Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP: Sve što liječnik treba prijaviti, piše u pravilniku

'Odredbom članka 233. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama nisu propisane bolesti i stanja vozača zbog kojih bi postojala obveza liječnika da obavijesti nadležnu policijsku upravu ili postaju, jer se ta pitanja ne uređuju zakonom, nego podzakonskim propisom', navode iz MUP.a
14. kolovoza 2019. u 20:40 7 komentara 1002 prikaza
policija
Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija

Je li treći stavak 233. članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji kaže da je liječnik dužan uz upozorenje bolesniku obavijestiti policiju ako je na liječničkom pregledu ili tijekom liječenja utvrđeno da pacijent boluje od bolesti ili ima invalidnost zbog koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom preopćenit jer nigdje ne definira koje bi to sve bolesti i stanja liječnik trebao dojavljivati policiji, pitali smo i sam MUP, iz kojeg smo dobili sljedeći odgovor.

ZAKONSKA OBVEZA MUP se oglasio oko kazne obiteljskoj liječnici

– Odredbom članka 233. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama nisu propisane bolesti i stanja vozača zbog kojih bi postojala obveza liječnika da obavijesti nadležnu policijsku upravu ili postaju, jer se ta pitanja ne uređuju zakonom, nego podzakonskim propisom. Stoga su odredbama Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače definirani slučajevi u kojima se vozače ocjenjuje sposobnim, kao i oni slučajevi u kojima se vozač, uz vremensko ograničenje, ocjenjuje nesposobnim ili privremeno nesposobnim. Prilogom II. navedenog Pravilnika propisan je obrazac izvješća liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, kojim se definira u kojim slučajevima liječnici izvješćuju policijske uprave o promjeni zdravstvenog stanja vozača i to na sljedeći način: “Izvještavam Vas da je kod imenovanog/e nastupila promjena zdravstvenog stanja/u tijeku je liječenje, koje prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače predstavlja zdravstvenu zapreku za sigurno upravljanje vozilom” – navode u MUP-u te zaključuju “kako je liječnik dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja samo ako vozač boluje od bolesti ili stanja koja su tim pravilnikom propisana kao zapreke za sigurno upravljanje vozilom.”

liječnici DAVOR IVANKOVIĆ Rat policije i liječnika ugrožava prava pacijenata

A prema pravilniku, riječ je o cijelom nizu stanja koja se odnose na bolesti organa vida, sluha i ravnoteže, srca i krvnih žila, dijabetes, bubrežne i bolesti lokomotornog sustava...

Dakle, liječnici bi, prema tome, trebali prijavljivati gotovo sve.

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  molim da se pod hitno uklone s ceste svi koji imaju PTSP ... za početak

 • Avatar VrliNoviSvijet
  VrliNoviSvijet:

  Ma tih zakona i podzakonskih akata ima na tone. Ne čitaju ih više ni u saborskim odborima koji bi trebali paziti da se ne objavljuje svašta u Narodnim novinama. Radi se o kolektivnoj skribomaniji zakonopisaca. Onda se po prigodi, već ... prikaži još! kako kome odgovara, pronađe paragraf koji ti najbolje paše.

 • DOBARDAN:

  Malo sam pogledao taj pravilnik i dođe mi da se sutra odem sam prijaviti bar po pet osnova.