Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMALA HARRIS

Gospođa potpredsjednica ne postoji više samo na filmu

Democratic 2020 U.S. vice presidential nominee Kamala Harris speaks at their election rally in Wilmington
Foto: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
11.11.2020.
u 23:13

Kamala Harris prva je osoba afričko-azijskog podrijetla na položaju druge osobe Sjedinjenih Država, a nazivaju je i “ženskim Obamom”.

Gospođa potpredsjednica više ne postoji samo na filmu, nije fikcija, napisala je na Twitteru američka glumica Julia Louis-Dreyfus. A u TV serijama i filmovima potpredsjednica postaje i predsjednicom. Kamala Harris (56) bit će prva žena potpredsjednica SAD-a, prva osoba afričko-azijskog podrijetla na tom položaju, a nazivaju je i “ženskim Obamom”.

Prošlo je 55 godina otkako je dana mogućnost sudjelovanja Afroamerikanaca na izborima, a 36 godina od kada je jedna žena, Geraldine Ferraro, bila kandidatkinja za potpredsjednicu i četiri godine od kada je jedna žena, Hillary Clinton, bila kandidatkinja za predsjednicu.

“Budi ono što jesi”

Harris je rođena u listopadu 1964. u kalifornijskom gradu Oaklandu u Zaljevu San Francisca. Majka Shyamala Gopalan stigla je u SAD iz Indije 1958., a po zanimanju je bila biologinja specijalizirana u genetskom istraživanju raka dojke. Otac joj je jamajkanski ekonomist Donald Harris koji se školovao na sveučilištu Berkeley i zatim postao profesor na Stanfordu. Harris ima, dakle, indijske i afroameričke korijene.

Studirala je na sveučilištu Howard i pravo na kalifornijskom sveučilištu Hastings. Poslije studija radila je kao zamjenica okružnog tužitelja u Alamedi, a 2003. izabrana je za tužiteljicu San Francisca te je 2010. postala glavna tužiteljica Kalifornije i na tom je položaju potvrđena 2014. Bila je prva žena i prva multietnička osoba na tom položaju. Kandidirala se 2016. za Senat i dobila najviše glasova. Udala se za Židova bijelca, odvjetnika Douglasa Emhoffa. Harris, koja ima i mlađu sestru Mayu, tipična je predstavnica američkog multietništva.

Poslije četiri godine potpredsjednikovanja najvjerojatnije će se kandidirati za predsjednicu jer u 82. godini Joe Biden najvjerojatnije neće tražiti drugi mandat. Ima i kritičara njezina djelovanja kao tužiteljice ili senatorice, ali dvojac Biden-Harris zasigurno će promijeniti ozračje u SAD-u. Pjesma kojom je Trump započinjao svoje mitinge bila je “Macho Man”, a pjesma koju je izabrala Harris bila je “Work That” afroameričke autorice Mary J. Blige u kojoj se, uz ostalo, kaže “budi ono što jesi, upotrijebi ono što imaš”. Kamela je odbijala rasne etikete koje su joj drugi lijepili.

Govori kako je ono što jest i dobro je tako. “Ja sam Amerikanka.” Harris je pripada Baptističkoj crkvi, ali majka ju je odgajala i u hinduističkoj kulturi, a preko supruga se upoznala i sa židovstvom. Njezin suprug Emhoff bit će i prvi “drugi gospodin”. Trump je napadao Kamalu nazivajući je “čudovištem” i “luđakinjom”, a američki novinar Rush Limbaugh je dvojac Biden-Harris nazivao “Joe i kurva”.

Može biti ideal mladih

U prvoj objavi kao potpredsjednica SAD-a Kamala Harris je napisala: “Ovi se izbori odnose na mnogo više toga nego na Joea Bidena i mene. Imamo mnogo posla pred sobom. Započnimo!” U prvom govoru kao potpredsjednica Harris je kazala kako je prva žena izabrana na taj položaj, ali neće biti i zadnja. Govor je održala u Wilmingtonu u Delawareu zajedno s novoizabranim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i u središtu toga govora bile su žene.

– Mislim na žene koje su se borile i žrtvovale za jednakost, slobodu, pravdu za sve, uključujući i Afroamerikanke koje su često zanemarene, ali pokazuju da su stup naše demokracije – kazala je Harris te citirala afroameričkog političara Johna Lewisa, koji je umro ove godine, te koji je napisao kako demokracija nije stanje, već čin, odnosno da demokracija nije zajamčena.

– Moramo imati snažnu želju da je branimo, zaštitimo i ne smijemo nikada je uzimati zdravo za gotovo – kazala je Harris i odmah uputila poziv mladima da sanjaju s ambicijama. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar mofo
mofo
23:31 11.11.2020.

Nego, ima li ista zadnjih dana o kamali harris osim sto je zena i crna? Zar se samo zbog tih "atributa" izabire i ocjenjuje politicare? A hmm, jos ni nije potpredsjednica koliko je meni poznato..

PR
Prat
09:26 13.11.2020.

Pa ona i je glavna..ne valjda mumija Biden koji u veljači ima uvjete za penziju

Avatar ukurtapash
ukurtapash
00:56 13.11.2020.

'Može biti ideal mladih' bwahahahahaha, silvije tomasevic uopce nema pojma kaj pripoveda. mozda bi mu bilo bolje neka se zaposli za new york times, barem bi imao vecu placu za bedastoce kaj pripoveda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije