Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Relativni pobjednik

Janša kaže kako će pooštriti kontrolu na granici s Hrvatskom

Izbori u Sloveniji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
03.06.2018.
u 23:55

Djelovat će kako bi budući naraštaji govorili slovenski i pjevali slovenske pjesme, za Sloveniju gdje će Slovenci svake godine biti još više za Sloveniju i gdje će svake godine živjeti bolje, nabrajao je Janša

Janez Janša relativni je pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji nakon što je njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) osvojila 25,02 posto glasova, pokazuju rezultati koje je u nedjelju nakon prebrojanih više od 99 posto glasova objavilo državno izborno povjerenstvo.

Na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 12,6 posto glasova, a slijede Socijalni demokrati (SD) s 9,94, Stranka modernog centra (SMC) s 9,74, Ljevica (L) s 9,23 i demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 7,15 posto glasova.

Izborni prag od četiri posto prešle su još stranka bivše premijerke Alenke Bratušek SAB (5,11 posto), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) sa 4,91 posto i Slovenska nacionalna stranka (SNS) sa 4,20 posto. 

Izbori u Sloveniji
1/12

Janša je na konferenciji za novinare u Ljubljani u sjedištu svoje stranke najprije zahvalio biračima, rekavši da njegova stranka ima program usmjeren na realne probleme i da mu je u prvom redu važan boljitak slovenskih ljudi.

Utvrdio je da ga rezultat u kojemu se u parlament plasiralo čak osam stranaka, što će otežati sastavljanje vlade, nije iznenadio iako su neki članovi stranke očekivali više, te najavio da će već od ponedjeljka stupiti u kontakt s potencijalnim koalicijskim partnerima.

"Najprije treba pričekati na konačne službene rezultate", kazao je Janša, dodavši da očekuje da se "ohlade neke pregrijane glave", aludirajući na većinu stranaka ljevice i liberalnog centra i njihove izjave da unaprijed isključuju mogućnost da se povežu u vladu s njegovom strankom koju smatraju ekstremno desničarskom.

"Mi smo stranka otvorena za suradnju i to smo uvijek bili i uvijek ćemo biti spremni surađivati za dobro Slovenije i njenih ljudi", kazao je Janša.

Janša je svojom predizbornom strategijom smanjio mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.

Janša je dodao da se vidi kao nesporni pobjednik izbora jer je dobio dvostruko više glasova od Liste Marjana Šarca (LMŠ), ali i naglasio da u potpunosti ne isključuje ni situaciju u kojoj bi zbog usitnjenih glasova i specifičnog slovenskog izbornog sustava moglo doći i do vlade ljevice. Budući da takve vlade nisu stabilne, izborni sustav treba mijenjati, smatra Janša.

Mogućim koalicijskim partnerima koji bi se bili spremni povezati u vladu koju bi on vodio Janša je poručio da početkom idućeg tjedna na razgovore s njegovom strankom "donesu svoje programe" jer je važno povezivanje na temelju programskih planova i "realnih problema slovenskog čovjeka" koje SDS dobro poznaje.

"Napravit ćemo sve da formiramo vladu koja će raditi za dobro Slovenije i djelovat ćemo u tom smjeru, bez obzira bilo to u vladi ili u opoziciji", kazao je Janša, dodajći da je već dobio više čestitki iz inozemstva za pobjedu na izborima.

Na unutarnjem planu, kazao je Janša, potrebne su mjere kako bi se zdravstveni sustav "doveo u red", a Slovenija treba iskoristiti i svoj geopolitički položaj u Europi koji joj omogućuje da postane centar "euroregije" koja bi među ostalim Sloveniju povezala s njenim manjinama u susjednim državama.

Kao važan europski izazov Janša je spomenuo i potencijalnu novu migracijsku krizu, rekavši da njegova stranka zastupa "solidarnost" s izbjeglicama, ali ne i "ludost" koja prijeti Europi od nekontroliranih migracija. Siromašnim i ugroženim zemljama u Aziji i Africi treba pomoći u rješavanju njihovih problema, a ne da se njihovi ljudi iseljavaju u Europu.

“Ne plašimo se sutrašnjice”

Janša je zahvalio svim biračima, onima koji su na birališna mjesta izašli u felpama, kao i onima koji su došli u odjelima i s kravatama. “Ne plašimo se sutrašnjice”, tvitao je Janša. Zahvaljuje svima koji su mu iskazali povjerenje i naglasio kako “smo svjesni da je odgovornost svake vlade prvenstveno prema građanima”. Slične proglase kako su ovdje Slovenci, u Italiji Talijani, u SAD-u Amerikanci uvijek na prvom mjestu. Ali zar građani jedne države i bez da se to ističe ne bi trebali biti na prvom mjestu svake vlade? Ili se, dakle, vlade nisu tako ponašale ili su građani stekli dojam da se one radile protiv građana. Jer, očito je da taj slogan kako narod mora biti na prvom mjestu djelovanja neke stranke, pa vlade, biva nagrađen na izborima.

Ako SDS bude vodila vladu, onda će to biti na pravedan način i za dobrobit svih, kazao je Janša i najavio kako će svaka odluka te vlade biti na danjem svijetlu, svima vidljiva, te što ona donosi osobama, a posebno budućim generacijama. Slovenija će biti domovina za sve, te će u red staviti javnu službu. Slovenija će biti država gdje će se pošteni rad plaćati pošteno, kazao je Janša. Djelovat će kako bi budući naraštaji govorili slovenski i pjevali slovenske pjesme, za Sloveniju gdje će Slovenci svake godine biti još više za Sloveniju i gdje će svake godine živjeti bolje, nabrajao je Janša. Želi Sloveniju sigurnijom i boljom za Slovence.

Zanimljivo je da je Janša svoju kampanju započeo pizzom, a ne s nekim slovenskim specijalitetom. Ima onih u koji kažu da je upotrijebio pizzu jer su u Italiji pobijedili tzv. populisti, žuto-zeleni. U njegovu predizbornom spotu jedan par naručuje pizzu – muškarac naručuje jednu vrstu, a žena drugu, odnosno onu koju je tradicionalno naručivala. Različite pizze vezane su za stranke, odnosno bolja je ona “kuhara” Janše.

Vjerojatno će postati još jedan od populističkih premijera u EU. Janši, kao Orbánu ili poljskom čelniku Jaroslawu Kaczynskom, Europska unija je dobra kada daje novac, a za sve ostalo odnos je isti kao što je u komunističko doba bio s Beogradom ili Moskvom. Orbán i Janša iz iste su generacije, njihov životni put bio je sličan, kao i kod svih tzv. populista istočnoeuropskog podrijetla. Orbán se borio protiv komunističkog režima, a Janša je 1988. bio uhićen jer je u Mladini otkrio tajne tadašnje jugovojske. Iz novinarstva prelazi u politiku i postaje disidentski simbol.

Istina, Slovenija je oduvijek bila udaljenija – ne samo fizički – od tadašnje Jugoslavije, pa čak i od Hrvatske, premda su tadašnji predsjednici Kučan i Tuđman surađivali, ali samo na početku. Slovenija je iznenadila Hrvatsku kada je postavila nadzor na granicama. I sada Janša kaže kako će pooštriti kontrolu na slovensko-hrvatskoj granici.

Izbori u Sloveniji
1/10

Komentara 82

Avatar Maršal_Vučko
Maršal_Vučko
19:38 03.06.2018.

Zmagu Jelinčića za premijera :-)

MA
Markos
22:28 03.06.2018.

Kakav samo naslov izpod komunistickog pera. PRVO I NAJBITNIJE sto je Jansa rekao je da ako on sastavi vladu, da Slovenija nece vise biti okruzena "neprijateljima" jer to susjedi NISU. Dakle, da ce sa Hrvatskom bilateralno dogovoriti granicu i snazno podupire ulazak Hrvatske u Schengen. To je ono bitno sto je rekao. Da poostrit ce kontrole ali zato da zadovoljni one svoje glasace na ultra desnom krilu i to je to.

HE
hr.eu
19:27 03.06.2018.

Janezu Janši čestitke i čestitke Slovencima koji su imali mudrosti i birali svog Orbana, čovjeka koji će spasiti Sloveniju od muslimanske migrantske planirane najezde. Sada im preporučam da postave dvostruku žicu prema Hrvatskoj kako bi pokrili i preostale nepokrivene djelove jer Hrvatska je izgubljen slučaj i uskoro će u njoj biti 100.000 i više muslimanskih migranata koji će tu zapeti jer dalje ne mogu a neće ih nitko natrag, te će se pretvoriti u migrantski geto - a sve zbog briselske fotelje jednog čovjeka, inače ratnog dezertera s lažnom dijagnozom anemije, u posljednje vrijeme poznatog i kao tovljenik. Taj čovjek će, da bi se dodvorio briselskoj masoneriji na putu do svoje fotelje, žrtvovati cijeli hrvatski narod i državu i pretvoriti Hrvatsku u muslimanski migrantski sabirni centar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije