Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fašničko ludilo

Od metloboja i srakotrke do diskomaskenbala

Zagrebačka županija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
09.11.2018.
u 12:00

Najveća proslava, tradicionalni Samoborski fašnik, organizira se više od 190 godina, a posjetitelje desetak dana fašnika čeka niz događanja za koja vam treba fašnička putovnica za sudjelovanje u metloboju, srakotrci, hokeju s metlama i sl

Zagrebačka županija poznata je po proslavama fašnika. Iako je najveće fašničko ludilo u Samoboru, i drugi gradovi imaju svoje maškarade. Već sredinom veljače ključeve gradova preuzimaju Šojka, Princ Fašnik, Svraka, Luk, Žir i brojni drugi protagonisti fašnika.

Najveća proslava, tradicionalni Samoborski fašnik, organizira se više od 190 godina, a posjetitelje desetak dana fašnika čeka niz događanja za koja vam treba fašnička putovnica za sudjelovanje u metloboju, srakotrci, hokeju s metlama i sl. Samoborski fašnik razlog je dolaska u taj grad pa se u veljači u tom kraju traži i krevet više. U Ivanić-Gradu se pak tradicionalno održava Međužupanijski fašnik umirovljenika kada se u povorci gradom biraju najbolje fašničke grupe. Ključeve Ivanić-Grada preuzimaju Princ i Princeza fašnika i pozivaju na bogat program do kraja veljače.

Pajcek, Luk i Žir glavne su face na Turopoljskom fašniku na kojem sve posjetitelje očekuje dobra zabava, ples i sveopća buka, posebno kada središtem grada prolazi velika fašnička povorka domaćih i stranih maskiranih grupa. Ništa manje veselo nije ni u povorci Malog fašnika. Upravo po fašniku za djecu poznata je Sveta Nedelja. Osim nastupa maskiranih mališana iz tamošnjih škola i vrtića, gosti mogu uživati i u nastupu mažoretkinja i dječjih zborova, ali koncertima uz besplatno kuhano vino.

Na Vrbovečkom fašniku posjetitelje očekuje vožnja uređenim traktorskim prikolicama ulicama Vrbovca, koncert pod maskama te fašnička povorka za djecu na Ljetnoj pozornici u Vrbovcu. Fašnički program za djecu i odrasle održava se svake godine i u Jastrebarskom, i to na Strossmayerovu trgu uz Šojku i Škanjca, a organizatori za najbolje fašničke grupe osiguraju i nagrade. Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina također imaju fašnički program, a u Zaprešiću se, između ostalih sadržaja, nudi i diskomaskenbal u gradskoj knjižnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije