Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA PREDSJEDNIKA

Maduro uvjeren u lojalnost vojske, Amerikanci vjeruju da će se okrenuti protiv njega

Nicolas Maduro
Foto: Reuters
1/2
02.05.2019.
u 23:23

Predsjednik Venezuele uz ministra obrane i zapovjednika vojnih operacija je na televiziji poručio da su oružane snage podređene svojem ustavnom mandatu

Venezuelsko vodstvo pokazalo je zajedništvo s vodećim vojnim zapovjednicima u četvrtak, a sud je objavio nalog za uhićenje oporbenog političara dok se vladajući socijalisti bore protiv pokušaja svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura

Stojeći uz ministra obrane i zapovjednika vojnih operacija Maduro je u televizijskom obraćanju naciji poručio da su oružane snage "ujedinjene, povezane i podređene svojem ustavnom mandatu" nakon što je oporbeni vođa Juan Guaido pozvao vojsku ovaj tjedan da mu se priključi kako bi svrgnuli Madura.

Maduro je također nastojao odbaciti tvrdnje SAD-a i oporbe da je vodstvo oružanih snaga spremno okrenuti se protiv njega  kako bi se dokončala politička kriza koju potiče višegodišnji gospodarski kaos u zemlji.

Deseci tisuća Venezuelaca odazvali su se Guaidovu pozivu da održe ulične prosvjede u srijedu u još jednom pokušaju zbacivanja Madura s vlasti, no predsjednik se održao.

Guaido, vođa Nacionalne skupštine pod kontrolom oporbe, priznat je kao legitiman venezuelski predsjednik države od SAD-a, Europske unije i drugih dok Madura podržavaju zemlje među kojima je Rusija, Kina i Kuba.

Madurovo obraćanje djelomično je odgovor na komentare američkih dužnosnika koji su rekli da je vodstvo venezuelske vojske  u pregovorima s vrhovnim sudom i Guaidovim predstavnicima o Madurovu odlasku s vlasti.

Posebni američki predstavnik za Venezuelu Elliot Abrams rekao je da Maduro ne može vjerovati vodećim vojnim zapovjednicima.

"Gotovo svi su upleteni u to i Maduro mora znati da vojno vodstvo nije istinski odano i da želi promjenu", rekao je Abrams za mrežu VPI u srijedu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u utorak je rekao da su venezuelski ministar obrane Vladimir Padrino, zajedno s predsjednikom vrhovnog suda i zapovjednikom predsjedničke garde rekli oporbi da Maduro mora otići s vlasti.

Padrino je međutim u televizijskom obraćanju stajao uz Madura, koji je vlast preuzeo od pokojnog predsjednika Huga Chaveza 2013. 

"Nemojte nas kupovati svojim neiskrenim ponudama, kao da nemamo dostojanstva", rekao je Padrino. "Oni koji su pali i prodali svoje duše više nisu vojnici, i više ne mogu biti s nama", rekao je. U televizijskom obraćanju pojavio se i vojni zapovjednik Remigio Ceballos.

Guaido se pozvao na ustav u siječnju te se proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman.

Maduro kaže da je on američka lutka na koncu koja želi izvesti državni udar. 

Sud je u četvrtak izdao uhidbeni nalog za oporbenog političara Leopolda Lopeza jer je prekršio sudsku odredbu 2017. da ostane u kućnom pritvoru, objavljeno je na internetskoj stranici vrhovnog suda.

Sukob prosvjednika i sigurnosnih snaga u Caracasu

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar superhik74
superhik74
23:59 02.05.2019.

Imperij kaosa vise niti ne sakriva da razara drzave sirom svijeta, sve samo kako bi se pokralo sto vise prirodnih resursa. Placka bez granica, ukrali im naftnu kompaniju, pokrali novce sto su naivcui drzali u stranim bankama. Klasicna mafijaska tehnologija. U biti govore : Nadamo se da cemo uspjeti pokrenuti vojni puc. Noko toga slijedi pljacka.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:05 03.05.2019.

Nesposobni Guaido očito nije u stanju organizirati političku manjinu koja ga podržava, to je sada očito. Lopez, koji se trenutno nalazi sa ženom i kćerkom u ambasadi Španjolske, je pokušao razgovarati sa svojim vezama u vojsci Venecuele i tek nakon toga zatražio zaštitu sebe i obitelji u ambasadi. Pokušaj oružanog državnog udara, bez podrške vojske i zapovjednih generala, je propao. Naivni vojni dezerteri imaju ogromnih problema, dio se sklonio po ambasadama a dio pobjegao u susjedne zemlje, tamo pokušavaju preživjeti bez ikakve organizacije i pomoći od strane Guaidoa. Vojnici i niži časnici postaju svjesni da su ih navukli, nema vodstva nasilnog vojnog prevrata pa novih dezertera praktički više niti nema. Nakon ozbiljne najava američkog ministra vanjskih poslova Pompea da SAD razmatra vojnu opciju počela je očito druga faza nasilnog preuzimanja vlasti u Venecueli. SAD je odlučio početi s vojnim pripremama i procjenama rizika i snaga moguće akcije gdje su američki zapovjednici pod pritiskom civilnih osoba od povjerenja predsjednika Trumpa što se niti u jednoj demokratskoj vojsci previše ne tolerira. SAD je donio odluku o snažnijoj financijskoj podršci Guaidou ali novac potreban za podmićivanje više neće ići izravno u Venecuelu već u Kolumbiju odakle će biti korišten za organiziranje vojnih subverzivnih snaga među emigrantima i dezerterima iz Venecuele a dio će proslijediti kopnenim putem u Venecuelu. Ideje o brzom i kratkotrajnom vojnom udaru su definitivno propale,.

MP
miroslav.petkovic.7564
08:14 03.05.2019.

nema tu dva predsjednika samo je jedan legalno izabran.E moj Gvido.puka si ko tikva.Gledam tu Moskvi na TV gradani tj pMadurove pristalice gradani cuvaju palacu,Blizu 70% gradana je za Madura...E Gvido izgleda dasi sve dalje od predsjednika trebas cekat nove izbore. Nisam vidio ni u jednoj zemlji zapada da nasilno rusis vlast. Dobijes po guzi svugdje ako to cinis. Evo vidim ni Macron neda ZUTM PRSLUCIMA iako jadnici gladni strajkaju tuku ih ko vola u kupusu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije