Naslovnica Kultura Knjige

'Izetbegović je htio biti lider građanske BiH, a bio je lider samo Muslimana'

Stravični su razmjeri neznanja koja u Hrvatskoj imamo o stradanju Hrvata u BiH, rekao je Ante Nazor
08. rujna 2017. u 00:20 10 komentara 1153 prikaza
Ivan Aralica i Miroslav Tuđman
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Knjiga saborskoga zastupnika Miroslava Tuđmana (HDZ) "Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića" u kojoj su na osnovu brojnih izvornih dokumenata analizirani motivi i vrijednosti političke filozofije bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) te strateški ciljevi kojima je težio predstavljena je u četvrtak u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

Miroslav Tuđman Presuda za Herceg-Bosnu Tuđman: Hrvatska je učinila sve da BiH opstane od agresije na nju

O knjizi (443 str.), u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade, govorili su akademici Davorin Rudolf i Ivan Aralica, povjesničar Ante Nazor te autor.

Rudolf je istaknuo kako će čitatelji u knjizi, uz ostalo, naći odgovore na pitanja zašto se u BiH u razdoblju od 1992. do 1995. nije ostvario niti jedan plan međunarodne zajednice i UN-a o sprječavanju oružanih sukoba u toj zemlji, njezinom unutarnjem uređenju, zašto su sukobi tako dugo trajali te zašto je Izetbegović povukao svoj potpis s prvog mirovnog plana međunarodne zajednice Jose Cutileira, desetak dana nakon što ga je 18. ožujka 1992. godine osobno potpisao u ime Bošnjaka, zajedno s predstavnicima bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba.

Istaknuo je i da su rješenja u tom prvom mirovnom planu za BiH bila gotovo identična kao i u sporazumima koja su krajem 1995. godine dogovoreni u Daytonu, nakon tri i pol godine oružanih sukoba. "Da je Cutileirov plan ispoštivan možda se moglo izbjeći oko stotinu tisuća žrtava civila i vojnika", kazao je Rudolf.  Smatra da je kod Bošnjaka ključ za izlazak iz fatalnog labirinta u BiH bio u političkim doktrinama i strategijama Alije Izetbegovića, najutjecajnijeg čovjeka u BiH.

Alija Izetbegović i Franjo Tuđman Budući hit? Turska državna televizija snima seriju o Aliji Izetbegoviću

Drži i da Izetbegović nije kriv za oružanu agresiju Srbije na BiH, ali je odgovoran što su se unutarnji sukobi komplicirali, trajali dugo te se nisu rješavali na temelju konstitutivnosti triju najbrojnijih naroda u BiH. "To je knjiga o Izetbegovićevom programu demokratske, cjelovite i višepartijske države, ali unitarne BiH, bez tri konstitutivna naroda", naglasio je.

Napominjući kako se korijeni Izetbegovićevih političkih doktrina i strategije nalaze u knjizi "Islamska deklaracija", Rudolf je rekao i da je model za Izetbegovićevu BiH bio demokratska država građana bez nacionalnih naznaka za svaku naciju posebno u kojoj se odlučuje po načelu jedan građanin - jedan glas. Smatra da su zbog njegova neprihvaćanja učinaka povijesti i modernih političkih rješenja koja će osigurati visoki stupanj državotvornosti i samostalnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH te upornog zagovaranja građanske, unitarne i dominantno islamske BiH došlo i do "nesretnih oružanih bošnjačko-hrvatskih sukoba".

Da je Izetbegović htio biti lider građanske BiH, a bio je lider samo Muslimana pri čemu Hrvatima i Srbima nije priznavao ni status nacionalnih zajednica rekao je i Aralica ocijenivši da su njegovi (Izetbegovićevi) ideali bili konfuzni u provedbi, nepošteni prema druga dva naroda i neiskreni prema međunarodnoj zajednici. Dodao je i da je ušao u rat s Hrvatima, a da niti u jednom trenutku nije bio spreman preuzeti odgovornost za njegove posljedice.

Tuđman, Izetbegović Feljton: Politička doktrina Alije Izetbegovića (1) Bosna i Hercegovina država je Muslimana, Srbi i Hrvati manjine

Aralica smatra da je Izetbegović prihvatio savezništvo bivših komunista i oficira JNA, unitarista i ateista kojima je unitarna BiH bila nadomjestak za unitarnu Jugoslaviju, nije priznavao naciju kao nezaobilaznu kategoriju u europskoj politici te je, odabravši rat, "prešao Rubikon" kao sredstva postizanja ciljeva unitarne države. Pri tome je, drži Aralica, svaku unutarnju artikulaciju BiH doživljavao kao podjelu države te je u tu svrhu "sam izmislio podjelu BiH između Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu".

Nazor Tuđmanovu knjigu zbog obilja izvornih dokumenata drži izuzetno važnom kako bi se događaji u BiH 90-ih godina iz percepcije prebacili u znanstveni okvir. "Stravični su razmjeri neznanja koja u Hrvatskoj imamo o stradanju Hrvata u BiH, posebice staranjima Hrvata u središnjoj Bosni u napadima Armije BiH", naglasio je i dodao da je središnjoj Bosni etnički očišćeno više od 150.000 Hrvata i ubijeno oko 1700 ljudi.

Knjiga, dodaje, sadrži sve relevantne dokumente i izjave o doktrini i strategiji Alije Izetbegovića.

'Sveti ratnici' Izetbegović je za mudžahedine bio Abu Izzat i vrhovni zapovjednik Alija Izetbegović i Franjo Tuđman s Billom Clintonom: Daytonski sporazum predviđao je povlačenje iz BiH svih stranih boraca u roku od 30 dana Feljton: Izetbegović S čela SDA morao je otići mjesec dana nakon rušenja twinsa Samo za zbrinjavanje muslimanskih izbjeglica iz BiH Republika Hrvatska izdvajala je dva milijuna dolara dnevno Feljton: Izetbegović Hrvatska pomoć Bošnjacima bila je četiri puta veća nego Herceg-Bosni
Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

  • mobitel20:

    Bravo za knjigu, ali vise bih volio da "nacionalna TV " to i postane pa organizira emisije na tu temu jer uvijek je vrijeme za to. Naravno da se malo zna kada je vladala medijska omerta na istinu, a u ... prikaži još! sve diple su diplili Nobile,Mesici,Pusicke i mnoooogooobroojnii politicarcici i "novinari" jugonacionalistickog smjera. Ovaj dolje spominje Posavinu...jos jedna ratnopropagandna podvala. Pa zasto je pao Knin,Drnis, Slunj,Kostajnica,Vukovar,Ilok itd itd...Pa zato sto je JNA imala svo naoruzanje cak i nase TO koje su dali teroristima, a mi nista ! Vece desetljecima nas optuzuju za "agresiju na BiH"...pa da je i bilo moguce, zar bi s te strane HV mogao ZNACAJNIJE uci !? Pa sada Muslimani i Srbi zdruzeno sude(svatko iz svojih interesa) zapovjednicima Orasja i to u sklopu "agresije HV", iako je tamo bilo samo ponesto dragovoljaca ! To je palo zbog nadmoci JNA i cetnika i to je sasvim jasno ! Posebno jer im je tu i "koridor" ka Srbiji itd...Sve drugo je ratna propaganda ili neko "opravdavanje za poraz" za koji te ljude nitko niti ne krivi ! Muslimani,kasniji Bosnjaci, su napali Srednju Bosnu zeleci stvoriti kompaktnu teritoriju a protiv Srba nigdje nisu imali napadne operacije sve do iza Oluje zajedno s HV i HVO ! Kaze Boookiir da "smo pustili mudzahedine"! Da, kao svo naoruzanje logistiku i ljude koji su se obucavali u HR i to cijelog rata su naoruzavani bez prestanka, lijeceni u nasim bolnicama 500k izbjeglica! I kazu, "Hrvatska agresija na BiH"!? Besramnici ! Zajedno s Majkama !

  • toljaga22:

    a Posavina je druga priča o etn.ciscenju 100.000 ,Hrvata

  • wwwcro:

    Ma kako je htio biti lider svima a ne samo muslimanima kada je doveo iz arapskih zemalja mudžahedine koji su došli u Bosnu zbog vjerskog rata???