Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Američki izbori

Gospođa potpredsjednica ne postoji više samo na filmu

Kamala Harris prva je osoba afričko-azijskog podrijetla na položaju druge osobe Sjedinjenih Država, a nazivaju je i “ženskim Obamom”.
11. studenoga 2020. u 23:13 4 komentara 614 prikaza
Democratic 2020 U.S. vice presidential nominee Kamala Harris speaks at their election rally in Wilmington
Foto: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Gospođa potpredsjednica više ne postoji samo na filmu, nije fikcija, napisala je na Twitteru američka glumica Julia Louis-Dreyfus. A u TV serijama i filmovima potpredsjednica postaje i predsjednicom. Kamala Harris (56) bit će prva žena potpredsjednica SAD-a, prva osoba afričko-azijskog podrijetla na tom položaju, a nazivaju je i “ženskim Obamom”.

Kamala Harris Ako Biden pobijedi Tko je Kamala Harris: Hoće li Amerika imati prvu ženu potpredsjednicu, i to crnkinju

Prošlo je 55 godina otkako je dana mogućnost sudjelovanja Afroamerikanaca na izborima, a 36 godina od kada je jedna žena, Geraldine Ferraro, bila kandidatkinja za potpredsjednicu i četiri godine od kada je jedna žena, Hillary Clinton, bila kandidatkinja za predsjednicu.

“Budi ono što jesi”

Harris je rođena u listopadu 1964. u kalifornijskom gradu Oaklandu u Zaljevu San Francisca. Majka Shyamala Gopalan stigla je u SAD iz Indije 1958., a po zanimanju je bila biologinja specijalizirana u genetskom istraživanju raka dojke. Otac joj je jamajkanski ekonomist Donald Harris koji se školovao na sveučilištu Berkeley i zatim postao profesor na Stanfordu. Harris ima, dakle, indijske i afroameričke korijene.

Studirala je na sveučilištu Howard i pravo na kalifornijskom sveučilištu Hastings. Poslije studija radila je kao zamjenica okružnog tužitelja u Alamedi, a 2003. izabrana je za tužiteljicu San Francisca te je 2010. postala glavna tužiteljica Kalifornije i na tom je položaju potvrđena 2014. Bila je prva žena i prva multietnička osoba na tom položaju. Kandidirala se 2016. za Senat i dobila najviše glasova. Udala se za Židova bijelca, odvjetnika Douglasa Emhoffa. Harris, koja ima i mlađu sestru Mayu, tipična je predstavnica američkog multietništva.

Democratic 2020 U.S. vice presidential nominee Kamala Harris speaks at their election rally in Wilmington prva potpredsjednica Harris poručila Amerikancima: Izabrali ste nadu, jedinstvo i dostojanstvo

Poslije četiri godine potpredsjednikovanja najvjerojatnije će se kandidirati za predsjednicu jer u 82. godini Joe Biden najvjerojatnije neće tražiti drugi mandat. Ima i kritičara njezina djelovanja kao tužiteljice ili senatorice, ali dvojac Biden-Harris zasigurno će promijeniti ozračje u SAD-u. Pjesma kojom je Trump započinjao svoje mitinge bila je “Macho Man”, a pjesma koju je izabrala Harris bila je “Work That” afroameričke autorice Mary J. Blige u kojoj se, uz ostalo, kaže “budi ono što jesi, upotrijebi ono što imaš”. Kamela je odbijala rasne etikete koje su joj drugi lijepili.

Govori kako je ono što jest i dobro je tako. “Ja sam Amerikanka.” Harris je pripada Baptističkoj crkvi, ali majka ju je odgajala i u hinduističkoj kulturi, a preko supruga se upoznala i sa židovstvom. Njezin suprug Emhoff bit će i prvi “drugi gospodin”. Trump je napadao Kamalu nazivajući je “čudovištem” i “luđakinjom”, a američki novinar Rush Limbaugh je dvojac Biden-Harris nazivao “Joe i kurva”.

Može biti ideal mladih

U prvoj objavi kao potpredsjednica SAD-a Kamala Harris je napisala: “Ovi se izbori odnose na mnogo više toga nego na Joea Bidena i mene. Imamo mnogo posla pred sobom. Započnimo!” U prvom govoru kao potpredsjednica Harris je kazala kako je prva žena izabrana na taj položaj, ali neće biti i zadnja. Govor je održala u Wilmingtonu u Delawareu zajedno s novoizabranim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i u središtu toga govora bile su žene.

Kamala Harris KAMALA HARRIS Tko je buduća američka potpredsjednica? Njezinu karijeru pratile su kontroverze

– Mislim na žene koje su se borile i žrtvovale za jednakost, slobodu, pravdu za sve, uključujući i Afroamerikanke koje su često zanemarene, ali pokazuju da su stup naše demokracije – kazala je Harris te citirala afroameričkog političara Johna Lewisa, koji je umro ove godine, te koji je napisao kako demokracija nije stanje, već čin, odnosno da demokracija nije zajamčena.

– Moramo imati snažnu želju da je branimo, zaštitimo i ne smijemo nikada je uzimati zdravo za gotovo – kazala je Harris i odmah uputila poziv mladima da sanjaju s ambicijama. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Škola za život u izolaciji
EPIDEMIOLOZI:
'Hitno moramo zatvoriti škole, mladi prenose zarazu u obiteljima i javnom prijevozu'
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar mofo
  mofo:

  Nego, ima li ista zadnjih dana o kamali harris osim sto je zena i crna? Zar se samo zbog tih "atributa" izabire i ocjenjuje politicare? A hmm, jos ni nije potpredsjednica koliko je meni poznato..

 • anemiodezerterija:

  Sad postoji i u halucinacijama onih koji misle da je nekakav dementni Biden pobijedio na izborima koje nitko neće prekontrolirati.

 • Prat:

  Pa ona i je glavna..ne valjda mumija Biden koji u veljači ima uvjete za penziju