Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMANJE MITA

Liječnici iz afere 'Hipokrat' od sutra pred časnim sudom Liječničke komore

stetoskop
Foto: Robert Anić/PIXSELL
VL
Autor
Romana Kovačević
04.02.2016.
u 16:41

U optužnici podnesenoj 2013. godine optuženo je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska tvrtka kao pravna osoba

O profesionalnoj sudbini 283 liječnika osuđenih u aferi "Hipokrat" sutra počinje odlučivati Časni sud Hrvatske liječničke komore. Kreću s postupcima utvrđivanja nedostojnosti pravomoćno osuđenih  liječnika za kazneno djelo primanja mita, a utvrdi li se nedostojnost, liječniku se može izreći disciplinska mjera privremenog ili trajnog odobrenja za samostalan rad. Komora je tijekom veljače zakazala prvih 14 rasprava protiv osuđenih liječnika, a pretpostavlja se da će postupke za sva 283 predmeta provoditi do kraja godine.

– Svrha postupka za utvrđivanje nedostojnosti jest utvrditi u kojoj mjeri činjenica da je liječnik osuđen za neko kazneno djelo utječe na njegovu dostojnost za daljnje obavljanje liječničkog poziva – poručuje u priopćenju predsjednik HLK mr. sc. Trpimir Goluža, dr. med. i podsjeća da je HLK još 2014. i 2015. primila pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu.

– Od prethodnog vodstva Komore naslijedili smo izazov suočavanja s problemom pravomoćno osuđenih kolega. Pokretanje postupka utvrđivanja nedostojnosti smatramo društveno odgovornim i zrelim potezom. Ne samo zato što njime izražavamo princip poštivanja pravne države i potvrđujemo vjerodostojnost institucije HLK-a već i zato što njime okončavamo agoniju kojoj su naši članovi izloženi zadnje tri i pol godine – dodaje dr. Goluža.

Iz Komore podsjećaju da je afera „Hipokrat“ započela  u studenom 2012. godine kada je otkriveno da su čelnici farmaceutske tvrtke Farmal preko trgovačkih putnika nudili i plaćali mito liječnicima opće prakse kako bi oni svojim pacijentima prepisivali Farmalove lijekove.  U optužnici podnesenoj 2013. godine optuženo je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska tvrtka kao pravna osoba. Optužnica je obuhvatila samo liječnike za koje je tužiteljstvo sumnjalo da su primili novac ili bonove, dok oni koji su prepisivali Farmalove lijekove zbog drugih pogodnosti poput plaćenih kongresa, nisu optuženi. Većina optuženih priznala je krivnju i  nagodila se s DORH-om te dobila uvjetne kazne, no neki su kažnjeni novčano ili umjesto kazne zatvora radom za opće dobro.

Prva je liječnica iz afere Hipokrat ostala je bez odobrenja za rad u petak. Na mjesec dana uz rok kušnje od 6 mjeseci, licencu joj je uzeo Časni sud Hrvatske liječnicke komore,kao disciplinsku mjeru nakon pravomoćne presude za uzimanje mita.

>> Od 365 optuženih do sada se nagodilo njih 313

>> Šokirani smo, Farmalove lijekove smo propisivali manje nego druge

Komentara 3

RI
riester
21:10 04.02.2016.

Najbolje i najnovije filmove možete gledati u HD kvaliteti potpuno besplatno na www.filmski-kutak.net! Uživajte! ;)

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
19:25 04.02.2016.

možda koji postane ministar?

OB
Objektivno...
21:56 04.02.2016.

Ovo treba staviti na kladionicu... Kladim se da bih pogodio rezultat. Nula bodova. Isto kao što je (za sada) nula bodova i za one koji na sudovima koreksiraju sudske zapisnike i spise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije