Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP se oglasio oko kazne obiteljskoj liječnici

Ministarstvo navodi kako liječnici uglavnom poštuju zakonsku obvezu obavještavanja policije o zdravstvenom stanju vozača, te da su zaprimili  u 2017. godini 897 obavijesti, u 2018. godini 821 obavijest, a u razdoblju siječanj - lipanj 2019. godine zaprimljene su 742 obavijesti.
13. kolovoza 2019. u 19:25 24 komentara 2281 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se povodom medijskih napisa vezano za kaznu koju je dobila obiteljska liječnica vozača koji je sudjelovao u prometnoj nesreći na naplatnim kućicama Svete Helene i priopćenja Kordinacije Hrvatske obiteljske medicine u odnosu na obvezu i odgovornost liječnika u slučaju smanjenja sposobnosti vozača.

liječnici DAVOR IVANKOVIĆ Rat policije i liječnika ugrožava prava pacijenata

Ministarstvo o zakonskoj obvezi

MUP navodi kako prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukoliko se utvrdi tijekom liječenja da vozač boluje od bolesti zbog koje nije sposoban upravljati automobilom, liječnik je dužan uz prethodno upozorenje bolesnika obavijestiti o promjeni stanja policiju. 

U priopćenju se navodi da je liječnik dužan poslati izvještaj o promjeni zdravstvenog stanja kako bolest ili stanje vozača predstavljaju zdravstvenu zapreku za sigurno upravljanje vozila. 

 | Autor : Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Ministarstvo navodi kako liječnici uglavnom poštuju zakonsku obvezu obavještavanja policije o zdravstvenom stanju vozača, te da su zaprimili  u 2017. godini 897 obavijesti, u 2018. godini 821 obavijest, a u razdoblju siječanj - lipanj 2019. godine zaprimljene su 742 obavijesti.

Liječnici pretres i 5000 kn kazne 'Osuđena sam po hitnom postupku pred svoju mirovinu, a pacijenta nisam ni vidjela!'

Vezano za slučaj obiteljske liječnice koja je dobila kaznu od 5000 kuna, MUP navodi kako je zagrebačka policija pokrenula izvid o njoj nakon što je ona odbila predati zdravstvene podatke vozača zbog prometne nesreće na naplatnoj postaji Svetoj Heleni i kako je utvrđen prekršaj zbog čega joj je izrečena kazna. 

Priopćenje

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

Odredbama članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19), propisano je da ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je, uz upozorenje bolesniku o tome, obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište odnosno privremeno ili stalno boravište.

Organi | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock
 
Odredbom članka 10. Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače (NN 137/15, 132/17), kojeg temeljem zakonske ovlasti donosi ministar zdravstva, liječnik je dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja ako vozač boluje od bolesti ili stanja koja, prema istom Pravilniku, predstavljaju zdravstvenu zapreku za sigurno upravljanje vozilom.

ISTRAŽNI ZATVOR Trojica braće prijetila pištoljem i zapalila dječju sobu
 
Po primitku izvješća liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, policijska uprava ili postaja upućuje vozača na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Ukoliko se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača, donosi se rješenje o oduzimanju vozačke dozvole u postupku propisanom Zakonom o općem upravnom postupku.

policija | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
 
Napominjemo da liječnici uglavnom poštuju zakonsku obvezu o obavještavanju policijskih uprava i postaja o postojanju bolesti ili invalidnosti vozača radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom. Tako je u 2017. godini zaprimljeno 897 obavijesti, u 2018. godini 821 obavijest, a u razdoblju siječanj - lipanj 2019. godine zaprimljene su 742 obavijesti.
 
U konkretnom slučaju vezanom za prometnu nesreću koja se 11. srpnja dogodila na naplatnoj postaji Sv. Helena, zbog sumnje policije da vozač koji je osumnjičen za kazneno djelo nije zdravstveno sposoban za sigurno upravljanje motornim vozilima, od njegove liječnice iz Čakovca zatražena je dostava njegovih zdravstvenih podataka.

policija ISTRAŽNI ZATVOR Uhićeni zbog prijetnji policajcu i djelatnici Centra za socijalnu skrb

Budući je liječnica to odbila pravdajući se liječničkom tajnom, zagrebačka je policija pokrenula izvide te kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je liječnica povrijedila odredbe iz članka 233. stavka 3. navedenog Zakona.

Temeljem naredbe Općinskog suda u Čakovcu policijski službenici PU međimurske, uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, izuzeli su traženu liječničku dokumentaciju koju im je tom prilikom navedena liječnica predala. 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je osnovana sumnja da je liječnica počinila prekršaj iz članka 233. stavka 3. kažnjivo po stavku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog čega je protiv lliječnice pokrenut prekršajni postupak izdavanjem obaveznog prekršajnog naloga s izrečenom novčanom kaznom u iznosu od 5000,00 kuna. 

jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
 • !zagreb!:

  800 na 4,2 mil ljudi. Koliko je samo umirovljenika kojima se mijenja stanje.... Porazna činjenica i jako glup zakon.

 • fmihoci1:

  ... mup, citat: ... "ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom" ... umjesto AKO, mup bi trebao znati, provjeriti, ispitati JE ... prikaži još! LI UTVRĐENO ILI NIJE UTVRĐENO ... ako nije utvrđeno, priopćenje mupa je vrlo čudno, a u tomu ništa ne pomaže mupovo "citiranje statističkih podataka", jer to citiranje i ti podaci nikakve veze s konkretnim slučajem nemaju ...

 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  A jel' postoji neki zakon koji pacijenta obvezuje da svom liječniku kaže da ima vozačku i vozilo? Kako policija uopće zna da je liječnica znala da njen pacijent ima vozačku dozvolu?