Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u POSJETU

Hrvatska neće smanjivati broj vojnika u Afganistanu

kolinda
Foto: Večernji list
1/4
22.05.2016.
u 09:18

Talibani pojačavaju pritisak, a pojavljuje se i Islamska država, tako da NATO traži zamrzavanje broja vojnika u misijama u Afganistanu

Nakon službenog posjeta Iranu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pojavila se neočekivano u Afganistanu. Posjet je bio nenajavljen, očito iz sigurnosnih razloga, a predsjednica je, uz pratnju ministra obrane Josipa Buljevića, prvo posjetila pripadnike hrvatskog vojnog kontingenta. Iz Ureda predsjednice najavili su kratak posjet Mazar-e-Sharifu gdje se nalazi većina našeg kontingenta, te Kabulu gdje će predsjednica razgovarati s afganistanskim dužnosnicima, zapovjedništvom misije “Odlučna potpora” te predstavnicima UN-a i NATO-a. Grabar-Kitarović je nakon susreta s našim vojnicima u izjavi za HRT kazala da je povod njezina dolaska u posjet našim vojnicima skora 25. obljetnica osnutka ZNG-a, dakle Oružanih snaga, “koje su izrastale u Domovinskom ratu i oslobodile RH, a sada u raznim dijelovima svijeta, posebno ovdje u Afganistanu, održavaju mir i pomažu afganistanskim snagama u njihovoj daljnjoj obuci i borbi protiv terorista i svih oblika ustanika”.

Povećani gubici

Naši se vojnici neprekidno nalaze u Afganistanu već 13 godina, a u 6-mjesečnim misijama bile su tisuće vojnika. Misija ISAF-a je završena 2014., a u našem kontingentu znalo je boraviti i gotovo 400 vojnika. Nakon toga otpočela je misija “Odlučna potpora”, a naši u njoj sudjeluju obučavajući afganistanske snage, nema borbene misije, a broj vojnika je značajno smanjen. Trenutačno je ondje 4. HRVCON, zapovijeda mu brigadir Mato Matanović, a kontingent čine ukupno 103 pripadnika. Uz 81 pripadnika OSRH, u njemu su i predstavnici zemalja Atlantske povelje, 17 iz Crne Gore, dva iz Albanije, dva iz BiH i jedan iz Makedonije. Posjet predsjednice, međutim, najavljuje promjene, jer će RH, kako planira Vlada, odustati od daljnjeg smanjivanja broja naših pripadnika u Afganistanu. Vlada RH mijenja Odluku o sudjelovanju pripadnika OS RH u misiji “Odlučna potpora”, kojom je bilo predviđeno daljnje smanjenje brojčanog angažmana, počevši od srpnja 2016. godine. U obrazloženju stoji da dolazi do pogoršanja sigurnosne situacije u Afganistanu. Usporedo sa smanjivanjem potpore snaga NATO-a Afganistanskim nacionalnim obrambenim i sigurnosnim snagama (ANDSF), talibani/pobunjenici pojačali su pritisak na ANDSF nanoseći mu sve veće gubitke.

Skup u Istanbulu

Dodatno se pojavila i potreba proširenja spektra pomoći NATO-a afganistanskim snagama sigurnosti s ciljem smanjenja ugroze i od tzv. ISIL-a. Dakle, NATO traži privremeno zaustavljanje smanjivanja snaga. Vlada planira u misiju od 1. srpnja do 31. prosinca 2016. uputiti do 95 pripadnika OS RH (sada 81 plus 22 iz susjedstva), uz mogućnost rotacije. Govoreći o promjeni u broju naših vojnika, ministar Buljević je za Večernji rekao da će se to još vidjeti te naglasio da su vrhovna zapovjednica i on željeli “početi obilježavanje 25. obljetnice osnivanja ZNG-a simbolično upravo u Afganistanu gdje su naši vojnici najizloženiji”. Buljević je dodao kako o našim vojnicima sluša samo pohvale te da su ponosni i zadovoljni zbog toga. Ovo je drugi posjet predsjednice Grabar-Kitarović Afganistanu, prije godinu dana bila je u prvom službenom posjetu kao predsjednica RH, a i prije toga nekoliko puta dok je radila u NATO-u. Predsjednica iz Afganistana odlazi u Tursku. Na poziv glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i predsjednika Turske Erdoğana, u ponedjeljak i utorak, 23. i 24. svibnja, sudjelovat će na Svjetskom humanitarnom sastanku na vrhu u Istanbulu.     

Komentara 23

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
10:49 22.05.2016.

Jedna najobičnija američka pudlica.

Avatar superhik74
superhik74
13:18 22.05.2016.

Dok nasi vojnici navodno cuvaju Afganistan, njihovu maticnu drzavu Hrvatsku preplavljuju horde Afganistanaca na putu za EU. Ovo je Monty Python od banana drzave. Nivo sluganstva je zapanjujuci.

PO
Polarus
11:47 22.05.2016.

Ja joj savjetujem da ostane u Afganistanu... s obzirom koliko je sposobna (bar je ona tako rekla)... u roku 3 mjeseca bi porazila talibane... sretno ti preCjednice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije