Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoke kazne

U Austriji kazna za 'za dom spremni' i 10.000 eura

ustaša
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
23.11.2018.
u 07:31

Sve zabranjeno znakovlje, ustaško, nacističko ili islamističko, tretirat će se na isti način – novčanim i zatvorskim kaznama

Sedmorica Hrvata koji žive u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj i smatraju se pripadnicima navijačke skupine Exil Boys proglašeni su krivima na sudu u Salzburgu zbog kršenja zakona o isticanju nacističkih simbol jer su “veličali ustašku diktaturu“, što je bilo popraćeno i pozdravom “sličnom Hitlerovu“, odnosno uzdizanjem desne ruke.

Kazne koju im je odredio sud uvjetne su, između 6 i 15 mjeseci zatvora s rokom kušnje od godinu dana i obveznim posjetom koncentracijskom logoru.

Nema više rasprave

I dok su na sudu i hrvatski povjesničari dokazivali i osporavali jesu li “ustaški pozdravi” istovjetni nacističkima, od sljedeće godine takvih rasprava više neće biti.

ustaša
1/14

Austrijska vlada, koju čine ÖVP (narodnjaci, sestrinska stranka HDZ-a) i FPÖ (slobodnjaci), ovoga je tjedna prihvatila novelu zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima u koji će biti uključeni i ustaški simboli.

Sve zabranjeno znakovlje, ustaško, nacističko ili islamističko, tretirat će se na isti način – kaznom do 4000 eura i zatvorom do mjesec dana. U slučaju ponavljanja djela, kazna se penje do 10.000 eura i šest tjedana zatvora.

Optužnica protiv hrvatskih navijača podignuta je u travnju protiv 14 muškaraca u dobi između 22 i 37 godina.

Državni odvjetnik Marcus Neher tvrdio je da su u domu oca jednog od optuženih, u Halleinu pokraj Salzburga, 2015. veličali ustašku diktaturu, što je popraćeno i pozdravom sličnim Hitlerovu. Isto su ponovili i na ulicama Halleina, a sve su zabilježili na videosnimkama.

Sedmorica navijača dobila je uvjetne kazne, četvorica njih su bili mlađi punoljetnici pa im je kazna zamijenjena društveno korisnim radom, a trojica su oslobođena jer ih nisu mogli sa stopostotnom sigurnošću identificirati na snimkama.

Porota je tako nakon osmosatnog vijećanja pravno izjednačila ustaški i hitlerovski, što je bila i premisa tužiteljstva, no od sljedeće godine više neće biti potreba za takvim raspravama jer će i ustaški simboli biti uključeni u austrijsko zakonodavstvo.

Austrijski zakon koji regulira nedopuštene simbole datira iz 1960. kad mu je bio cilj obračun s nacističkim znakovljem, da bi godinama bio nadopunjavan novim skupinama i simbolima.

Trenutačno, osim znakovlja koji se odnose na nacionalsocijalističku povijest Austrije, obuhvaća i one koji se odnose na Al-Qa’idu i ISIL.

No austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (Slobodnjačka stranka) u rujnu je inicirao donošenje novele zakona koja bi se usredotočila na znakovlje militantnih ili fundamentalističkih skupina poput Hamasa, Radničke kurdistanske stranke, Muslimanskog bratstva i turskih Sivih vukova, ali i ustaškog režima.

Potpuna lista zabranjenih simbola bit će objavljena naknadno. Sada – nakon što je dopuna zakona prošla vladu – ide u parlament.

Neprecizni hrvatski zakoni

Za razliku od Austrije, Hrvatska nema precizne zakone koji bi omogućili kažnjavanje isticanja ustaških simbola.

Sudovi se uglavnom vode Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je za isticanje parola koje potiču na nacionalnu, vjersku ili rasnu nesnošljivost odredio globu između 1000 i 3000 kuna, no praksa je neujednačena.

Veliku pozornost u pravilu izazivaju suđenja za isticanje ustaškog pozdrava “za dom spremni”, a zbog takvog natpisa u HOS-ovu grbu na spomen-ploči u Jasenovcu Vlada je lani osnovala i posebno Povjerenstvo za suočavanje s prošlosti.

To je tijelo još u proljeće izradilo preporuke po kojima bi isticanje ZDS-a trebalo biti zabranjeno, osim u iznimnim situacijama, u kojima se komemorira Domovinski rat.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović prije dva dana oštro je kritizirala “pojave negiranja karaktera NDH i zločina ustaškog režima, isticanja simbola ili sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije” kazavši kako su u hrvatskom su društvu te pojave toliko učestale da su gotovo prešutno prihvaćene.

Ključne riječi

Komentara 225

HH
Hrvoje Hrk !!
07:43 23.11.2018.

Sve je o oke a kad cemo mi pocet kaznjavat bradate cetnike koji dolaze svake godine sa kokardama na glavi u Liku i tamo slave i zazivaju svoju otađbinu !

KA
kajbum
07:38 23.11.2018.

VL majku vam komunisticku

Avatar ajeto
ajeto
07:37 23.11.2018.

Austrija je rodila Ljevičara Hitlera i njegove HomoSS brigade.Nije zbog toga kažnjena.Treba ju zbog toga drastično kazniti i kolonizirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije