Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osjećaj nesigurnosti

Nijemci pišu o 'arapizaciji' BiH, domicilno stanovništvo je zabrinuto

VL
Autor
Željko Andrijanić
26.09.2017.
u 08:18

Novinarka iz Sarajeva istaknula je kako narod nije ksenofobičan nego zabrinut jer vlada osjećaj da se zemlja doslovno prodaje

– BiH ima tri i pol milijuna stanovnika, ali sada, u zemlji koja je oduvijek zagovarala umjereni islam koji je otvoren prema svijetu, u oči upadaju potpuno pokrivene žene u crnom – stoji, između ostaloga, u uvodu analize portala BR24 koji donosi priču pod nazivom “Arapi u BiH”, prenosi Deutsche Welle. Ističu da sliku Sarajeva sve više određuju vjernici i pobornici stroge interpretacije islama.

– Oni dolaze iz država Perzijskog zaljeva ili kao turisti ili kao biznismeni koji rade poslove na Balkanu. Mnogi, međutim, kupuju ili grade objekte u velikom stilu. Veći dio domicilnog stanovništva na to gleda s ljutnjom i zabrinutošću – naglašavaju u tekstu i citiraju jednu poznatu sarajevsku novinarku koja je rekla sljedeće: – Nismo ksenofobični, ali imamo osjećaj da se naša zemlja prodaje – kazala je.

Pišu i kako je prisutan strah od selefija, koji žive po udaljenim selima koja se nalaze dužinom bivše linije fronta. Pitanje kupnje građevinskih zemljišta, koje Arapi ograđuju visokim zidovima, s urbanističkog stajališta zabrinjava i stručnjake, među kojima je dr. arhitekture i urbanizma Nasiha Pozder.

– Imali ste priliku i u javnosti vidjeti sve te projekte koji se kasnije predstavljaju kao velike investicijske priče i kapitalni projekti. Ja obično postavljam pitanje koliko su ti projekti kapitalni i za koga su dugoročni. Onog trenutka kad vi prostor trajno uzurpirate, kada ga trajno opteretite izgradnjom, pogotovo tamo gdje nije bila planirana, dugoročna isplativost postaje sve samo ne dugoročna – rekao je Pozder. 

Ključne riječi

Komentara 147

DU
Deleted user
08:38 26.09.2017.

Bosnjaci ne postoje, to je izmisljotina bih muslimana fundamentalista nebi li ovladali cijelom drzavom i provodili svoj dzihad.

DU
Deleted user
08:42 26.09.2017.

Galeb Alija bi ne samo kopno nego i more za svoju muslimansku bratiju, sve vise izlazi na vidjelo da muslimani u bih nisu zrtve nego agresor

Avatar Vukomerec
Vukomerec
08:42 26.09.2017.

Čemu čuđenje? To su plodovi politike koju SDA vodi već 27 godina, a za koju uvijek iznova dobiva većinsku potporu bosanskih muslimana na izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije