Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

Moj je favorit predsjednica, puno je napravila u promociji Hrvatske

'Svakako da je u svemu što je radila bilo i pogrešaka, ali pogrešaka ima kod svih onih koji rade'
12. prosinca 2019. u 06:40 20 komentara 896 prikaza
Ivan Penava
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Proteklih godina gradonačelnik Vukovara Ivan Penava postao je jedan od medijski najeksponiranijih gradonačelnika u Hrvatskoj. Njegove su izjave jake, medijske konferencije praćene, pa su se, slijedom toga, pojavile i špekulacije za koga će glasati na predsjedničkim izborima.

Ivan Penava 'Moj glas ima' Ivan Penava otkrio za koga će glasati na predsjedničkim izborima

Na Facebooku ste najavili da je vaš predsjednički kandidat Kolinda Grabar-Kitarović?

Moj kandidat za predsjednika od prvoga dana je Kolinda Grabar-Kitarović i u tome se ništa nije promijenilo. Radi svega što je predsjednica napravila i kako je pozicionirala Hrvatsku, smatram da svakako zaslužuje još jedan mandat na čelu države. Smatram da je argumentirano i dosljedno vodila Hrvatsku kao i da je sve ono što je radila veliki iskorak naprijed u odnosu na njezina dva prethodnika. Svakako da je u svemu što je radila bilo i pogrešaka, ali pogrešaka ima kod svih onih koji rade. Ona radi puno i puno je toga napravila za boljitak Hrvatske. Smatram da nam treba predsjednica njezine orijentacije i profila.

Ivan Penava
1 / 14
Kolinda Grabar Kitarović na Narodnom trgu održala predizborni skup

Što biste istaknuli kao pozitivne stvari zbog kojih bi birači trebali zaokružiti njezino ime i prezime?

To je svakako približavanje institucije predsjednika narodu, obilazak svih krajeva Hrvatske, komunikacija s građanima…To je svakako i njezin nacionalni naboj, tako da se svi i dalje sjećamo njezina ponosa dok je na SP-u, u dresu hrvatske reprezentacije, navijala za vatrene. Pridonijela je puno i promociji Hrvatske u svijetu i pozicioniranju države. Hrvatska danas i Hrvatska prije pet godina u svijetu su dvije različite države. Predsjednica je Hrvatskoj donijela neusporedivo značajniji ugled i poziciju.

Vukovar NAKON PROSVJEDA Ivan Penava: Nastavi li se ovako, izaći ću iz HDZ-a

Tko je favorit predsjedničkih izbora i koga vidite u drugom krugu?

Kolinda Grabar-Kitarović je svakako favorit i prvog i drugog kruga izbora te sam siguran da će pobijediti. Ne razmišljam o tome tko bi joj mogao biti suparnik u drugom krugu jer sam fokusiran na njezin uspjeh. Većina Hrvata dobro zna tko je tko, kako je tko radio, tko nas je vukao u “region” i slično. Siguran sam da građani to nisu zaboravili.

Postoje li u HDZ-u podjele oko predsjedničkih kandidata? Svjedočimo da čak i braća Tuđman imaju različite predsjedničke kandidate.

Ne bih to nazvao podjelama. Normalno mi je da postoje različita mišljenja pa time i različiti favoriti među predsjedničkim kandidatima. Uostalom, demokratska smo stranka. Kao narod skloni smo tražiti grijehe kod drugoga, a u istom trenutku zaboraviti sve ono dobro što smo još jučer slavili kao velike uspjehe. Neprihvatljivo mi je da se, kada je riječ o temama unutar jednoga svjetonazora ili orijentacije, ide đonom. Vrlo često se ne razmišlja o općem interesu i o tome da će možda već u drugom krugu izbora trebati podrška tih istih po kojima se toliko udara i koje se toliko proziva. Toga imamo ne samo u politici nego i u sportu i svim drugim područjima. Jednostavno smo takvi, to je nekakav naš društveni fenomen da vrlo brzo zaboravljamo sve emocije i uspjehe.

Ivan Penava renata rašović A zašto Ivan Penava jednostavno ne izađe iz HDZ-a?

Smatrate li da predsjednik treba imati veće ovlasti?

To je teško i složeno pitanje. Vrlo često kod nas nisu problem mehanizmi i pravila, nego ljudi koji odlučuju o stvarima. Veće ovlasti predsjednika nisu primarno pitanje, nego je to kvaliteta tri stupa vlasti. Građanima je važna veća kvaliteta života, veće plaće i slične važne stvari za svakodnevni život, a manje koje je „brdo“ u Zagrebu za to zaslužno i tko je to osigurao.

Kako gledate na to da u kampanji prevladava prošlost, tko je gdje bio, što je radio i slične stvari?

Općenito mi smeta uvijek prvo traženje negativnoga kod političkog suparnika. Smatram da prisjećanja i pozivanje na 
prošlost nisu put uspjeha. Neće nam biti bolje kopamo li i istražujemo nešto loše ili pogrešku kod nekoga drugoga. Trebali bismo svi zajedno, kao društvo, raspravljati o viziji Hrvatske u budućnosti i o potezima i programima koji će donijeti bolji život. Nažalost, sada je takvih tema nedovoljno, svi se usredotočujemo na negativnosti i bavimo tričarijama. Radi toga se gubi fokus na prave teme, prijedloge i ideje o kojima bismo trebali razgovarati i raspravljati. 

Pogledajte i video: Kolinda Grabar Kitarović održala je predizborni skup u Rijeci

Logotip IZBORI 2019 | Autor :

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar 1HGZ.
  1HGZ.:

  A što je to ona Penava napravila, svaku važnu odluku koja ja donešena i koja nije bila dobra za hrvatski narod je prešutjela.

 • markofilipocic:

  Do nedavno sam mislio da je on jedini za koga se moze reci da je istinski domoljub u tom HDZ-u, ali sada vidim da je ona “svađa” i “borb” za nestale bila samo predstava. Svi su oni isti

 • Pellegrin:

  A i lipo piva....ovi nasi izbori ka supertalent