Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK ZIME

Ovogodišnji travanj u Austriji, najhladniji u proteklih 26 godina

AUT, Wintereinbruch im April, Neuschnee in Kärnten
Foto: EXPA/ Johann Groder
1/3
14.04.2023.
u 23:29

U brojnim planinama i na planinskim prevojima očekuje i do metar novog snijega, a u petak je temperatura zraka u mnogim dijelovima Austrije pala ispod ništice

Stručnjaci Geosphere Austria tvrde da je ovogodišnji travanj “najhladniji u proteklih 26 godina”, izvještavaju danas austrijski mediji. Mediji navode kako bi u ovo doba godine uobičajena temperatura u ovoj alpskoj zemlji trebala biti negdje oko 19 stupnjeva Celzija.
Umjesto toga u Austriji je danas padao snijeg, a u istočnim i južnim dijelovima zemlje obilna kiša. Riječ je o 80 litara po kvadratnom metru, i to u samo 60 sati. To je inače količina kiše koja padne u tijeku cijelog mjeseca travnja. Stoga nije za čuditi da su danas bile zabilježene i brojne poplave.

Što se tiče snježnih padalina u mnogim regijama zabilježen je pravi “snježni kaos, koji je prouzročio brojne prometne nesreće”, ističu mediji. Posebno napeta situacija bila je na južnoj autocesti (Südautobahn), koju i Hrvati dobro poznaju kada putuju u smjeru Beča. Na području Zöberna u Donjoj Austriji u kratko vrijeme napadalo je 10 centimetara snijega tako da su brojni kamioni ostali u snijegu na skliskoj autocesti.

Austrijski su mediji od ranih jutarnjih sati upozoravali građane na zimske uvjete na prometnicama i “povratku zime”. Uz upozorenje  da će snijeg padati i u područjima između 500 i 700 metara nadmorske visine. Ali i o tome da se u brojnim planinama i na planinskim prevojima očekuje i do metar novog snijega. Kao primjerice na području Hohen Tauern. Osim toga u petak je temperatura zraka u mnogim dijelovima Austrije pala ispod ništice. Kao na primjer u Kolomansbergu (-2,1 stupanj Celzija) i Ramsau (-1,3 stupanj Celzija). U Beču je do predvečer bilo samo 3 stupnja. U svakom slučaju neobično i za Austrijance, s obzirom da je već polovica travnja.

VIDEO: Četvrti je mjesec, a proljeću u Gorskom kotaru još uvijek nema ni traga: Snijeg je sve zabijelio!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije