Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Otkriće za turiste s raznih strana svijeta

Dva parka prirode, ornitološki rezervat te Samobor, Velika Gorica, Zaprešić i Jastrebarsko, samo su neki od turističkih aduta ovoga kraja
09. studenoga 2018. u 12:00 0 komentara 145 prikaza
Zeleni prsten Zagreba
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Vožnja biciklom, duge šetnje uz rijeke, kroz šume, kupanje u bazenima, uživanje u toplicama, u svježem zraku, u odličnoj domaćoj kuhinji ili obilascima starih gradova, drvenih crkvica, starih dvoraca, a sve to u Zagrebačkoj županiji, i to nedaleko od hrvatske metropole u koju turist uvijek može skoknuti u šoping ili na neki koncert. Iako je površinom tek šesta, Zagrebačka je županija druga po naseljenosti u Hrvatskoj, ali i jedna od gospodarski najbrže rastućih županija. Zbog svog položaja kojim kao da grli Zagreb, Zagrebačka je županija popularno nazvana i Zagrebački zeleni prsten.

Zagrebačka županija mirisi prošlosti Okolica Zagreba čuva svoje običaje i recepte

Njezina bogata povijest, tradicija, kultura, očuvana priroda, gastronomska ponuda i prekrasni živopisni krajolici, čine je posebno atraktivnom turističkom destinacijom i stranim i domaćim gostima. U svoj zeleni prsten, posebno na vikend-odmor, često dolaze i Zagrepčani. A svi oni, strani i domaći turisti, u Zagrebačkoj županiji imaju što vidjeti i doživjeti. U njezinih devet gradova, 25 općina i 699 naselja smještenih uokolo Zagreba naći će bogatu kulturno-povijesnu baštinu, mnogo zanimljivih priča vezanih uz daleku povijest, običaje i tradiciju ovoga područja te mnoštvo različitih kulturno-zabavnih, folklornih, sportsko-rekreativnih i drugih sadržaja tijekom cijele godine.

U devet gradova, 25 općina i 699 naselja smještenih uokolo Zagreba čeka bogata kulturno-povijesnu baštinu i mnogo zanimljivih priča

– Zagrebačka županija područje je izuzetno velikog bogatstva baštine i prirodnih ljepota, među kojima je puno zaštićenih prirodnih područja, tu su i dva parka prirode: Medvednica i Žumberak – Samoborsko gorje te jedinstveni i posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka. Šume i gore isprepletene su brojnim planinarskim, pješačkim i biciklističkim stazama, a vikend-izletnici pronaći će svoja odredišta u nekom od više od 40 izletišta i obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava.

Stoga ne čudi da broj gostiju i noćenja raste i u toj županiji. U devet mjeseci ove godine u Zagrebačkoj županiji zabilježen je rast dolazaka gostiju od čak 38 posto, tu je županiju posjetilo 95.808 gostiju koji su ostvarili 159.550 noćenja, što je porast za 31 posto.

Zeleni prsten Zagreba | Autor : Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Iz Hong Konga i Tajvana

Od ukupnog broja noćenja čak 121.671 ostvarili su stranci, kojih je bilo 75.854. Tradicionalno, županiju su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Poljske, Italije, Nizozemske, ali i SAD-a. Zabilježen je i nastavak uzlaznog trenda gostiju iz Azije, ponajprije Kine, a potom i Južne Koreje, Hong Konga i Tajvana. Najposjećeniji su gradovi Velika Gorica, Sveta Nedelja, Samobor i Jastrebarsko. Samobor je vjerojatno najpoznatiji. Nema turista koji, u želji da razgleda zagrebačku okolicu, nije bio u Samoboru, koji se pozicionirao na raznolikoj karti domaće turističke ponude, a slavan je i po kremšnitama. Taj gradić nudi niz događanja cijele godine; od ranih utrka, biciklističkih maratona, do koncerata, adventa, jazz-festivala do raznih sajmova. Grad svojim izgledom, popločanim ulicama, stoljećima starim kućama, sa šetnicama za zaljubljene, djecu i rekreativce, priča posebnu priču i nudi poseban doživljaj. Ne čudi, stoga, da Samobor bilježi porast broja gostiju i noćenja. U prvoj polovici godine zabilježena su 7693 noćenja stranih i 5391 domaćih gostiju, što je šest posto više nego lani.

Zeleni prsten Zagreba | Autor : Borna Filić/PIXSELL Foto: Borna Filić/PIXSELL Višegodišnji napori

U tom razdoblju Samobor je posjetilo 6167 turista, najviše iz Bugarske, Njemačke, Srbije, Poljske, Italije, BiH, Slovenije, a potom slijede azijske zemlje. Gosti u Samoboru mogu odsjesti u tri hotela, jednom hostelu ili tridesetak privatnih smještajnih jedinica.

Zeleni prsten Zagreba | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

– Rast turističkog prometa u županiji odraz je višegodišnjih napora turističkih djelatnika u mnogobrojne manifestacije, izletničke sadržaje i eno-gastronomsku ponudu. Povećani angažman i investicije županijske uprave i jedinica lokalne samouprave u razvojne projekte, gospodarsku i turističku infrastrukturu stvorili su preduvjete za kvalitetniji razvoj područja. Na porast broja dolazaka i noćenja zasigurno je utjecala i blizina grada Zagreba te otvaranje novih smještajnih kapaciteta, posebno novih hotela u Velikoj Gorici i Jastrebarskom te povećanje promocije i oglašavanja na inozemnom tržištu. Svakako treba naglasiti da su tranzitni, poslovni i šoping-turizam, uz lokacije poput centra Designer Outlet Croatia u Rugvici, također motiv dolazaka – poručuju u županijskom TZ-u.

Zagrebačka županija fašničko ludilo Od metloboja i srakotrke do diskomaskenbala

Veliki šoping-centri u zagrebačkoj okolici privući će dio gostiju, ali višednevne goste zanima i nešto više. To je ponajprije gotovo netaknuta priroda u zaštićenom području Parka prirode Žumberačkog i Samoborskog gorja. U sklopu Parka prirode moguće je i turistički obići arheološka nalazišta Budinjak i Bratelji ili razgledati ostatke srednjovjekovnih gradova Tuščaka, Staroga grada Žumberka i Okića. Na području Parka prirode više je od 300 krških izvora vode, 260 vodotoka, nekoliko slapova i oko 130 speleoloških objekata. Jedna od najljepših potočnih dolina je dolina Slapnice, potoka koji je dobio svoje ime po brojnim slapištima i kaskadama niz koje se voda spušta uskom i duboko usječenom dolinom dugom 10 km. U Parku prirode mogu se istražiti planinarske i biciklističke staze, isprobati paragliding ili jahanje.

Od ostalih zanimljivosti vrijedi izdvojiti Svetonedeljska jezera uz rijeku Savu, idealna za ribolovni i izletnički turizam, s razvijenom mrežom biciklističkih staza, na jezeru Rakitje smješten je i Autokamp Zagreb – Zaprešić. Ride & Bike naziv je konjičke i biciklističke staze kroz savsko-sutlansko područje koje je iznimno popularno među turistima cijele godine.

Grad Zagreb Kulturni turizam Beli Zagreb pozornica kulture i umjetnosti
ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.