Naslovnica Vijesti Hrvatska

Branitelji ipak neće imati prednost pri izboru ravnatelja

Prema ovakvom tumačenju, nezaposleni branitelj s iskustvom u prosvjeti imao bi prednost i pred ravnateljima s braniteljskim statusom
25. svibnja 2018. u 06:35 40 komentara 1892 prikaza
Branitelji su počesto bili žrtve političkih manipulacija
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Silna zbrka na relaciji Ministarstvo znanosti i obrazovanja – Ministarstvo branitelja jučer je uzburkala duhove u školskom sustavu, na političkoj sceni, ali i u javnosti. Naime, uoči donošenja novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata ova je populacija imala prednost pri zapošljavanju na nastavničkim poslovima, no ne i na rukovodećim pozicijama. Zakonskim promjenama koje su stupile na snagu u prosincu 2017. iz stare je verzije Zakona ispala formulacija “osim na rukovodećim pozicijama”, čime su stečeni uvjeti za prednost pri zapošljavanju i na poslovima, primjerice, školskih ravnatelja.

Krešo Beljak BURNE REAKCIJE Matić: To je jedan od šatoraških zahtjeva. Beljak: Razmišljam da poderem braniteljsku iskaznicu

Ljutiti prosvjetari

Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopisom od 9. ožujka 2018. od Ministarstva hrvatskih branitelja zatražilo očitovanje vezano uz primjenu Zakona u postupcima izbora i imenovanja ravnatelja školskih ustanova na koje se Ministarstvo hrvatskih branitelja očitovalo već desetak dana poslije.

No, u ministarstvu Blaženke Divjak njihovo su očitovanje iščitali, ispostavilo se, na pogrešan način. Naime, pismena uputa osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima, koju je 16. svibnja odaslala ministrica obrazovanja iz HNS-ove kvote Blaženka Divjak, šokirala je i na noge podigla zaposlene u sustavu. Prema tom naputku, škole i učenički domovi odsad će nezaposlenim braniteljima Domovinskog rata morati davati prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja na nepošten način: ako se na natječaj za ravnatelja javi bilo tko iz ove kategorije braniteljske i stradalničke populacije, a nezaposlen je i ispunjava natječajem propisane uvjete, on jedini ulazi u izbornu proceduru, iz koje ispadaju kandidati koji nisu branitelji.

Osim na branitelje, ovo bi se pravilo prednosti, koje se odnosi na neku od 1300 rukovodećih pozicija u hrvatskim školama, primjenjivalo i na djecu stradalih i nestalih branitelja, hrvatske ratne vojne invalide, ratne dragovoljce, članove uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja. Prema ovakvom tumačenju, nezaposleni branitelj s iskustvom rada u školi bio bi u apsolutnoj prednosti jer jedini ulazi u izbornu proceduru, dok bi ostali bili obespravljeni, uključujući i postojeće ravnatelje s braniteljskim statusom koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni.

Na reakciju nije trebalo dugo čekati. Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja promptno su najavili pritužbu na tumačenje ministrice odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima, koje smatraju nezakonitim, govoreći da će po pravdu, ustreba li, i na Ustavni sud. Tvrde da su ovim naputkom uskraćena njihova prava te da se u korist Zakona o braniteljima zaobilazi Zakon o odgoju i obrazovanju, te zatražili hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje. U svojoj prvoj izjavi nakon bure koja se podigla u javnosti, ministrica Blaženka Divjak izjavila je za Hinu kako uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama ne predstavlja njezinu odluku, već objašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima.

Na grobu branitelja Josipa Remenara križ i svijeće tek nakon intervencije... Tko je odgovoran Kako se to moglo dogoditi? Branitelj pokopan bez imena, križa i pogreba

“Sinergijski efekt”

No, ubrzo su reagirali iz ministarstva Tome Medveda, odakle su se ogradili od ministričina naputka, inzistirajući kako njezino tumačenje ne proizlazi iz prethodnog očitovanja Ministarstva hrvatskih branitelja. Naglasili su kako iz njihova očitovanja “jasno proizlazi da se postupci vezani za imenovanje na tzv. mandatne funkcije trebaju provoditi sukladno posebnim pravnim propisima za određenu ustanovu, odnosno da hrvatski branitelji imaju pravo prednosti – samo pod jednakim uvjetima.

U konačnici, u poslijepodnevnim satima jučer se oglasila i ministrica Blaženka Divjak koja je zbog “nesuglasja sinergijskog efekta pravnih tumačenja” zatražila hitan sastanak na razini pravnih službi Ministarstva obrazovanja i Ministarstva branitelja oko tumačenja Zakona o braniteljima i Zakona o odgoju i obrazovanju vezano za postupke izbora ravnatelja.

– Žao mi je zbog nastale situacije te molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak te da pričekaju nove informacije – poručila je Divjak.

Nakon što su se na društvenim mrežama mnogi požurili nabaciti blatom po braniteljima, valja reći i to da je ova populacija počesto bila žrtvom političkih manipulacija, no ovoga puta, žrtvama su ih učinili šumovi u komunikaciji i aljkavost birokratskog aparata, ni krive ni dužne.

Treća godišnjica početka braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici u Zagrebu:

Branitelji su počesto bili žrtve političkih manipulacija
1 / 36
Treća godišnjica početka braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici u Zagrebu
Josip Klemm otišao s čela Udruge Nakon osam godina povlači se s javne scene Blaženka Divjak IZMJENE ZAKONA Izdvajanja za znanost će rasti, a povezat ćemo gospodarstvo i znanost Ilustracija SVE INSTITUCIJE NA NOGAMA Kako se zlostavljač djece zaposlio kao profesor povijesti?

Stručnost prije svega, ali poštujmo djecu poginulih

– Danas smo svjedoci da se u puno državnih tvrtki, županijskih i gradskih ustanova Zakon o hrvatskim braniteljima nije poštovao. Ne mora nitko strahovati, stručnost prije svega, ali i status djeteta poginulog branitelja mora se poštovati, kazao je Josip Đakić (HDZ).

20 tisuća nezaposlenih preuzet će sve funkcije

SDP-ovac Predrag Matić podsjetio je da je i prije postojala odredba po kojoj branitelji pod jednakim uvjetima imaju prednost pri zapošljavanju, osim kod rukovodećih funkcija. Uvijek su imali prednost, ali ne i da mogu biti ravnatelj HRT-a ili Ine samo zato što su branitelji.

– To je jedan od šatoraških zahtjeva, uveden u novi zakon, i sada država ima velikih problema. Ravnatelji škola s pravom su zabrinuti jer imamo 20-ak tisuća nezaposlenih branitelja, mogli bi preuzeti sve funkcije. Pozivam ih 150 da dođu i u Sabor, također bi trebali imati prednost. (Tea Romić)

Ovo je nedopustivo i nije dobro za branitelje

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš naputak smatra “apsolutno nedopustivim jer se ne smije stavljati skupinu građana Republike Hrvatske u drugu kategoriju”: – Možda bi i pri imenovanju ministara branitelji trebali imati prednost? To nije dobro za branitelje.     

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar 123456
  123456:

  važno je da su branitelji imali prednost kad je trebalo bez oružja zaustaviti srpske tenkove i koljaće. Da tada nisu "imali prednost" danas o ovoj temi ne bi razgovarali jer bi svi ravnatelji bili srbi-četnici i svi bi tada bili ... prikaži još! zadovoljni - jel bando petokolonaša, špijuna i izdajnika?!

 • barbaizamerike:

  AN KeTA : dva ista kandidata jedan branitelj drugi nije prednost branitelju tako je u svim zemljama svita za drzavne poslove vojnik ima prednost za poso postara ili direktora ili vozaca ili bilo koji drzavni poso

 • Avatar vitez
  vitez:

  HNS ministrica Divjak je ovaj naputak smišljeno poslala školama kako bi digla paniku i usmjerila medije i školstvo protiv hrvatskih branitelja.Ovaj perfidni i bezobrazni postupak zaslužuje smjenu, jer je mogla prije zatražiti sastanak pravnika iz oba ministarstva, a ne prvo ... prikaži još! tobože poslati naputak, a onda tražiti pojašnjenje. Ali to je HNS,SDSS...i to krivnja HDZ kojima nije dobar MOST