Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
govor

Manuela talent baštini po lozi pjesnika svećenika Izidora Poljaka

govor (1)
G. Božak
21.05.2012.
u 13:02

Pjesme su interpretirali izvorni govornici Josip Podsečki, Petra Laljek i Ines Češnjaj, a na zbirku se osvrnula Đurđica Stubičar

Svečanost predstavljanja zbirke pjesama Jadne življanja (Jedan život), pisane na izvornom bednjanskom, što ju je Manuela Mikulić-Banfić priredila u galeriji dvora Trakošćan, prerasla je u svojevrsnu proslavu domaće arhaične riječi. Brojni posjetitelji doista su uživali u elegičnim i nostalgičnim pjesmama kojima je mlada autorica izrazila žal za skromnim i jednostavnim životom starog bednjanskog sela u kojemu su se, unatoč siromaštvu i jednostavnosti, ljudi znali iskreno veseliti, smijati se, voljeti, radovati malim stvarima.

– Svojim pjesmama željela sam zahvaliti ljudima koji su nekad vrlo teško živjeli, ali su nam svojom vjerom izmolili život bijelih ruku koji mi, mlađe generacije, živimo danas – kaže autorica.

   O zbirci su pohvalne kritike napisali prof. Irena Jagetić i Đuro Jelović, a na svečanosti je o Manuelinu pjesništvu govorila Đurđica Stubičar, i sama vrsni poznavatelj bednjanskog govora. U zbirci je objavljena 21 pjesma, s paralelnim prijevodom na hrvatski standard. Autorica je izbjegla primjenu transkripcije s ipsilonom i prijeglasima, koja se često upotrebljava pri zapisu tekstova na bednjanskom te time omogućila i čitateljima koji nisu kajkavci da s lakoćom čitaju pjesme.

No, kako one zvuče u originalu, čulo se u interpretaciji izvornih govornika – Josipa Podsečkog, studentice Petre Laljek i učenice osmog razreda Ines Češnjaj. Za Jadne življanja zainteresirali su se iseljeni Bednjanci pa nadarenoj autorici stižu pozivi za promociju i čestitke iz cijele Hrvatske. Manuelin talent i ne čudi jer, kako nam je sama otkrila, u bliskom je krvnom srodstvu s poznatim pokojnim pjesnikom svećenikom Izidorom Poljakom. Knjigu je crno-bijelim fotografijama ilustrirao Goran Božak.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije