalne interese i podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama s Bruxellesom.

Neofašistička prošlost

Meloni je kao tinejdžerka bila aktivistkinja za mladež Talijanskog socijalnog pokreta (MSI) koji su osnovali pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata. U dobi od 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je „Mussolini bio dobar političar jer je sve što je radio radio za Italiju”.

Pošto je izabrana za zastupnicu Nacionalnog saveza 2006., promijenila je retoriku, izjavivši da je diktator činio „pogreške”, kao što su bili rasni zakoni, njegova autoritarnost i ulazak u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

Leader of Brothers of Italy Giorgia Meloni votes at a polling station during the snap election in Rome, Italy September 25, 2022. REUTERS/Yara Nardi Photo: YARA NARDI/REUTERS
Foto: YARA NARDI/REUTERS

Njezina stranka preuzela je ime iz prvog stiha talijanske himne, a njezin logo uključuje plamen koji je koristio i MSI, u bojama talijanske zastave. Odbila je pozive da promijeni logo, inzistirajući da plamen „nema ništa s fašizmom”. 

„Talijanska desnica prepustila je fašizam povijesti ima već više desetljeća”, rekla je u video obraćanju stranim dopisnicima prošli mjesec.

Insistira da u njezinoj stranci „nema prostora za nostalgiju”. Meloni ima kćer, rođenu 2006., s partnerom Andreom Giambrunom, televizijskim novinarom.

Ključne riječi

Komentara 74

DU
Deleted user
08:29 26.09.2022.

Ajde dobro je, jos jedna desno/suverenisticki orijentirana vlada poslije Svedske, slijedeca je mislim Bugarska sa slicnim izgledima. Medjutim - bojim se da ce ih - od nikog odabrana EU komisija - ucijenjivati i sikanirati kao Orbana (Ursula van der Crazy: "imamo sredstva za sprijeciti birace da odaberu krivu opciju"). EU nije demokratski orijentirana nego sluzi interese judeo-masonskih elita.

KO
koraknaprijed
08:19 26.09.2022.

Liberali su NE SPOBNI i OPASNI .

UJ
ujna
08:35 26.09.2022.

Samo polako, ide se u pravom smjeru. Po ovima što pljuju po njima kao i kod nas i svugdje u EU, ako voliš svoju državu, ako si protiv svih nemoralnih stvari koje propagiraju i nameću određene manjinske skupine odmah sii desničar i fašista i problematičan si za društvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije