Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo znanosti: Zapošljavanje branitelja za ravnatelje pod jednakim uvjetima

Neki od tih uvjeta su, primjerice, visoka stručna sprema, potreban staž od osam godina u sustavu obrazovanja, stručni ispit, te da kandidatkinja ili kandidat za dužnost ravnatelja školske ustanove nije pravomoćno osuđen ili da se protiv kandidatkinje ili kandidata ne vodi kazneni postupak
25. svibnja 2018. u 16:40 22 komentara 406 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva hrvatskih branitelja postigli su na sastanku u petak zajednički stav da se izbor ravnatelja školskih ustanova provodi pod jednakim uvjetima i u skladu s uputom Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje će uskoro školama dati nove upute.

Branitelji su počesto bili žrtve političkih manipulacija Šumovi u komunikaciji? Branitelji ipak neće imati prednost pri izboru ravnatelja

- Nakon održanoga zajedničkog sastanka predstavnika ministarstava znanosti i obrazovanja i hrvatskih branitelja, postignut je zajednički stav kako je, u kontekstu mogućnosti primjene odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i njihovih obitelji i Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, za izbor ravnatelja školskih ustanova, propise moguće primijeniti isključivo na način opisan u uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja', istaknuto je u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Blaženka Divjak
1 / 12
Kolinda Grabar-Kitarović

Navedeno je da je postupke izbora ravnatelja školskih ustanova moguće provesti tako kako je opisano u uputi tj. uz uvjet ispunjavanja jednakih uvjeta, odnosno uvjeta propisanih Zakonom. Neki od tih uvjeta su, primjerice, visoka stručna sprema, potreban staž od osam godina u sustavu obrazovanja, stručni ispit, te da kandidatkinja ili kandidat za dužnost ravnatelja školske ustanove nije pravomoćno osuđen ili da se protiv kandidatkinje ili kandidata ne vodi kazneni postupak za neko od kaznenih djela utvrđenih člankom 106. i slično, s obzirom na to da Zakon o odgoju i obrazovanju za izbor ravnatelja ne propisuje dodatne kriterije niti selekcijski postupak temeljem kojega bi se, na drugi način, mogli rangirati pristupnici natječajnoga postupka.

Kako je istaknuto, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uočilo je ovaj nedostatak u postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju, te je u izmjenama i dopunama toga zakona, koje se trenutačno nalaze u postupku donošenja u saborskoj proceduri, predvidjelo drukčiji način selekcije i bodovanja natječajnih pristupnika, a time će se, stoji u priopćenju, osigurati transparentan način zapošljavanja svima pod jednakim uvjetima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizirat će postojeću situaciju i naknadno dati školskim ustanovama daljnje upute za postupanje, zaključilo je ministarstvo u priopćenju.

Krešo Beljak BURNE REAKCIJE Matić: To je jedan od šatoraških zahtjeva. Beljak: Razmišljam da poderem braniteljsku iskaznicu Na grobu branitelja Josipa Remenara križ i svijeće tek nakon intervencije... Tko je odgovoran Kako se to moglo dogoditi? Branitelj pokopan bez imena, križa i pogreba državna matura 11 dana do prvih ispita Bez osobne iskaznice matura se ne može polagati
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Čitam pojašnjenje i zapraf ne vidim zakaj se digla tolka prašina? Znači VSS, iskustvo vu struki, stručni ispit...dalko več neg kaj ima bilo koji političar (il komentator). Zapraf je naglasak sam na tomu ak se najdu dva ista onda bude ... prikaži još! branitelj mel prednost - evo ja to podržavam ne sto neg tisuč posto !!! Očigledno je nekaj drugo negdje "v celofanu" pa je trebalo zmislit ovu nazovi-aferu !!!

 • Hvala ti Bože jer nisamHDZovac:

  Kako među njima nema branitelja vele prepali se drugovi da im koje radno mjesto ne promakne.

 • bijelocrveni:

  Da kojim slucajem LGBT pripadnici imaju prednost bili bi napredni i civilizirani, a ovako kad prednost imaju ljudi koji su nas obranili nazadni smo i krezubi.