Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narod odlučuje:

'Kuščević je zaboravio ili manipulira. Namjere Vlade nisu poštene'

Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.09.2018.
u 12:48

GI "Narod odlučuje" tvrdi kako je ministar Kuščević vrlo aktivan u vođenju protureferendumske kampanje lažno navodeći kako bi se predloženim  referendumom “zadiralo u prava manjina”

Građanska inicijativa (GI) "Narod odlučuje" danas je izrazila sumnju da su namjere Vlade glede njihove referendumske inicijative poštene i zakonite istaknuvši kako imaju demokratsko pravo , preporučeno od strane Venecijanske komisije, biti promatrači tijekom provjere potpisa.

GI "Narod odlučuje", u  otvorenom pismu ministru uprave Lovri Kuščeviću, tvrdi da Kuščević u medijskim istupima posljednjih dana ponovno pokušava manipulirati javnošću iznoseći neistine o referendumskoj inicijativi za pravedniji izborni sustav.

Tako, navode iz GI, ministar Kuščević po tko zna koji put zaključuje kako je “neobično” što je građanska inicijativa Narod odlučuje prvo javno objavila jednu, a nakon nekog vremena drugu brojku prikupljenih potpisa.

Smatraju kako je Kuščević "ili zaboravio ili namjerno manipulira i iskrivljuje činjenice" te podsjećaju kako su od objave  prve brojke - kada je bilo jasno da je prikupljeno dovoljno potpisa - jasno naglasili da potpisne knjige još pristižu i da to nije konačan broj. Uz to, rekli su i kako će  konačan broj objaviti kada pregledaju sve potpisne knjige, što su i učinili prilikom predaje potpisnih knjiga Hrvatskom saboru.

GI "Narod odlučuje" tvrdi da ministar Kuščević manipulira i kada kaže da Zakon o referendumu ne poznaje promatrače, iako zna da isti Zakon ne poznaje ni to da Ministarstvo uprave, Apis ili bilo koje drugo tijelo provjerava potpise nakon što su predani Saboru. Zakon jedino kaže, dodaju, da Organizacijski odbor utvrđuje je li prikupljen dovoljan broj potpisa što su i učinili.

Kuščevićevim pokušajem manipulacije drže i njegove pozive na "većinski dio javnosti koji nije dao potpise za referendumsku inicijativu”. Poručivši mu kako zaboravlja da “većinski dio javnosti” nije dao glas ni HDZ-u na parlamentarnim izborima 2016. kada je HDZ dobio oko 650 000 glasova, "ne toliko više nego što je inicijativa prikupila potpisa", a, dodaju, "svejedno obnašaju vlast i upravljaju državnim proračunom i institucijama, odlučuju o Agrokoru, mirovinama, obrazovnoj reformi, Uljaniku..."

GI "Narod odlučuje" također tvrdi kako je ministar Kuščević vrlo aktivan u vođenju protureferendumske kampanje lažno navodeći kako bi se predloženim  referendumom “zadiralo u prava manjina”  te da bi to bio korak unatrag, što ta građanska inicijativa odbacuje istaknuvši kako im je cilj ujednačiti jednakost biračkog prava i pridonijeti bržoj društvenoj integraciji svih nacionalnih manjina, sve prema praksi razvijenih demokracija.

"Sve ovo navedeno, uz tako očito bježanje od promatrača ostavlja jak dojam da namjere Vlade glede referendumske inicijative Narod odlučuje nisu poštene i zakonite. Nikad potkrijepljene tvrdnje ministra da tisuće se građana javilo za promatranje i da je inicijativa "Narod odlučuje" samo jedna od tisuću zainteresiranih ne drže vodu. Inicijativa je kao organizator prikupljanja potpisa strana u referendumskom postupku, oni koji su građanima omogućili izjašnjavanje za raspisivanje referenduma. Stoga imamo  demokratsko pravo, preporučeno od strane Venecijanske komisije, biti promatrači", navodi uz ostalo GI "Narod odlučuje" u otvorenom pismu ministru Kuščeviću.

Pogledajte video predaje potpisa za referendum:

Komentara 21

PA
PavasTea
13:45 11.09.2018.

već sam zaboravila na ova referendum

AN
AngelaM
13:41 11.09.2018.

Željka Markić neka izađe na izbore kao što je već jednom i dobila 1% pa nek politizira

DD
ddh
13:43 11.09.2018.

Pun mi je kufer te inicijative koja se naziva "Narod odlucuje". Koji narod? Iako bi bilo dobro, da se u izbornom zakonu nesto promijeni, a pogotovo o sklapanju nekih predizbornih koalicija, kojima se osigurava da potpuno minorne stranke poput HNS-a, Glas-a, HSLS-a a pogotovo one Pametno ili HSS-a dobivaju mjesta u Saboru i vaznost koja im po broju glasaca ne pripada. Mozda bi se moglo i diskutirati o broju zastupnika nacionalnih manjina. Ali se to moze regulirati i bez referenduma. Taj referendum je izmisljen kako bi se rusila legalno izabrana Vlada, kako bi se ponistili glasovi ca. 800.000 biraca HDZ-a i jos po koja stotina tisuca onih koji su glasali za koalicijske partnere. Tko je ta i sto si zamislja ta Markicka, pa si uzima pravo, da ponistava moj glas koji sam dao HDZ-u. Tko su ti s oprostenjem dripci koji sebe nazivaju narodom i za koje mi drugi nismo narod. Tko su ti koji bi ponistavali izbore i izborne rezultate? Jesu li to demokrati? Nisu, jer jedan demokrat nece nikada ponistavati izborne rezultate i nece nikada tim drugima koji misle drukcije osporavati, da su i oni narod. To je ista kasta kao oni koji su vladali do 1990-e i koji danas stoluju na Iblerovom trgu i koji su uzurpirali medije. To pokazuje da izmedju ustasa i Markicevaca i komunista nema nikakve razlike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije