Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Laburisti interpelacijom traže detaljne informacije o TTIP-u

Dragutin Lesar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2015.
u 13:36

Vlada za razliku od 16 država članica EU odbija zauzeti stav o kakvoj se vrsti ugovora radi, rekao je Lesar

Hrvatski laburisti uputili su u saborsku proceduru Interpelaciju o radu Vlade u vezi s njenom ulogom u postupku pregovora Europske unije i SAD-a o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP). Interpelaciju su, kažu, u proceduru uputili s ciljem da se još jednom naglasi oprez pa čak i nezadovoljstvo prema postupanju Vlade i tretmanu Hrvatskog sabora i ukupne javnosti kada je riječ o tako važnom predmetu kao što je TTIP. Nadaju se da se će se ova interpelacija raspraviti do ljetne stanke u zasjedanju, a zasad, tvrde, ne misle tražiti da se glasuje o povjerenju Vladi ili nekom od ministara.

Laburist Dragutin Lesar ustvrdio je da se rasprava o TTIP-u već duže vrijeme vodi unutar Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, iako se o samom sadržaju pregovora zna vrlo malo.

- Informacije iz službenih izvora dosad ispregovarano proglašavaju najvećom tajnom i informacije koje se pojavljuju u javnosti okarakterizirane su riječi "navodno". Hrvatska Vlada do sada nije dala ni Saboru ni građanima ove zemlje nijednu informaciju o smjernicama koje je imala pravo davati pregovaračkom timu Europske komisije, koji vode pregovore za sklapanje ugovora. Sabor se, za razliku od drugih parlamenata, pravi Englezom i nije pokazao interes i želju da se o tome raspravlja. Interpelacija nam je bila jedini način da pokušamo izazvati raspravu – pojasnio je Lesar. Čudi se da Vlada još uvijek nije ni počela pripreme za izradu studije utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, kao što nije predočila ni argumente zašto podržava TTIP.

- Vlada za razliku od 16 država članica EU odbija zauzeti stav o kakvoj se vrsti ugovora radi. Spomenuo sam 16 država članica koje su zauzele stav da se radi o mješovitom ugovoru, odnosno ugovoru mješovite nadležnosti što znači da prije stupanja ugovora na snagu, odnosno potpisivanja podliježe ratifikaciji u svih 28 članica EU-a – dodaje Lesar te zato nabraja pet zaključaka koje njegova stranka predlaže u Interpelaciji.

Predlažemo da u roku 30 dana Vlada Saboru podnese cjelovito izvješće o aktualnom statusu pregovora o TTIP-u, koje će uključiti prikaz svih dosad definiranih stajališta Vlade RH. Nudimo da Sabor zauzme stajalište da se radi o mješovitom ugovoru, mješovitoj nadležnosti i da je potrebna ratifikacija tog ugovora u svim članicama EU prije njegovog stupanja na snagu. Treće, zadužujemo Vladu da u svim tijelima EU traži skidanje oznaka tajnosti ispregovaranog sadržaja jer je nevjerojatno prihvatiti tezu EU-a da pregovore vode u ime građana unije. Četvrto, predlažemo da Vlada u roku od četiri mjeseca napravi nezavisnu studiju utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo i društvo. I posljednje, da Sabor preuzme izvršavanje poslova Hrvatske u vezi TTIP-a, a ne da je to u isključivoj nadležnosti Odbora za europske poslove – nabrojao je Lesar.

Predsjednica Laburista Nansi Tireli kaže da ulijeva nepovjerenje činjenica da je Vlada dala bezuvjetnu podršku sklapanju TTIP-a, iako prije nije napravila studiju utjecaja njegova utjecaja na hrvatsko gospodarstvo.

- Trgovinski sporazum ide na ruku razvijenim gospodarstvima, dok slabija gospodarstva poput Hrvatske mogu imati negativne posljedice. Stav Hrvatske je da će TTIP imati povoljan utjecaj na male i srednje poduzetnike i to pogotovo kada je u pitanju izvoz. Garantira se veći izvoz, no nitko ne priča o tome kakav će biti uvoz. Ispada da zagovaramo TTIP i izvoz, a zanemarujemo uvoz iz SAD-a – prigovorila je Tireli.

Zlatko Tušak se pak čudi da se u sklopu ovih pregovora raspravlja i o radničkim pravima i kolektivnom pregovaranju, iako je TTIP u načelu ugovor o trgovini.

- S obzirom da je već rečeno da se neće umanjivati radnička prava, zašto su ona uopće predmet pregovora? TTIP sigurno nije pregovor kojim će se u SAD-u podići radnička prava – primijetio je Tušak te podsjetio da u SAD-u nema plaćenog bolovanja, plaćenog porodiljnog dopusta, plaćenog dopusta za skrb o djeci, a u privatnim tvrtkama zakonom nije propisano pravo na godišnji odmor.

Komentara 8

CI
cicibela
14:45 27.05.2015.

Naši mediji naravno, uopće ne izvještavaju o tome da je EU nekidan odustala od zakona o pesticidima zbog pritiska SAD-a oko TTIP-a. Taj najavljeni zakon trebao je, među ostalim, regulirati kemikalije koje utječu na hormone, a povezuju se s rakom i neplodnošću kod muškaraca. No, kad naši dragi saveznici podviknu "k nozi!" onda EU pudlice odmah podviju rep. Ne možeš biti lojalan saveznik ako dopustiš da Monsanto i ostali trovači ne zgrću profit koji su zacrtali. Oni su nama lijepo označili Putina kao glavnog neprijatelja, pa sad s "prijateljima" ne treba cjepidlačiti.

PL
plotto
17:09 27.05.2015.

Stop TTIP e-mail:nfo@stop-ttip.org

PL
plotto
17:30 27.05.2015.

Jedva čekam dan kad će građani EU ,vješati korumpirane birokrate iz Brisela i svoje lokalne,koji su prodali budućnost svojih građana bankama i korporacijama kojima je vlasnik judeomasonerija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije