Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump uporan: Izaberite one elektore koji će glasati za mene

Trump drži da je u toj državi prekršen Ustav jer je stvoren “dvostruki izborni sustav”
20. studenoga 2020. u 07:14 6 komentara 781 prikaza
FILE PHOTO: U.S. President Trump delivers update on so-called Operation Warp Speed coronavirus treatment program in an address from the Rose Garden at the White House in Washington
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nije još gotovo, nada se dosadašnji američki predsjednik Donald Trump i sve svoje nade u uvjerenje da je ipak pobijedio na ovogodišnjim predsjedničkim izborima povjerava svom odvjetniku Rudyju Giulianiju. Iako su odbijene neke žalbe Bijele kuće u kojoj još stanuje Trump, Giuliani priprema zadnju ofenzivu promijenivši strategiju. Više ne pokušava dokazati kako je bilo izbornih prijevara jer su mu mnoge žalbe odbijene, već pokušava spriječiti da ključne države u kojima je navodno pobijedio Joe Biden taj rezultat proglase i službenim do isteka zakonskog roka, odnosno do 8. prosinca.

AMERIČKI IZBORI Trumpovi odvjetnici: Komunistički novac iz Venezuele utjecao je na izbore

Republikanski parlamenti

Giuliani, koji kaže da želi pomoći prijatelju Donaldu i istodobno za to od njega traži 20.000 dolara dnevno, nada se da će lokalni parlamentarci, u većini republikanci u tim državama, moći imenovati svoje izbornike (elektore) koji bi onda okrunili Trumpa. To je očajnički pokušaj, posljednja moguća karta, za proglašenje Trumpa pobjednikom.

VIDEO: Trump i Melania napali medije: “Kako je moguće da jadni mediji proglase tko je pobjednik?”

U međuvremenu se bombardira javnost dezinformacijama kao što je krađa milijuna glasova pristiglih elektronskim putom ili poštom, pa čak i da su glasovali pokojnici, pokušava zadržati Trumpa u igri. A, Trump i dalje putem tvitova sebe proglašava pobjednikom na američkim predsjedničkim izborima.

Prema analizi ispitivanja javnosti koju je provelo sveučilište Monmouth, čak 77 posto Trumpovih birača vjeruje da je Bidenova pobjeda lažna. Takvo ozračje oslabljuje i uvjerenje mnogih republikanaca da je ipak s izborima sve bilo u redu. Tako se do posljednjeg trenutka neće znati hoće li oni poštovati rezultat proizišao s birališta ili će slijediti Trumpa u avanturi koja je na granici s demokracijom.

Donald Trump Delivers Election Speech - Washinton NE PREDAJE SE Trumpovi odvjetnici od suda zatražili da ga proglasi pobjednikom u Pennsylvaniji

U županiji Wayne, najvećoj u državi Michigan, republikanski članovi komisije glasovali su za blokiranje proglašenja službenih podataka izbora. Demokrati su ostali zaprepašteni. No, nekoliko sati kasnije su zbog reakcije republikanci ipak preokrenuli svoj sud o potrebi blokiranja službenog objavljivanja rezultata. Opasnost, premda je prevladana, ipak ostaje, jer je njihovu odluku o blokadi objave rezultata pohvalio je ne samo Trump, već i Republikanska stranka Michigana.

Postojala je opasnost da u državi u kojoj je pobijedio Biden s dobivenih 150.000 glasova više od Trumpa sve bude blokirano. Postavlja se pitanje što bi se moglo dogoditi u državama u kojima je odnos između glasova koje je dobio Biden i onih koje je dobio Trump mnogo manji.

VIDEO: Joe Biden novi je predsjednik SAD-a!

Trump je upravo platio tri milijuna dolara kako bi dobio mogućnost novog prebrojavanja glasova u dvije županije države Wisconsin. Giuliani je u Pennsylvaniji ponovno izmijenio način napada. Traži zamrzavanje glasova i napada Vrhovni sud te države, jer je odbacio Trumpovu žalbu glede promatrača izbora, odnosno da republikanskim promatračima nije omogućen pristup prebrojavanju glasova poslanih poštom. Sve izgleda da se stiglo na granicu realnosti, ali birači uglavnom konzervativci su uvjereni da žive u paralelnom svijetu. Nemaju izvjesnost. I u Michiganu, bez obzira na slučaj ipak riješen u županiji Wayne, otvorena je sada bitka oko proglašenja službenih rezultata. Put do polovice prosinca kada se trebaju sastati veliki elektori je dugačak i Trump nastoji zakomplicirati verifikaciju izbornih rezultata u državama koje još nisu objavile službene rezultate, a među njima je i Pennsylvania. Biden je u Pennsylvaniji dobio oko 82.000 glasova više od Trumpa, ali njegov stožer po svaku cijenu pokušava sudskim putem spriječiti Bidenovu pobjedu u Pennsylvaniji. Trump drži da je u toj državi prekršen Ustav jer je stvoren protuzakoniti “dvostruki izborni sustav”, po kojem je glasanje na biralištima podložno većim provjerama od glasanja putem pošte.

FILE PHOTO: U.S. President Trump shakes hands with Krebs at Cybersecurity and Infrastructure signing ceremony in Oval Office of White House in Washington ODMAZDA PREDSJEDNIKA NA ODLASKU Trump imenovao generala za kojeg je Obama “teroristički vođa"

Kraljuje kaos

Odvjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu su od suda zatražili da ga proglasi pobjednikom predsjedničkih izbora u Pennsylvaniji, a da zastupnički dom te države, koji kontroliraju republikanci, izabere elektore koji će glasati za predsjednika. U svakom slučaju kaos kraljuje u Bijeloj kući.

Škola za život  u izolaciji
EPIDEMIOLOZI:
'Hitno moramo zatvoriti škole, mladi prenose zarazu u obiteljima i javnom prijevozu'
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Nadalinaaa:

    Znači, novinari još nisu čuli za Dominion i Scytl Voting Systems? OK.

  • hadezeovac_iz_sumadije:

    Svatko tko se zalaže za demokraciju i vladavinu prava treba biti uporan u razotkrivanju kriminala, izborne pljačke i nedemokratskih aktivnosti.

  • liliZG:

    ovog će morati iznijeti iz bijele kuće.. ;)