Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o sigurnosti prometa i dijagnoze

MUP: Sve što liječnik treba prijaviti, piše u pravilniku

policija
Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija
14.08.2019.
u 20:40

'Odredbom članka 233. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama nisu propisane bolesti i stanja vozača zbog kojih bi postojala obveza liječnika da obavijesti nadležnu policijsku upravu ili postaju, jer se ta pitanja ne uređuju zakonom, nego podzakonskim propisom', navode iz MUP.a

Je li treći stavak 233. članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji kaže da je liječnik dužan uz upozorenje bolesniku obavijestiti policiju ako je na liječničkom pregledu ili tijekom liječenja utvrđeno da pacijent boluje od bolesti ili ima invalidnost zbog koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom preopćenit jer nigdje ne definira koje bi to sve bolesti i stanja liječnik trebao dojavljivati policiji, pitali smo i sam MUP, iz kojeg smo dobili sljedeći odgovor.

– Odredbom članka 233. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama nisu propisane bolesti i stanja vozača zbog kojih bi postojala obveza liječnika da obavijesti nadležnu policijsku upravu ili postaju, jer se ta pitanja ne uređuju zakonom, nego podzakonskim propisom. Stoga su odredbama Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače definirani slučajevi u kojima se vozače ocjenjuje sposobnim, kao i oni slučajevi u kojima se vozač, uz vremensko ograničenje, ocjenjuje nesposobnim ili privremeno nesposobnim. Prilogom II. navedenog Pravilnika propisan je obrazac izvješća liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, kojim se definira u kojim slučajevima liječnici izvješćuju policijske uprave o promjeni zdravstvenog stanja vozača i to na sljedeći način: “Izvještavam Vas da je kod imenovanog/e nastupila promjena zdravstvenog stanja/u tijeku je liječenje, koje prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače predstavlja zdravstvenu zapreku za sigurno upravljanje vozilom” – navode u MUP-u te zaključuju “kako je liječnik dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja samo ako vozač boluje od bolesti ili stanja koja su tim pravilnikom propisana kao zapreke za sigurno upravljanje vozilom.”

A prema pravilniku, riječ je o cijelom nizu stanja koja se odnose na bolesti organa vida, sluha i ravnoteže, srca i krvnih žila, dijabetes, bubrežne i bolesti lokomotornog sustava...

Dakle, liječnici bi, prema tome, trebali prijavljivati gotovo sve.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:52 14.08.2019.

molim da se pod hitno uklone s ceste svi koji imaju PTSP ... za početak

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
21:25 14.08.2019.

Ma tih zakona i podzakonskih akata ima na tone. Ne čitaju ih više ni u saborskim odborima koji bi trebali paziti da se ne objavljuje svašta u Narodnim novinama. Radi se o kolektivnoj skribomaniji zakonopisaca. Onda se po prigodi, već kako kome odgovara, pronađe paragraf koji ti najbolje paše.

DU
Deleted user
21:56 14.08.2019.

Malo sam pogledao taj pravilnik i dođe mi da se sutra odem sam prijaviti bar po pet osnova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije