Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ljudevit Posavski je gotovo nepoznat, a on je zapravo naš William Wallace

Nakon dugo vremena na kioske stiže novi uradak o Ljudevitu Posavskom! Sutra ne propustite poseban paket: Večernji list + strip-revija = 9,90 kn!
27. rujna 2015. u 13:00 54 komentara 12601 prikaza
Strip revija
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/6

Što znate o Ljudevitu Posavskom, knezu Panonske Hrvatske, kojom je vladao od 810. do 823. godine? Vjerojatno ništa ili vrlo malo ako ste pasionirani proučavatelj nacionalne povijesti koji je uspio doći do šturih podataka o tom znamenitom hrvatskom vladaru koji je, u vrijeme kad na karti Europe nisu bile ni u naznakama nastajanja, a kamoli postojale države poput Njemačke, Nizozemske, Austrije ili Italije, sanjao san o slobodnoj državi vlastitog naroda i, kako kaže scenarist povijesnog stripa "Ljudevit Posavski" Milko Peko, imao državu iz koje se usudio taj san pokušati provesti u zbilju.

Zanimljivu priču o knezu Panonske Hrvatske ispričali su zajedno u "Strip reviji" scenarist Milko Peko i strip crtač Boris Talijančić, veliki entuzijasti i zaljubljenici u strip čiji smo zajednički rad mogli vidjeti u povijesnom strip albumu "Neretljanski ratnik". Kolekcionar, romanopisac i pjesnik iz okolice Makarske Milko Peko, proučavajući dokumente o junaku novog povijesnog stripa, ustvrdio je da je Ljudevit Posavski hrvatska inačica škotskog nacionalnog junaka Williama Wallacea, o kojemu je Mel Gibson 1995. snimio glasoviti film "Hrabro srce".

– Zapitavši se kojeg bih od nacionalnih junaka usporedio sa slavnim Škotom, nekako po prirodi stvari izbor mi je pao na Ljudevita Posavskog, nedovoljno vrednovanog i povijesno šturo opisanog hrvatskog vladara koji je nastojao ujediniti dvije hrvatske kneževine – kaže Peko.

Scenarij o hrvatskom "Hrabrom srcu" dao je prijatelju, splitskom strip-crtaču Borisu Talijančiću koji je u to vrijeme radio strip-albume o Vikinzima za francusko-belgijskog velikog izdavača Dupuis.

Ovo je super – brzo se javio Boris i počeo crtati table za ovaj novi hrvatski povijesni strip koji je objavljen u "Strip reviji".

Dvojica zaljubljenika u strip ne planiraju stati s "Ljudevitom Posavskim", već će raditi i na drugim projektima koji će mladima približiti bogatu, ali široj javnosti nedovoljno poznatu povijest Hrvatske. E, kada bi to još prepoznala država i entuzijastičnoj strip-sceni dala vjetar u leđa nekom potporom, bilo bi u Hrvatskoj još puno projekata poput povijesnog stripa o Ljudevitu Posavskom.

Strip-revija Ljudevit Posavski | Autor : VL Foto: VL

Sutra Večernji list + strip-revija = 9,90 kn

Sutra ne propustite poseban paket: Strip-revija Večernjeg lista na čak 68 stranica za samo 2,90 kuna uz Večernji list!

U novom broju pročitajte:

- ponos ratnika: Ljudevit (1. dio)

- crne priče: Bez naslova

- vožnja s vragom (2. nastavak)

- inspektor Novak: Droge na cesti

- gladijator Pegula: Spartakov bijeg

- strip-prilog: Jelko Peternelj - umjetnik stripa i karikature

Sutra ne propustite poseban paket: Večernji list + strip-revija = 9,90 kn!

Hrvatske kune
Iznuda
Pozajmio 54.000 kuna, vratio pola milijuna i morao prodati nekretninu
Logitech
Novi poslovni trend
Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica
 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Zato su turskog vazala Marka prozvali kraljevićem i kovali ga u zvijezde..

 • Avatar Matija22
  Matija22:

  Prije bi bio William Wallace Matija Gubec i bilo bi super da ga Mel Gibson odglumi u filmu

 • alikoka:

  To Ljudevit vjerojatno znači da je ličio na ljudsko biće.Bit će da smo prije toga bili majmuni.To na koncu govori da smo imali prvi državu i to neovisnu na svjetu.