Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA HRVATSKOJ

Austrijska Crkva zabranila misu u Bleiburgu, HBK ogorčen

Komemoracija u Bleiburgu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.03.2019.
u 10:56

Organizatori komemoracije – ako ove godine planiraju u Bleiburg – sada moraju tražiti policijsku dozvolu za okupljanje, tumače u koruškoj vladi

Iako je još lani bilo jasno da se obruč oko komemoracije na Bleiburškom polju ubrzano steže, prvi službeni korak koji bi mogao voditi prema definitivnom gašenju komemoracije jučer je poduzela Katolička crkva u Koruškoj, točnije biskupija u Klagenfurtu, koja je Hrvatskoj biskupskoj konferenciji uskratila dopuštenje za misu na Bleiburškom polju. Klagenfurtska biskupija pritom je obrazložila da se ova misa politički instrumentalizira.

– Misa na polju pokraj Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti – tumači se u priopćenju Biskupije i dodaje da je riječ o manifestaciji koja šteti ugledu Katoličke crkve te da bi se zbog nje Katoličkoj crkvi u Koruškoj mogla predbaciti “instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru”.

‘Komemoracije će biti’

U koruškoj vladi jučer su nam objasnili da odluka biskupije Gurk-Klagenfurt da se u Bleiburgu ne dopusti služenje mise otvara novo poglavlje u tretiranju komemoracije. Dosad je događanje bilo pod pokroviteljstvom i ingerencijom Crkve i civilne se vlasti nisu miješale – osim što je policija provodila austrijske zakone na samom događanju. No jučerašnjom odlukom Crkve to se promijenilo i organizatori – ako ove godine planiraju u Bleiburg – sada moraju tražiti policijsku dozvolu za okupljanje, tumače u koruškoj vladi.

– Još ne znamo što Počasni bleiburški vod namjerava učiniti ove godine. Ne znamo kakvog će karaktera biti ta manifestacija i što će se točno tamo događati – kazao nam je glasnogovornik koruške vlade Andreas Schäfermeier.

Komemoracija u Bleiburgu

Komemoracija u Bleiburgu
1/14

Procedura koju moraju poštovati, dodaje, sastoji se u tome da zahtjev s opisom događanja upute Ministarstvu unutarnjih poslova Austrije koje će odlučiti je li događaj prikladan za održavanje i pod kojim uvjetima. Lani je u razgovoru za Večernji list gradonačelnik Bleiburga kazao da nemaju ingerenciju zabraniti skup jer je na privatnom zemljištu, no to ipak ne znači da će automatski dobiti zeleno svjetlo.

– Odluka o komemoraciji nije u nadležnosti lokalnih vlasti, nego Ministarstva – ističe Schäfermeier.

Na priopćenje biskupije u Klagenfurtu reagirale su i crkvene i svjetovne vlasti u Hrvatskoj. HBK je priopćio da žali zbog odluke klagenfurtskog biskupa te “izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje”. Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, koji je pokrovitelj ove komemoracije, najavio je da će razgovarati s organizatorima komemoracije i potom odlučiti što dalje i “uskladiti buduće postupanje”.

Organizatori komemoracije iz Počasnog bleiburškog voda poručuju, međutim, da će komemoracije u Bleiburgu biti, u ovom ili onom obliku. Pritom tumače da se zabrana mise koruškog biskupa odnosi isključivo na hrvatske biskupe te da je drugi svećenici bez problema mogu služiti. Slično tumačenje daje i Katolička informativna agencija Austrije (KAP), koja u tekstu o uskrati dopuštenja HBK za služenje mise navodi da se odnosi isključivo na biskupe, ne i na “obične” svećenike.

Da će komemoracije i ove godine biti i da će se na Bleiburškom polju vjerojatno držati i misa, sve pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, neslužbeno očekuju i u Saboru.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić nije, pak, željela detaljnije komentirati odluku Crkve u Austriji da zabrani održavanje mise za žrtve križnih putova. Kazala je tek da je misa najbolji način da se komemoriraju žrtve iz Drugog svjetskog rata.

– Ne treba komentirati ono što druge države rade, za nas je Bleiburg mjesto sjećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile – izjavila je novinarima Pejčinović-Burić.

Niz prosvjeda

Bleiburška komemoracija prošle je godine nakon niza prosvjeda došla pod žestok udar vlasti u Koruškoj, ali i u cijeloj Austriji. Iako na samoj komemoraciji nije bilo spornih ustaških obilježja, jer su organizatori na to dobro pazili, u šatorima koje u blizini spomen-područja postavljaju lokalni ugostitelji bilo je i isticanja nedopuštenih simbola i ustaških pozdrava, a Austrijanci su u međuvremenu jasno dali do znanja da takvo što više neće tolerirati na svojem teritoriju. HDZ-ovac iz Dugopolja koji je u Bleiburgu bio u društvu s bivšim splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom zbog toga je uhićen i osuđen na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci zatvora. Krajem prošle godine Austrija je zakonom zabranila isticanje ustaških simbola, zajedno sa simbolima terorističkih organizacija poput ISIS-a. Za njihovo isticanje zapriječene su novčane kazne i do 4000 eura.

Svjesni problema i pritisaka s kojima se Hrvatska suočava zbog komemoracije u Bleiburgu, neki su saborski klubovi tražili da se ona vrati u Hrvatsku te da se žrtve Bleiburga i križnih putova umjesto u Austriji pod saborskim pokroviteljstvom komemoriraju u Saboru. Saborsko pokroviteljstvo za SDP-ove vlasti nekoliko je godina bilo i ukinuto, a vraćeno je povratkom HDZ-a na vlast, na inzistiranje tadašnjeg predsjednika Sabora Željka Reinera.

Što će biti s bleiburškom komemoracijom, još nije do kraja jasno. Austrijske, a posebno vlasti u Koruškoj, očito je namjeravaju otežati do zabrane, no pitanje je može li se doista zabraniti okupljanje na površini koja nije javna, nego pripada organizatoru. Koruške vlasti smatraju da je zabranom mise odluka prepuštena državi, no Počasni bleiburški vod žrtve Bleiburga i križnih puteva i dalje namjerava komemorirati na tom mjestu

Komentara 245

BE
beitsche
11:05 09.03.2019.

Kaj se sad kao nesto cudite.Pogledajte ko vlada drzavom. Pa Ministrica vanjskih poslova nam je bivsa savjetnica Dačića.pametnom dosta

BA
bakulušić
11:40 09.03.2019.

Prije nekoliko godina, austrijska Katolička agencija je objavila da su Hrvati u Jasenovcu ubili 500 000 Srba. Dakle, ovo što se događa je logična posljedica nedjelovanja državnih i Crkvenih struktura u Republici Hrvatskoj na suzbijanju laži i stvaranja uvjeta da istina izađe na svjetlo dana. Još sto godina do slobode!

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
11:44 09.03.2019.

Ne postoji Austrijska crkava. Postoji Katolička crkva u Austriji koju čini Biskupska konferencija Austrije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije