Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.09.2019. u 08:31

Uz ovakvu Penavinu politiku, podijeljeni grad rastočen užasima rata nema šanse prodisati

Ivan Penava jedinstvena je pojava na političkoj sceni. Zahvaljujući vukovarskom gradonačelniku, javnost je prvi put imala prilike svjedočiti glasnoj i neukrotivoj unutarstranačkoj opoziciji u HDZ-u.

Još 2017. učinio je nezamislivo: premda najavljen kao govornik, bojkotirao je stranački skup u Vinkovcima, upriličen u nazočnosti predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Potom je, prošle godine, u Vukovaru organizirao masovni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina premda vlast na državnoj razini obnaša stranka kojoj i sam pripada.

Neki je dan na okruglom stolu u zagrebačkoj Hvidri snažno pljeskao kritičarima vodstva vlastite stranke, a u svome je govoru naglasio kako “hrvatske institucije ničim ne zaslužuju epitet hrvatske” i kako je “nama potrebna revolucija”. Zanimljivo, okrugli stol “Protuustavna agresija na Vukovar”, gdje je rasprava daleko nadišla tematiku Vukovara, održan je tek koji dan nakon što je u središnjici HDZ-a utanačen pristup “flaster na usta” za brbljavo i neposlušno članstvo. Dakako, recentna povijest bilježi sve snažniju pojavu disidenata u HDZ-u, koji su pod pritiskom središnjice bivali promptno odstranjeni ili marginalizirani, no nitko kao Penava nije tako dugo i uporno odolijevao stranačkoj stezi.

Razumljivo, jer udar na gradonačelnika Vukovara bio bi politički iznimno osjetljivo pitanje te će, zaogrnut u plašt navodne zaštite vukovarskih žrtava, Penava do daljnjeg neometano prkositi stranačkom statutu. Pa, ipak, ostaje posve nejasno zašto Ivan Penava jednostavno ne vrati člansku iskaznicu HDZ-a, zašto ne napusti stranku koja kreira ili ne rješava probleme na koje Penava upozorava, zašto svoju snagu na lokalnim izborima ne iskuša kao nezavisni kandidat?

Bit će da ciljevi njegove borbe leže puno dalje od središta njegove lokalne jedinice, pa će Penava ostati samo Plenkovićev problem i obrnuto, no Vukovar pritom ne smije biti ničiji talac. Uz ovakvu Penavinu politiku, podijeljeni grad, rastočen užasima rata i neuspješnim poslijeratnim suživotom, gotovo da nema šanse uspraviti se i prodisati.

Komentara 82

IV
IvoDivo
10:29 22.09.2019.

Penava zna da je HDZ stvorio slobodnu Hrvatsku unatoč brojnih komunjarskih izdajnika i da je HDZ garancija opstanka Hrvatske i hrvatskog Vukovara.

KA
kapunjohan
09:24 22.09.2019.

Čudne su lijevičarske metode a zašto bi u HDZ vladalo jednoumlje ,treba u stranki biti prostora i za ,,vlastite,, kritičare. Penava je prava ličnost i kad bi u politiki bilo više Hrvata - tipa Penava, vjerujem da bi Hrvatska bila homogenija i bogatija država. Mnoge ljude koji su u domovinskom ratu prošli kroz srbsku okupaciju, ćirilica iritira i zato ne žele tu ćirilicu, iako pismo kao pismo, nije ništa krivo ali tako je i sa nekim hrvatskim simbolima koji iritiraju Srbe, samo to oni javno iznose a Hrvati bi o istom problemu trebali šutjeti u svojoj domovini , da ne nabrajam nestale , silovane , logoraše itd..

DU
Deleted user
08:44 22.09.2019.

A zasto bi Penava trebao izaci iż HDZ-a. Vrijeme nije isto kao prije 90-tih, pa da svi moraju misliti i raditi kako ti vrh dirigira. Mislim da je vaznije da li Penava govori istinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije