Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONALD TRUMP

'Najštetnije što je ikad itko učinio američkoj demokraciji'

U.S. President Trump campaigns in Jacksonville, Florida
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
26.09.2020.
u 09:45

Najgori mogući scenarij nije u tome da Trump odbije prihvatiti rezultate izbora, zaključuje Atlantic, nego u tome da zloupotrebi svoju moć kako bi spriječio takav ishod prebrojavanja glasova koji bi ga jasno smijenio s vlasti.

Američka demokratska javnost uznemirena je uzastopnim odbijanjem predsjednika Donalda Trumpa da, suočen s takvim pitanjima u protekla dva dana, kaže da je spreman u slučaju gubitka izbora mirno obaviti primopredaju vlasti novoizabranom predsjedniku SAD-a. Predsjednički su izbori 3. studenoga, ali nikad se u povijesti Amerike nije dogodilo da neki predsjednik dovodi u pitanje ustavnu kategoriju mirne, demokratske tranzicije između predsjednika koji izgubi na izborima i novoga izabranog predsjednika koji pobijedi.

‘Niste u Saudijskoj Arabiji’

Pitanje postavljeno Trumpu bilo je hipotetsko, no činjenica da on nije na njega odgovorio jasnom predanošću da je spreman predati vlast u slučaju gubitka izbora izaziva komentare i u redovima Demokratske, ali i Republikanske stranke.

– Ovo bi mogla biti najštetnija stvar koju je ikad učinio američkoj demokraciji – komentirao je za New York Times američki povjesničar Douglas Brinkley, stručnjak za američke predsjednike tijekom povijesti. U srijedu je Trump na konferenciji za novinare, upitan bi li u slučaju gubitka izbora 3. studenog bio spreman mirno predati vlast, rekao kako ćemo “morati vidjeti što će se dogoditi” i kako je poštansko glasanje u Americi jedna “velika namještaljka”. Trump ne nudi uvjerljive dokaze o tome da bi taj dio demokratskog izbornog procesa u SAD-u bio “namještaljka”, no i dan poslije, u četvrtak, ponovno dovodi u sumnju regularnost izbora. I ponovno je odbio reći da bi, izgubi li izbore, bio spreman mirno predati vlast novoizabranom predsjedniku.

– Želimo se pobrinuti da izbori budu pošteni, ali nisam siguran da to mogu biti – rekao je Trump. Nekoliko republikanaca, koji u svemu podržavaju Trumpa, osjetilo je potrebu naglasiti da je njihova stranka predana ustavnom principu mirne primopredaje vlasti.

– Pobjednik izbora 3. studenoga bit će inauguriran 20. siječnja. Dogodit će se uredna tranzicija kao što se događala svake četiri godine od 1792. – poručio je Mitch McConnell, republikanac na čelu Senata, gornjeg doma američkog Kongresa. Ipak, mnogi drugi ugledni republikanci odbijaju komentirati ne želeći se zamjerati predsjedniku koji ima naviku da kritičarima uzvraća još žešće. Predsjednica donjeg, Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, iz Demokratske stranke, podsjeća Trumpa da nije ni u Sjevernoj Koreji, ni u Turskoj, ni u Rusiji, ni u Saudijskoj Arabiji.

– Vi ste u Sjedinjenim Američkim Državama. Mi smo demokracija. Zašto onda ne biste barem na tren poštovali Ustav SAD-a na koji ste prisegnuli – poručila je Pelosi predsjedniku Trumpu. Cijela ova bura oko Trumpova odbijanja da unaprijed kaže da je spreman na mirnu predaju vlasti u slučaju izgubljenih izbora događa se nakon članka u magazinu Atlantic u kojemu šef Republikanske stranke u Pennsylvaniji otvoreno najavljuje mogućnost da se pri prebrojavanju glasova zaključi da prebrojavanje nije dovoljno jasno i da je bolje da vlasti savezne države same izaberu elektore, koji biraju predsjednika SAD-a.

Najgori mogući scenarij nije u tome da Trump odbije prihvatiti rezultate izbora, zaključuje Atlantic, nego u tome da zloupotrebi svoju moć kako bi spriječio takav ishod prebrojavanja glasova koji bi ga jasno smijenio s vlasti. Drugim riječima, mogao bi opstruirati prebrojavanje glasova. Prema svim anketama, demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden vodi ispred Trumpa, no ankete su prije četiri godine predviđale i pobjedu Hillary Clinton, koja se nije dogodila.

Strahuju za Ameriku

Na Bidenovu stranu stalo je, otvorenim pismom, petstotinjak umirovljenih generala, časnika, veleposlanika i stručnjaka za nacionalnu sigurnost, koji tvrde da Donald Trump nije dorastao “golemim odgovornostima koje dolaze s predsjedničkim uredom”. “Mi smo republikanci, demokrati i neovisni. Volimo svoju zemlju. Nažalost, i strahujemo za nju”, napisali su i dodali da Biden ima “iskustvo i mudrost potrebnu za vođenje Amerike kroz bolno razdoblje”.

Ključne riječi

Komentara 30

DU
Deleted user
10:11 26.09.2020.

Hhahaaaa i kada čovjek pomisli da ne može niže i jadnije jave se libtard-ljevičari koji vas razuvjeri za tren . Osim toga nemajte nikakvog straha jer Trump sigurno pobjeđuje ...

ZA
Zapadnjak
10:09 26.09.2020.

Trump je hipotetski kriv unaprijed, a jedini koji zapravo i stvarno vec imaju iskustva u tome da ne prihvacaju rezultate izbora su demokrati i ljevicarske aktivisticke organizacije, vrlo cudnovat nacin izvjestavanja, covjek bi mogao pomisliti da "objektivni i neovisni" mediji biraju strane i "izvjestavaju" navijacki...

DU
Deleted user
11:02 26.09.2020.

trumpa smjenjujete već godinama ista ka i selidba luke modrića iz reala.trump će dobiti još jedan mandat a luka karijeru završit u realu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije