Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Xi Jinping: Tajvan je dio Kine, upotrijebit ćemo i silu za naše ujedinjenje

Kina koristi i svoj položaj u svijetu kako bi napravila pritisak na Taipei i cijeli otok
02. siječnja 2019. u 17:56 36 komentara 2243 prikaza
Xi Jinping
Foto: Reuters/PIXSELL

“Nećemo obećati da nećemo pribjeći sili i rezerviramo si pravo na poduzimanje svih potrebnih mjera”, poručio je u svom novogodišnjem obraćanju naciji kineski predsjednik Xi Jinping, Naime, Xi Jinping je najavio kako je vrijeme da narod Tajvana prihvati činjenicu kako otok “mora, i bit će ujedinjen s Kinom”. Ova poruka koja dolazi u vrijeme 40. obljetnice početka poboljšavanja odnosa između Kine i Tajvana izazvala je veliku nervozu u cijelom svijetu.

Ne žele biti Hong Kong

Kina Četiri desetljeća reformi 'Novo kinesko čudo bit će još veće i još će više začuditi svijet'

Kina Tajvan ne drži suverenom državom, već odbjeglom pokrajinom nad kojom u ovome trenutku nema kontrolu, no ne odriče se ovog teritorija, a Xijeva najava ujedinjenja uklapa se u ovu politiku. Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen odgovorila je da njezina država nikada neće prihvatiti ujedinjenje s Kinom pod uvjetima koje nudi Peking. No što će se doista događati u sljedećem periodu, ostaje vidjeti. Naime, Xi Jinping je najjači kineski predsjednik još od vremena Mao Ce-tunga, i nema sumnje kako je spreman upuštati se u rizike na međunarodnom planu u kakve njegovi prethodnici ne bi ulazili.

Usto, Kina danas u geopolitičkoj areni ima znatno jači status nego prije dvadesetak godina i toga je Peking svjestan. Pogotovo igrajući na kartu “mi ili oni” na svjetskoj sceni. Peking naime ne dopušta međusobno priznanje s državama koje su priznale Tajvan kao neovisnu državu, tako da ovu otočnu državu priznaje tek nekolicina zemalja na svijetu. Jer ostali jednostavno ne žele prekinuti odnose s Pekingom koji je prerastao u globalnu velesilu. Xi Jinping drži da se Tajvan treba ujediniti s Kinom po modelu “jedna zemlja dva modela”, kakav već dva desetljeća postoji za Hong Kong. S druge strane, sami Tajvanci žele puno više.

Xi Jinping Kina Xi Jinping: U 40 godina došli smo od siromaštva do 2. najvećeg gospodarstva

“Priznajte realnost”

Kina treba priznati realnost i postojanje Republike Kine na Tajvanu, poštovati želje 23 milijuna ljudi koji žive u slobodi – ustvrdila je tajvanska predsjednica koristeći se pri tome službenim nazivom Tajvana Republika Kina, dok je službeni naziv Kine zapravo Narodna Republika Kina. Raskol između Kine i Tajvana nastao je nakon završetka građanskog rata 1949. kada su nacionalističke snage vođene Čang Kaj-šekom pobjegle na otok i tamo se utvrdile pod patronatom Zapada.

Xi Jinping
1 / 13
Komunistička partija, Xi Jinping

 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Zvjerko:

    Svijet se treba konačno odlučiti hoće li dopuštati odvajanje pojedinih dijelova teritorija od matične države i priznavati ih kao neovisne ili će državu smatrati nedjeljivom. Sadašnji presedani čine nestabilnost u svijetu. Ne može se u jednom slučaju tražiti cjelovitost države ... prikaži još! (Ukraina, Španjolska, Francuska), a u drugom slučaju zagovarati neovisnost odcjepljenih teritorija (Tajvan, Kosovo).

  • lojtra2:

    Nama je poznata ta vrsta "ujedinjavanja".

  • Neonacionalist:

    Ovi sa Tajvana koji se inaće službeno zove Republika Kina bi mogli kazati da je NR Kina zapravo njihov dio i da se treba pripojiti njima no s obzirom da je NR Kina mnogo veća i površinom i brojem stanovnika ... prikaži još!ka a Rep.Kina se svodi samo na otok Tajvan onda ovi imaju jače argumente .