Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Američki izbori

Gotovo je! Joe Biden je i službeno pobijedio, može početi proces prijenosa vlasti

Izborno povjerenstvo Michigana u ponedjeljak je potvrdilo rezultate američkih predsjedničkih izbora, održanih 3. studenoga, prema kojima je u toj državi pobijedio demokrat Joe Biden.
24. studenoga 2020. u 06:31 160 komentara 7872 prikaza
U.S. President-elect Joe Biden speaks about the U.S. economy after a briefing in Wilmington, Delaware
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Američka uprava za opće poslove (GSA), koja mora dati potvrdu za predsjedničku tranziciju, u ponedjeljak je izvijestila izabranog predsjednika Joea Bidena da može formalno početi proces prijenosa ovlasti. 

 "Ozbiljno shvaćam ovu ulogu i, zbog najnovijih događanja koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem danas ovo pismo kako bih omogućila da Vam sredstva i službe budu dostupne", napisala je u pismu upućenom Bidenu šefica ove savezne agencije Emily Murphy.

DENIS ROMAC Ni s Bidenom se ništa neće bitno promijeniti, Europa se napokon mora emancipirati od Amerike

 Predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da preporučuje Murphy i njezinom timu "da učini što je potrebno učiniti vezano uz inicijalne protokole te da je rekao i svom timu da tako postupi".

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump and first lady Melania Trump arrive at Cleveland Hopkins International Airport to participate in the first presidential debate with Democratic presidential nominee Joe Biden in Cleveland, Ohio | Autor : CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump and first lady Melania Trump arrive at Cleveland Hopkins International Airport to participate in the first presidential debate with Democratic presidential nominee Joe Biden in Cleveland, Ohio FILE PHOTO: President Donald Trump, who played down the threat of the coronavirus pandemic for months, said October 2 that he and his wife Melania had tested positive for COVID-19 and were going into quarantine, upending the race for the White House. REUTERS/Carlos Barria/File Photo Carlos Barria

Zastupnici u Kongresu i pripadnici poslovnog svijeta posljednjih su dana vršili pritisak na ovu malo poznatu saveznu agenciju čije je formalno priznavanje rezultata američkih izbora ključno za prijenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja.

GSA je ranije objavila da će  Murphy, koju je na to mjesto 2017. imenovao Donald Trump, utvrditi ili formalno odobriti prijenos vlasti kada bude jasno tko je pobjednik.

"Suprotno medijskim izvješćima i insinuacijama, moja odluka nije donesena iz straha ili favoriziranja", napisala je Murphy.

Izborno povjerenstvo Michigana potvrdilo rezultate i pobjedu Bidena

Izborno povjerenstvo Michigana u ponedjeljak je potvrdilo rezultate američkih predsjedničkih izbora, održanih 3. studenoga, prema kojima je u toj državi pobijedio demokrat Joe Biden.

Bivši gradonačelnik New Yorka Odvjetnik žustro branio Trumpa pa mu se otopila boja za kosu: Niz lice mu curile smeđe linije

Formalna potvrda rezultata upriličena je na sastanku koji se odvijao virtualno. Povjerenstvo je tako potvrdilo  rezultate utrke u kojima je Biden tijesno pobijedio američkog predsjednika Donalda Trumpa. S ovom potvrdom još manje je vjerojatno da će Trumpovi napori da ospori Bidenovu pobjedu tvrdeći da je u mnogim državama bilo neregularnosti i izborne prijevare, za što nije ponudio relevantne dokaze, uroditi plodom.

Trump je u međuvremenu u više navrata pretrpio poraz u svojoj pravnoj borbi kojoj je cilj osporiti izborne rezultate u državama u kojima su oni tijesni te spriječiti Bidena u preuzimanju dužnosti.

Biden je u Michiganu pobijedio Trumpa za više od 150.000 glasova ili za oko 3 posto, a izborno povjerenstvo trebalo je potvrditi ispravnost prebrojavanja glasova. Jedan od dvaju republikanaca u izbornom povjerenstvu, Norman Shinkle, sugerirao je da je sklon odlaganju potvrde zbog tehničkih neregularnosti koje su možda utjecale na nekoliko stotina glasova u jednom okrugu te se u ponedjeljak suzdržao od glasanja.

Drugi republikanac, Aaron Van Langevelde, nekoliko je puta ponovio tijekom sastanka u ponedjeljak kako nije vidio nikakve zakonske indicije da povjerenstvo postupi drugačije nego tako da glasa u prilog potvrde izbornih rezultata koji su mu podneseni. "Naša je dužnost vrlo jednostavna, i to jest naša dužnost", kazao je Van Langevelde glasajući za potvrdu rezultata te je tako u povjerenstvu konačni izborni rezultat potvrđen glasanjem 3:0.   

U.S. President-elect Joe Biden speaks after meeting with governors in Wilmington, Delaware | Autor : TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL U.S. President-elect Joe Biden speaks after meeting with governors in Wilmington, Delaware U.S. President-elect Joe Biden speaks to reporters following an online meeting with members of the National Governors Association (NGA) executive committee in Wilmington, Delaware, U.S., November 19, 2020. REUTERS/Tom Brenner TOM BRENNER

Elektori iz svih saveznih država trebaju se 14. prosinca sastati na izbornom kolegiju i formalno potvrditi novog predsjednika. Biden je na izborima osvojio 306 glasova elektora, što je 36 više od potrebnog praga od 270 elektora.

Dok većina republikanaca ili podupire Trumpove napore na osporavanju izbornih rezultata ili ostaje tiha, sve je veći broj onih republikanaca koji ga pozivaju da prizna rezultat i pomogne prebacivanje ovlasti na Bidenovu administraciju.

Američka Uprava za opće poslove, federalna agencija koja mora potpisati prdsjedničku tranziciju, objavila je da još uvijek ne daje odobrenje za prebacivanje ovlasti na Bidena te je najavila da će idući tjedan brifirati Kongres.  

Republikanski senator Rob Portman iz Ohioa pozvao je agenciju da osigura sredstva za Bidenov tranzicijski tim. Također je istaknuo kako nema nikakvih dokaza raširene prijevare i neregularnosti koji bi promijenili izborni rezultat u bilo kojoj od država.

Georgia ponovno prebrojava glasove, ne očekuju se promjene

Američka savezna država Georgia u utorak će početi ponovno prebrojavati glasove, odgovarajući na zahtjev kampanje predsjednika Donalda Trumpa, objavio je državni dužnosnik Georgije zadužen za nadgledanje izbora. Novo prebrojavanje, za koje se ne očekuje da će izmijeniti potvrđene izborne rezultate po kojima je Joe Biden dobio izbore, završit će do ponoći 2. prosinca, objavio je Gabriel Sterling.

FILE PHOTO: U.S. Deputy Secretary of State Antony Blinken listens to journalists' questions during a news conference, at a hotel in Mexico City BIDEN IMENUJE KABINET Novi šef diplomacije Tony Blinken sjedio je na sastanku 1999. i 'tražio alternativu za Miloševića i Tuđmana'

Prebrojavanje će biti obavljeno elektroničkim skenerima.

Georgia je prošlog tjedna već potvrdila izborne rezultate nakon ručnog prebrojavanja glasova, a Trumpova kampanja zatražila je u subotu još jedno prebrojavanje glasova. Po zakonu te savezne države kandidat može zatražiti ponovno prebrojavanje dva radna dana nakon potvrde rezultata, ako je margina razlike u glasovima manja od 0,5 posto. Biden je u Georgiji pobijedio Trumpa za 0,26 posto glasova.

Trump traži odgodu potvrde rezultata u Pensylvaniji

Ponedjeljak je i rok do kada okruzi u Pennsylvaniji moraju podnijeti svoje ovjerene rezultate državnoj tajnici, demokratkinji Kathy Boockvar, a ona bi sljedećih dana trebala u ime države potvrditi te rezultate. 

Kampanja predsjednika Trumpa izvijestila je u ponedjeljak federalni prizivni sud u Pennsylvaniji da će zatražiti da se zaustavi "učinak" vjerojatne potvrde izbornih rezultata u toj zemlji, nakon što je niži sud otvorio put potvrdi izborne pobjede Joea Bidena u toj zemlji.

Re-Elect Donald Trump Caravan Rally in New York State - 11/1/20 ANALIZA MIRKA GALIĆA Kultura politike: Zašto milijuni slijede vođe koji nisu u stanju sastaviti dvije suvisle rečenice?

Po zakonu Pennsylvanije kandidat koji dobije više glasova dobiva sve glasove elektora. Biden je osvojio 51 posto u toj zemlji i ima 81.000 tisuću glasova više od Trumpa, što je jedva nešto više od 1 posto. U subotu je Trump pretrpio veliki udarac u Pennsylvaniji, nakon što je sudac odbacio tužbu Trumpove kampanje kojom se željelo poništiti milijune glasova poslanih poštom u toj državi. U presudi, sudac Matthew Brann rekao je da su njegovu sudu predočeni "nategnuti pravni argumenti bez osnova i spekulativne optužbe".

 

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Dingo:

    Dovoljno je pogledati Tweet predsjednika Trumpa da saznaš da je sve to dio procesa i da borba njegovog tima nije prestala. Nigdje informacija da prebrojavanje u Georgiji nije opet bilo u skladu sa izbornim zakonom i da u svakoj ima ... prikaži još! više glasova od broja glasaća.

  • radijatori:

    Autor članka: Hina. Ali to ništa ne smeta ispranim mozgovima. Preporučam im da niti ne čitaju više novine nego da si ugrade čip kojim će im ovakvi primjeri izvješćivačkog i istraživačkog novinarstva odmah stizati izravno u onaj dio mozga što ... prikaži još! ga dijelimo s gmazovima.

  • oo8787:

    Još uvijek nisu završili sudski procesi oko krađe glasova