Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od jeseni vrtići će raditi u dvije smjene kako bi sva djeca dobila mjesto u njima

Projekt “Vrtići za skladniji život” dio je politike usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza kao jedne od prioritetnih mjera RH.
03. svibnja 2018. u 07:02 2 komentara 1231 prikaza
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Od rujna bi vrtići trebali raditi u dvije smjene, za što nedostaje oko 500 odgajatelja i drugog vrtićkog osoblja, ali i drugih vrtićkih kapaciteta. Negdje je potrebna prenamjena prostora ili dogradnja, uglavnom svaka sredina ima svoje posebnosti.

Milijan Brkić Prepoznajete li ga? Poznati političar prisjetio se Bljeska i podijelio fotku iz ratnih dana

– Tamo gdje ima mogućnosti da se zaposle dodatni kadrovi, to će biti obuhvaćeno našim projektom “Vrtići za skladniji život”, a u sredinama gdje trenutačno nema mogućnosti za zapošljavanje dodatnih odgojitelja, omogućit ćemo neke druge programe – izjavila je jučer ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić na predstavljanju studije “Analiza pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj”. Ministrica je naglasila kako je Vlada prepoznala da je obuhvat sve djece ranim i predškolskim pedagoškim programima važan, kao i to da je veliki korak i to što država prvi put financijski pomaže jedinicama lokalne samouprave.

– Odmah smo na početku obiteljsku politiku usmjerili u smjeru materijalne i financijske pomoći mladim obiteljima bez obzira na to što su vrtići u nadležnosti jedinica lokalne samouprave – kazala je i dodala da su dobili potvrdu od mladih znanstvenika da su to dobro detektirane mjere.

Studija “Analiza pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj” analizira i preporučuje mjere kojima bi se povećala razina obuhvaćenosti djece programima ranog i predškolskog odgoja te poboljšali materijalni i pedagoški uvjeti rada, kao i dostupnost i kvaliteta programa namijenjenih djeci i roditeljima.

Projekt “Vrtići za skladniji život” dio je politike usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza kao jedne od prioritetnih mjera RH, a produljenju radnog vremena dječjih vrtića cilj je omogućiti bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života.

Po hrvatskim gradovima u tijeku su informativne radionice u sklopu otvorenog trajnog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF) s ukupno 300 milijuna kuna. Prihvatljivi prijavitelji u sklopu poziva dječji su vrtići i jedinice lokalne samouprave.

PROMJENA VREMENA Meteoalarm: Mogući su olujni udari vjetra i tuča Nada Murganić Socijalne naknade svima Murganić: Obiteljski zakon u svibnju na javnom savjetovanju Nada Murganić PROBLEM ISELJAVANJA Murganić odgovorila predsjednici: Mnogo je lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost
Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • koraba:

    Najvažnije opet nije napisano. Naš vrtić će nuditi drugu smjenu do 21 h!? Tko radi drugu smjenu primjerice do 20h,pa mu to odgovara!?

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    ajd to sukladite sa radnim vremenom roditelja, i recite tetama u vrtićima da će morati djecu držati budnom do 21.30! bezvezna 'politika'. tko će platiti rad kuhinje za 10% od ukupnog broja djece u vrtiću, tko će platiti tetu dodatnu..? ... prikaži još! režije se dižu znatno. i sad pojasnite malim općinama da će za vrtić morati izdvojiti još cca 10% od ukupnog proračuna, kako bi i one dvije rastavljene žene sa djecom mogle djecu ostaviti u vrtiću sve dok ih gazda iz dućana ne pusti doma navečer, negdje blizu 22 sata..? kako je sve politika, mali lokalni šerifi će i na tome pokušati profitirati. tete rade cca 5,5 sati dnevno sa djecom, prema standardu. želite ih natjerati na 8 sati? učitelji rade 24 sata tjedno... svima u obrazovnom sustavu se prizna par sati dnevno izvan učionice, sobe. nisam vidio nigdje da se pedagoški standard mijenjao. ili mislite raditi protuzakonito? djece je sve manje, činjenica. roditelji rade uglavnom, 98,5 % njih, jutarnju smjenu. radi jedne šnicle kolje se cijela krava...?