Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Microsoftov patent

Lijenčine, oprez! Stiže sustav koji prati ponašanje zaposlenika

laptop
AFP/PIXSELL
07.12.2011.
u 19:12

“Nadrljati” možete, primjerice, ako prekidate kolege u razgovoru jer će softver to prepoznati i negativno ocijeniti.

Postavljanje kamera te praćenje e-pošte, chatova i posjeta internetskim stranicama – sve su to metode kojima su se neki poslodavci do sada koristili kako bi ocijenili kvalitetu svojih djelatnika. Čini se da to vrijeme polako prolazi, ali razloga za slavlje nema jer praćenje će uskoro postati još sofisticiranije. Za sve je “kriv” Microsoft koji je patentirao računalni sustav za praćenje i ocjenu ponašanja zaposlenika.

“Nadrljati” možete, primjerice, ako prekidate kolege u razgovoru jer će softver to prepoznati i negativno ocijeniti.

Osim toga, sustav će vrlo lako prepoznati i djelatnika koji drugima stalno signalizira kada je šef u blizini. Microsoftov patent može pratiti i na koji se način izražavate, kakve su vam manire, kako komunicirate tijelom, koliko efikasno radite i kako se odijevate. Njegove ocjene trebale bi pomoći nadređenima u ocjenjivanju rada i lakšem donošenju odluke o povišici ili otkazu.

Iako još nije poznato ima li Microsoft u skorijoj budućnosti namjeru prodavati svoj program, oni vjeruju da će od njega koristi imati i zaposlenici kojima će računalo pomoći da poprave svoje ponašanje i napreduju na radnom mjestu.

Komentara 4

AG
agata
19:37 07.12.2011.

Svašta!!! Što sve neće smisliti kako bi odlazak na posao bio još stresniji. Uz šefofobitis svi ćemo još razviti i kronični računalofobitis. p.s. Od svega nabrojenog, najviše me zanima kako će to ovaj \"pametni\" program ocijeniti kako se tko obukao.

Avatar Torento
Torento
22:55 07.12.2011.

Kao usput, program ima još mogućnost upada NSA i njegovu kontrolu nad vašim računalom (čita vaše podatke, prisluškuje putem mikrofona i web kamere i tko za što još). Globalni Big Brother.

OR
orisis
06:18 08.12.2011.

postaviti to shefovima da ispravljaju svoj nachin ponashanja prema zaposlenima a zaposlenicima Mikrosofta postaviti to u njihovim kuchama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije