Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Krka i Kornati: Zeleno-plava ljepota koja oduzima dah

U NP-u Krka, s 29 km pješačkih i 470 km biciklističkih staza, svatko može kreirati vlastiti itinerar obilaska, a tu slobodu pružaju i Kornati
07. rujna 2018. u 12:05 0 komentara 938 prikaza
Krka i Kornati
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska? Da, da, Krka, Kornati... Tko je u Hrvatskoj razgovarao s turistima i pitao ih za što su uopće čuli, u prvoj rečenici definitivno su i ove dvije perjanice šibenskog turizma, Nacionalni parkovi Krka i Kornati. Nemojmo se lagati, pa recimo da i Šibenik i Zadar i Split uvelike profitiraju baš od ova dva nacionalna parka jer mora ima “svugdje” ali ovakvih parkova samo u blizini ta tri dalmatinska velika grada. Na stotinjak metara četvornih s potopljenim dijelom ušća dužine sedamdesetak kilometara Krka je zanimljiva od izvorišta odnosno od Dinare do Skradina, a sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 metara prirodni i krški fenomen.

Šibenik više od milijun noćenja ‘Šibenska pisma mila’ sve je turističkija

I na stranicama parka ističu da su sedreni slapovi rijeke Krke temeljni fenomen ove rijeke koja fascinira i jednostavno zove natrag, u novi obilazak, pa još jedan, pa još... E sad tu nastaje “problem.” Toliki da se broj dnevnih posjetitelja, primjerice, najatraktivnijeg Skradinskog buka, najdužeg slapa na Krki, ograničio nedavno na deset tisuća posjetitelja dnevno. O onome što je u svjetskim nacionalnim parkovima praksa kod nas se počelo prakticirati prvo u Nacionalnom parku Krka, i to nakon sto je prije dvije godine ukupni broj posjetitelja godišnje premašio milijun.

Gospin otok

– Prirodne ljepote koje oduzimaju dah, huk vode koja se prelijeva preko sedam veličanstvenih sedrenih slapova i bogata kulturnopovijesna baština predstavljaju vrijednosti s kojima generacije odrastaju uz Krku. Kroz mjere održivog upravljanja postiže se simbioza između posjetitelja Parka i lokalne zajednice u kojoj gosti mogu otkriti tradicijsku baštinu i kulturu i tradicionalno pripremljene i ekološki uzgojene lokalne proizvode. S 29 km pješačkih staza i 470 km biciklističkih staza svatko može kreirati vlastiti itinerar obilaska – politika je Uprave Nacionalnog parka Krka...

Krka i Kornati | Autor : Duško Jaramaz/Pixsell Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

A ljepote su neopisive... Skradinski buk najveća atrakcija odnosno sedrene barijere, otoci i jezera povezan stazama, mostovima se ne zaboravlja ne samo zbog uživanja u šetnji nego i zbog mlinova koji stoljećima koriste snagu vodenog toka. Otok Visovac se, pak, ubraja u najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske.

– Na njemu se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke, koji s prekrasnim krajobrazom Visovačkog jezera čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu. Tijekom burne povijesti Visovac je bio i ostao otokom mira i molitve, a franjevački samostan tvrđavom duhovnosti i vjere – ističu iz Parka te dodaju da se zbog stoljetnog štovanja Majke Božje naziva i Gospinim otokom. I “Oziđana pećina” kako je navode u Parku, istinski doživljaj za sve ljubitelje prirode jer je “čovjek u pećini bio neprekidno prisutan u razdoblju od 5000. do 1500. godina prije Krista. Nikog nema tko je bio, a da nije vidio i Roški slap koji “čine 22,5 metra visoki glavni slapovi i bezbroj rukavaca, kaskada i sedrenih otoka”.

Šibenik brojne utvrde Gdje su Hrvati prvi put ugledali Jadransko more

– Roški slap smješten je oko 36 kilometara nizvodno od izvora rijeke Krke. Početak barijere čini niz malih kaskada (u narodu zvane Ogrlice) nakon kojih slijede brojni rukavci i otočići. Od Ogrlica vodi 517 drvenih stepenica prema Oziđanoj pećini. Tu je i slap Bilušića buk koji se zbog svoje snage više čuje nego vidi.

A tko, pak, nije čuo za Kornate? Sve manje je onih koji se dolaskom u bilo koje mjesto u Dalmaciji barem nisu interesirali, ako ih već nisu i vidjeli odnosno posjetili hrvatske bisere jednim od brojnih izletničkih brodova. Nacionalnim parkom Kornati su proglašeni 1980. godine na četvrtini kopna i tri četvrtine mora, a obuhvaća preko dvjestotinjak kilometra četvornih, “malo manje od stotinu” otoka, otočića i hridi. Osim bogatog podmorja, ali i kopnene flore i faune, pravo je bogatstvo okupati se u najčišćem moru na svijetu.

Krka i Kornati | Autor : Duško Jaramaz/Pixsell Foto: Duško Jaramaz/Pixsell U tijeku je izrada novog Prostornog plana NP-a Krka u kojem je organizacija kupanja u budućim godinama jedna od važnijih tema

Brojne zvijezde

– Jedan od fenomena ovog područja su i strmci – “krune” na jugozapadnim kopnenim rubovima Nacionalnog parka Kornati. Iz “kornatske priče” ne smijemo izostaviti “čovjeka” čiji se suživot s prirodom ogleda u skromnim, ali dojmljivim građevinama (porti, suhozidi, maslinici, crkvice), vrijednim ukrasima Kornatskog otočja. Zbog svojih prirodnih ljepota te kulturne i tradicijske baštine, Kornati su danas meka brojnim posjetiteljima koji uživaju u prirodi. Okomite litice “krune kornatskih otoka, okrenute prema moru te su najpopularniji fenomen ovoga parka – ističe se u pozivu Nacionalnom parku Kornati. Sve to znaju brojni celebrityji koji jahtama obilaze kornatsko otočje već godinama. Nautički raj sa “slalomskim” krstarenjem između 89 nezaboravnih otoka, otočića i grebena – koliko ih ima u NP “Kornati” – gostu će omogućiti da isproba sve svoje nautičke vještine i sposobnosti, posebice ako i vrijeme u tome “da ruku”...

Krka i Kornati | Autor : Hrvoje Jelavić/Pixsell Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell Nacionalni park Kornati obuhvaća brojne otoke, otočiće i nadmorske grebene, a zajedničko ime ovaj je Nacionalni park dobio po jednom od otoka koji nosi ime Kornat

Mnogima je, pak, razlog dolaska na Kornate i ronjenje. Mnogi tako s razlogom ističu kako posjetiti NP Kornate, a ne zaroniti u svijet podmorja znači samo polovicu zadovoljstva, jer je kornatsko podmorje jedan od bitnih razloga zbog kojih je područje i proglašeno nacionalnim parkom. Kornatari kažu i da se uz pomoć maske i disalice može zaviriti u modre dubine čistog kornatskog mora. I, naposljetku što je turizam bez dobre spize; konoba, malobrojnih, ali i kvalitetnih restorana s kornatskim dalmatinskim ribljim i mesnim specijalitetima. Slijede i novi projekti obnova suhozida, maslinika, brendiranje kurnatskog sira, ulja, ali i poznate janjetine.

Brojne zanimljivosti Zlatne doline Požeško-slavonska županija Brojne zanimljivosti Zlatne doline
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.