Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Kreda:

'Konverzijom kredita nekima je kamatna stopa promijenjena iz fiksne u promjenjivu'

švicarci
Foto: Marko Prpić/Pixsell
11.11.2015.
u 13:11

U Kredi tvrde da je ovim zakonom legalizirana pljačka eurskih dužnika jako visokim kamatnim stopama

Udruga kreditnih dužnika - Kreda dobila je obavijest od dužnika da je konverzijom kredita u švicarskim francima, u prvo dostavljenim ponudama Erste banke, pojedinim potrošačima kamatna stopa promijenjena iz fiksne u promjenjivu, čime se, tvrde, krše odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju.

U Kredi tvrde da je ovim zakonom "legalizirana pljačka eurskih dužnika jako visokim kamatnim stopama, a sve to ide u prilog bankama koje čiste svoje bilance i rješavaju se velikog broja potencijalnih sudskih sporova". Dodaju da je Ministarstvo financija, koje je izradilo Nacrt zakona, u potpunosti zanemarilo presudu Vrhovnog suda i legaliziralo jednostranu promjenu  kamatnih stopa od strane poslovnih banaka.

- Ministar Lalovac je u predizbornim mjesecima poput čarobnjaka mahao čarobnim štapićem i obećavao izlazak iz dužničkog ropstva, uhićenje bankara, sankcije za neplatiše poreza, a potom netragom nestao. Od svih čistki koje je najavljivao, jedino je očistio loš portfelj bankara. Izjavljivao je da su bankari bahati i da su podcijenili 50 000 dužnika, a ustvari ih je podcijenio upravo on kalkuliranjem s izborima, datumima i rokovima provođenja zakonima - poručili su iz Krede u priopćenju.

>> Banke šalju prve izračune konverzije kredita u švicarcima

Komentara 3

TA
tamanitelj
14:15 11.11.2015.

Lalolovac zapalio vatru pa pobjegao tipično SDPovska škola

BU
bubimima
14:09 11.11.2015.

A kaj bi sad htjeli? Valjda su u vrijeme kada su dizali kredite EUR-ski krediti bili s promjenjljivom kamatom. Ionako su im pogodovali poništivšiim kredite u švicarcima i odobrivši im naknado eurske kada su vidjeli da im se to boljee isplati. A kako bi bilo da se onda, na isti način, sva štednja u EUR-ima pretvori u švicarce po tečaju na dan uplate?

DU
Deleted user
13:48 11.11.2015.

Nisu oni niti ludi, prvo su se kockali a sad bi da im drugi vrate kredite i da su im povoljniji nego onima u eurima gdje su kamate bile redom promjenjive. IZgleda da bi oni da im drugi vrate sve dugove i da oni nemaju vise nista s tim kreditima. Naravno stanovi (zbog toga veci nego sto bi inace bili da su uzeli euro kredite)ostaju.Em tio ovaj narod koji to sve sutke gleda i placa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije