Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Slovenija ocrnjuje Hrvatsku, Srbija nam upućuje diplomatsku notu...

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
08.09.2017.
u 16:45

Unatoč gomilanju nesuglasica sa susjedima, ovaj državni vrh ipak je, kažu iz diplomatskih krugova, uspio održati odlične odnose sa SAD-om

Po sastavu državnog vrha, Hrvatska nikad nije bila bolje diplomatski potkovana, a po članstvu u EU i NATO-u, nikad nije bila bolje međunarodno pozicionirana u odnosu na svoje susjede. Pa ipak, unatoč svemu tome, Hrvatska trenutačno ne samo da je u svađi s gotovo svim susjedima nego se i u tim svađama ponekad čini da loše prolazi jer ne uspijeva riješiti otvorena pitanja, a ugled joj se narušava.

Tihi diplomatski rat

U samo nekoliko dana ovoga tjedna, Slovenija je iskoristila okupljanje uglednih političara i diplomata na Bledskom strateškom forumu kako bi ocrnila Hrvatsku kao zemlju koja navodno ne poštuje vladavinu prava; Srbija je uputila diplomatsku notu Hrvatskoj zbog prosvjeda ispred Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, na kojem je paljenje primjeraka tjednika “Novosti” Beograd okarakterizirao kao zastrašivanje pripadnika srpske manjine i veličanje ustaškog pokreta; a član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prozvao je Hrvatsku za širenje “islamofobičnih napada” na BiH i nastavio činiti sve što može da zaustavi gradnju Pelješkog mosta.

Prije samo dva tjedna, na godišnjoj konferenciji hrvatskih veleposlanika i generalnih konzula u Zagrebu, premijer Andrej Plenković govorio je o tome kako činjenica da su i on osobno, i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, i predsjednik Sabora Gordan Jandroković potekli iz diplomacije predstavlja zapravo “našu prednost”. Diplomatičnost državnog vrha trebala bi biti prednost za Hrvatsku, ali u stvarnosti ti vješti diplomati/lideri ili ne uspijevaju uvjeriti međunarodne sugovornike u hrvatski stav (po pitanju arbitraže sa Slovenijom, primjerice) ili izazivaju kontraučinak, barem kod bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića (SDA), koji izjave predsjednice RH o broju džihadista u Bosni doživljava kao “neprimjerene”.

Tajni dokumenti NATO-a i javna izvješća američkog State Departmenta govore o oko 300 građana BiH koji su se uputili kao strani borci u Siriju ili Irak, u rat na strani terorističke organizacije Islamska država (ISIL), no predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata javno govorila o tisućama takvih državljana BiH. Bošnjački lideri u BiH smatraju da hrvatska predsjednica preuveličava brojke.

– ISIL je izveo 143 teroristička napada, ni jedan nije u BiH niti je u njemu sudjelovao itko iz BiH, a nitko od počinitelja nikada nije bio u našoj zemlji – rekao je Izetbegović prekjučer u Sarajevu.

U diplomatskim krugovima može se čuti teorija da hrvatska predsjednica svjesno odabire takvu retoriku zato da se pozicionira bliže američkoj administraciji pod predsjednikom Donaldom Trumpom, kojemu je oštra retorika o opasnosti od islamističkog terorizma također jedna od najomiljenijih. No, u diplomatskim se krugovima također može čuti i da bi hrvatska predsjednica trebala biti oprezna i držati se činjenica kako ne bi izazvala dodatna pogoršanja umjesto poboljšanja odnosa s BiH.

Sa Slovenijom traje tihi diplomatski rat otkako se Hrvatska povukla iz arbitražnog sporazuma i ad hoc arbitražnog sudišta u Haagu, nakon što su slovenska agentica i sudac uhvaćeni u skandalu, odnosno nedopuštenom ponašanju koje je kompromitiralo sud.

Taj diplomatski rat upravo eskalira sada kad Slovenija pokušava natjerati Hrvatsku na implementaciju presude koju Hrvatska ne priznaje, i to pokušava svim sredstvima, pa i uskraćivanjem načelne potpore unutar EU za ulazak Hrvatske u OECD, organizaciju u kojoj ulazak Hrvatske trenutačno uopće nije na dnevnom redu. No, za Hrvatsku je najopasniji od svih tih slovenskih pokušaja onaj u kojem Slovenci nastoje prikazati Hrvatsku kao zemlju koja krši vladavinu prava.

Nužna uspješnija obrana

U ovom je trenutku takva stigma unutar EU opasna jer bi stavila Hrvatsku u ravninu s Poljskom, protiv koje Europska komisija vodi postupke zbog kršenja vladavine prava, a opasnost za Hrvatsku je u tome što joj Slovenija pokušava tu stigmu nametnuti iako pitanje razgraničenja i povlačenja iz arbitraže nema veze s EU i njezinim procedurama, kakva se primjenjuje prema Poljskoj. Zagreb se sada mora uspješnije obraniti od tih slovenskih pokušaja ocrnjivanja Hrvatske među zajedničkim partnerima unutar EU.

Odnosi sa Srbijom opterećeni su nizom pitanja koja se ne rješavaju na vidljiv i učinkovit način iako predsjednik Srbije uskoro stiže u službeni posjet Zagrebu, a s Mađarskom su odnosi i dalje opterećeni slučajem Ina – MOL.

Dok se gomilaju nesuglasice sa susjedima, neki sugovornici iz diplomatskih krugova upućuju na dokaze da ovaj, najdiplomatskiji državni vrh koji je Hrvatska dosad imala ipak uspijeva ishoditi i takve diplomatske uspjehe kao što je vrlo povoljna izjava američkog ministra obrane Jamesa Mattissa o “Oluji” kao uzoritoj vojnoj operaciji.

– Ta je izjava vrijedna kao suho zlato i pokazuje da su odnosi s Amerikom odlični – kaže jedan upućeni sugovornik.

Komentara 172

Avatar Le-Freak
Le-Freak
17:25 08.09.2017.

V . Pusic kao glas struke i razuma, zar moze smjesnije. Izetbegovic laze kada kaze da bosanski islamski ekstremisti nisu vrsili atentate. Jesu, i to u Rijeci a i u Bosni u Mostaru i srednjoj Bosni i to uvjek protiviv Hrvata. Ako je bilo 300 Bosnjaka u Siriji onda to ne znaci da su to jedini islamski ekstremisti u Bosni. Naravno da ih ima na tisuce to sama logika kaze i tu autor grijesi a predsjednica je u pravu.

AR
aristip
17:25 08.09.2017.

Ako niti jedan od tih naših bajnih diplomata nije sposoban parirati jednom, ne baš osobito inteligentnom, Erjavcu pa kakvi su to kadrovi ?

PP
pp
17:10 08.09.2017.

Glupa analiza. Zaista glupa. Za niti jedan problem nije kriva Hrvatska već druga strana. 1. Slovenci su varali na arbitraži, uhvaćeni su. I umjesto da se pokriju po ušima oni navalili. NIšta mi tu krivi nismo osim što ne lajemo na sva zvona šta su napravili dok se i susjedi koji imaju obraz ko đon ne zacrvene. 2. BiH je leglo islamizma. To je činjenica. BiH i Čečenija imaju najviše boraca per capita na svijetu! A u BiH nije uračunato to da pola stanovništva ne čine muslimani. Od tih 300+ boraca je samo vrh sante leda, u BiH ima nekoliko tisuća selafija, a 10% muslimana ili 150 000 ljudi su simpatizeri radikalnih islamista u BiH. To je realna opasnost. I na to svi upozoravaju, od američkog zamjenika ministra vanjskih poslova do NATO generala. Bakir Izetbegović je islamist, simpatizer Muslimanskog bratstva iz Egipta i sultana Erdogana. Činjenica. I oni provode islamističku i veliko mulimansku državnu politiku u BiH. Nije Hrvatska kriva. Muslimani su. 3. O Srbiji ne treba trošiti riječi. Turci na steroidima. Lupetaju i laju, a u svemu su gori od Hrvatske. Kakve mrtve note?? U Hrvatskoj je 50 prosjednika spalili srpske novine, neš ti. Njima zastupnik u parlamentu Šešelj, pali hrvatsku zastavu i nikom ništa. Bivši predsjednik Nikolić im je četnički vojvoda, a sadašnji predsjednik Vučić je bio Šešeljev potrčko koji je 95' u Glini bulaznio o Velikoj Srbiji, a veliki diplomat i pomiritelj mali praseći Sloba Dačić je bio Miloševićev ministar poznat po esejima o Velikoj Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije