Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Gdje su Hrvati prvi put ugledali Jadransko more

Šibenik je svijetu postao poznat baš po utvrdama, pa turistička zajednica na svojim stranicama upravo fortice ističe kao svoj turistički adut...
07. rujna 2018. u 12:00 10 komentara 1537 prikaza
Šibenik
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Šibeniku su prema predaji Hrvati prvi put vidjeli more i u tada bizantskoj Dalmaciji ustrojili prvi hrvatski grad. Pogled na šibensko more odnosno na prekrasni, razvedeni, deset kilometara dug šibenski kanal u koji utječe i najljepša hrvatska rijeka Krka, najljepši je sa šibenskih utvrda. I onih nedavno obnovljenih i onih koje još čekaju kako bi ponovno zasjale. Šibenik je svijetu postao poznat baš po utvrdama, pa turistička zajednica na svojim stranicama upravo fortice ističe kao svoj turistički adut...

Brojne zanimljivosti Zlatne doline Požeško-slavonska županija Brojne zanimljivosti Zlatne doline

Za tvrđavu sv. Mihovila Šibenčani kažu da je mjesto na kojem je sve započelo. Ova obrambena fortifikacija podignuta na strmoj, kamenoj uzvisini nad zaljevom ima dominantan pogled nad razvedenim otočjem i srednjovjekovnim gradom koji je iz nje i niknuo, a iako iz su najstariji sačuvani dijelovi iz 13. stoljeća, većina današnjih zidina i struktura potječe iz 15. i 16. stoljeća. Tvrđava je obnovljena 2014. kada joj je pridodan novi sadržaj, jedinstvena ljetna pozornica na otvorenom i šetnica na bedemima. Iz Turističke zajednice ističu i tvrđavu sv. Nikole na ulazu u kanal sv. Ante, izgrađenu sredinom 16. st. radi obrane od turskih napada s morske strane, a koja je trokutasta oblika i spada u najjače fortifikacijske utvrde na našoj obali.

Uvrštena je u UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine. U tijeku je njezina obnova za čiju je dokumentaciju Europa dala dva milijuna kuna, a ukupno ce koštati deset milijuna kuna. Idućeg će ljeta u njoj uživati turisti gladni povijesnih atrakcija, što tvrđava u kanalu svakako jest. Pogled s tvrđave sv. Ivana sa 115 metara visokog brda na sjevernoj strani povijesne gradske jezgre puca na Šibenik još od 1646.

TURISTIČKI BREND Ljubavnu priču Klepetana i Malene donio je i BBC

Tvrđavu Barone izgradili su Šibenčani 1646. godine u manje od dva mjeseca, u osvit dolaska osmanske vojske tijekom Kandijskog rata. Radove je nadzirao i organizirao barun von Degenfeld, zapovjednik uspješne obrane Šibenika, po kojem su zahvalni Šibenčani kasnije nazvali Tvrđavu. Taj presudni događaj u šibenskoj povijesti danas možete proživjeti putem digitalnog sadržaja jedinstvenog na ovim prostorima. Tehnologija proširene stvarnosti na Tvrđavi Barone pred vama će oživjeti likove, zvukove i prizore Šibenika iz 17. stoljeća.

ŽIVOT STABLA DUG 343 GODINE Najstariji hrast lužnjak postaje mamac za turiste

Doživljaj junaštva povijesnog Šibenika upotpunjen je rustikalnim, zaboravljenim okusima minulih vremena. Okusite dio bogate regionalne gastronomije u našem gastro-kulturnom centru mediteranskog tipa – neka vam uspomena na Šibenik budu autohtoni proizvodi lokalnih obiteljskih gospodarstava - pozivaju turiste šibenski turistički djelatnici koji se diče i starim gradskim bedemima odnosno ostacima kula koje su u srednjem vijeku opasavale grad.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu