Naslovnica Vijesti Svijet

NATO pozvao saveznike da budu spremni: 'Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije'

U jednoglasno usvojenoj izjavi izražava se žaljenje zbog ruske uporabe sile protiv susjeda i pokušaja zastrašivanja saveznika u NATO-u.
30. svibnja 2016. u 21:57 215 komentara 26515 prikaza
NATO
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Parlamentarna skupština NATO-a je nakon trodnevnog sastanka u Tirani pozvala saveznike da budu spremni odgovoriti na moguću prijetnju Rusije nekoj od država članica Saveza. - Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije - rekao je Amerikanac Michael Turner, predsjednik skupštine na kojoj se okupilo oko 250 parlamentaraca iz 28 zemalja članica.

U jednoglasno usvojenoj izjavi izražava se žaljenje zbog ruske uporabe sile protiv susjeda i pokušaja zastrašivanja saveznika u NATO-u. U tim okolnostima NATO-u preostaje jedino razmatranje odgovarajućih odgovora na moguće agresivne ruske akcije protiv neke članice Saveza, ističe se u izjavi. 

A Georgian serviceman stands in front of U.S. M1A2 svijet plus Male zemlje NATO-a svoj stav često dobiju u Washingtonu John Kerry, Jens Stoltenberg i Milo Đukanović 'VAŽAN DAN ZA RH' Crna Gora potpisala ulazak u NATO, Kovač čestitao Đukanoviću kolinda Predsjednica u POSJETU Hrvatska neće smanjivati broj vojnika u Afganistanu

Parlamentarci pozivaju NATO da pruži jamstva članicama, posebno onima na istočnim granicama koje smatraju da im je sigurnost ugrožena. NATO je prekinuo sve praktične oblike suradnje s Rusijom nakon što je pripojila Krim i poduprla separatiste na istoku UkrajineSavez je najavio da će razgovarati s Rusijom prije summita NATO-a 8. i 9. srpnja u Varšavi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obećao je  Poljskoj da će Savez nakon summita rasporediti dodatne vojnike na njezinu teritoriju. - Bit ću jasan: u Poljskoj će nakon summita u Varšavi biti više vojnika NATO-a, kao jasan signal da će se napad na Poljsku smatrati napadom na cijeli Savez - rekao je Stoltenberg tijekom posjeta Varšavi.

Poljska će u lipnju ugostiti sastanak na vrhu NATO-a, na kojem će čelnici razmotriti slanje vojnika u Poljsku i u baltičke zemlje. Taj će korak vjerojatno razbjesniti Rusiju koja tvrdi da je širenje Saveza na istok prijetnja njezinoj nacionalnoj sigurnosti.

Erdogan: Rusi Kurde snabdjevaju protuzračnim oružjem i raketama

Turski predsjednik Tayyip Erdogan optužio je Rusiju da Kurde snabdjevaju sa protuzračnim oružjem i raketama. Kazao je da Moskva dostavlja oružje Kurdskoj radničkoj partiji preko Iraka i Sirije. 

Kurdska radnička partija je zabranjena u Turskoj i vlasti je smatraju terorističkom i separatističkom organizacijom. - U ovom trenutku, teroristi koriste protuzračno oružje i rakete dobavljene iz Rusije. Separatistička teroristička organizacija ima to oružje - kazao je Erdogan. (I.Kri.)

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • luftbrenzer:

    "Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije ...." -.-.-.-.-.-.-.-.-.-. Jedina realna opasnost od ratnih sukoba su SAD. Zapravo, gotova da nama sukoba na svijetu kojem nisu kumovali Ameri.

  • ivek001:

    Jos ce Ameri razjeb...ti i europu!

  • alenford:

    Da nisam pročitao par knjiga Noama Chomskog i Williama Engdahla,sve bi povjerovao što NATO kaže u vezi Rusije,ili Kine,ali pošto jesam,malo ili ništa im ne vjerujem...Tu se Rusija brani i okružuje sa svih mogućih strana,a lomi ju se polako još ... prikaži još! od 70-tih godina 20. stoljeća,ovo je sada kulminacija i nema više natrag,toliki trud uložiti da se dođe pred vrata Rusije i sada stati,bilo bi besmisleno.Da je Rusija u Sahari,hajde,ali to je bogata zemlja prepuna bogatstava,nafte,plina,ruda,vode,šume,poljoprivrednog zemljišta i td.,a još je mnogoljudna,ogromno tržište,a za privatizaciju,mislim u zapadne ruke,ima toga koliko želiš,raznih industrijskih grana,telekomunikacija,trgovina,banaka,osiguravajućih društava i tad...To je osnovni cilj i svrha,a ne zaštita neke tri baltičke republike,da su u Africi i da ne graniče sa Rusijom,koga bi bilo briga za iste...Ali dobro,nisu ni Rusi mutavi,a imaju i sa čim da se brane,pa ćemo uskoro biti svjedoci nuklearnog rata bez presedana,totalnog...Još je Hitler govorio da je sila zakon,tako da se ništa do danas promjenilo nije,jedino je razlika u tome da se umjesto toga kaže da je netko prijetnja,da ugrožava druge,a ti ga okružuješ već 25 godina,i podvaljuješ državni udar gdje god treba u susjedstvu a sve kako bi maknuo proruske vlade...A ako baš netko,tko ti je saveznik,i neće sa tobom u tu igru sankcija,okruživanja i pritisaka,ti srušiš civilni avion pa mu kažeš,eto,vidiš što uradiše,sada moraš samnom u pohod,a ako se još nećkaš,on ti kaže,slušaj,zahvaljujući nama si nakon WW2 dobio kredite i obnovljen si na svaki način,da nije toga bilo danas bi bio još u srednjem vijeku...i tako,šta ćeš,odustaješ i krećeš sa njim u obranu slobode i demokracije,pa koštalo to i termonuklearnog rata do uništenja...Ali dobro,čeka Netko gore,Netko tko će svima nama suditi po zasluzi...uskoro,nije taj dan daleko...