Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
urednik Glasa Koncila

Ivan Miklenić: Moć je u Hrvatskoj izvaninistucionalna, gotovo po mafijaškom modelu

Ivan Miklenić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
23.06.2019.
u 11:52

Pitanja svakodnevnoga realnoga života, pogotovo strateška pitanja, bitna za budućnost Hrvatske, hrvatskoga naroda i hrvatskoga društva i dalje su u drugom planu.

Umjetno je medijski stvorena situacija kao da su predsjednički izbori službeno raspisani i da su počeli teči rokovi za službeno kandidiranje, a pitanja svakodnevnoga realnoga života, pogotovo strateška pitanja, bitna za budućnost Hrvatske, hrvatskoga naroda i hrvatskoga društva i dalje su u drugom planu.

Upravo takvo stanje javnosti i javnoga mnijenja idealno je za sve one koji vuku poteze iza scene, koji se koriste svojom moći bez obzira na to što njihova moć nema ni legitimnost ni legalnost. I to je jedna od trajno aktualnih tema, sudbinski važnih kako za državu i pojedine društvene segmente tako i za veoma brojne hrvatske građane, a kreatori javnoga mnijenja nikako da je otvore.

Tek sporadično, i kad je to na strani onih koje glavna struja javnoga mnijenja ne preferira, otvara se pitanje ponašanja tzv. lokalnih šerifa, a nipošto se ne dira u, de jure, ilegalnu golemu moć javnosti nepoznatih pojedinaca i manjih skupina, u normalnom demokratskom društvu nezamislivo je da bi moć nad gotovo čitavom zemljom mogao imati itko drugi osim legalno i legitimno izabranih nositelja državnih vlasti, stav je svećenika, kanonika Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga te dugogodišnjeg glavnog urednika Glasa Koncila, Ivana Miklenića koji je objavio Narod.hr. 

Miklenić tvrdi kako je u starim demokracijama poznata moć i iznimno bogatih ljudi, velikih korporacija, osobito velikih medijskih nakladnika, koji samom svojom djelatnošću mogu donekle utjecati na znatan dio ljudi ili društva. U tim demokracijama pretpostavlja se i velika moć stanovitih tajnih društava i njihovih članova, no ta moć ne može biti funkcionalna izvan državnih i društvenih institucija, što znači da je i ta moć ovisna o rezultatima pluralnih i demokratskih izbora.

Za razliku od tih starih demokracija hrvatsko društvo suočava se s moćima koje funkcioniraju ponajprije izvaninstitucionalno, gotovo po mafijaškom modelu. Moć bez legitimnosti i legalnosti u Hrvatskoj nimalo ne ovisi o ishodu izbora, jer birači ne mogu izabrati ni osobe ni političke stranke koje bi se iskreno željele uhvatiti u koštac s tim nelegalnim i nelegitimnim moćima i njihovim utjecajima.

Iskustvo svih parlamentarnih izbora nakon 2000. godine potvrđuje da ni jedni rezultati izbora nisu donijeli ni minimum nužnih promjena u Hrvatskoj, a to potvrđuje, kako sada stoje stvari, da izbori i ne mogu biti početak nužnih promjena ni u kojem bitnom segmentu državne politike ni stvarne promjene u hrvatskom društvu.

Oslobađanje hrvatske politike, državne moći i hrvatskoga društva može početi jedino promjenom izbornoga zakonodavstva, a upravo to ne žele gotovo sve, osobito najvažnije političke stranke koje su od 2000. godine participirale u vladajućim koalicijama. Ne će biti u Hrvatskoj stvarnoga unutarnjega oslobađanja od nelegitimnih i nelegalnih moći sve dok ne pobijedi zakonitost i demokracija, tj. striktno poštovanje duha i slova zakona na svim razinama od predsjednika države do posljednjega građanina, i dok ne pobijedi demokratsko osvajanje upravljačkih pozicija u političkim strankama po načelu jedan član jedan glas u biranju između više kandidata.

 

Komentara 18

BA
bakulušić
12:30 23.06.2019.

Napokon! I bilo je krajnje vrijeme da Večernjak prenese misli i zapažanja ovog briljantnog analitičara hrvatske zbilje. Nastavite i obogatite sadržaj Večernjaka.

BH
Bunjevac=Hrvat
12:22 23.06.2019.

Dijagnoza je točna.Problem je u tome što lijeka nema,tj.riječ je o bolesti na smrt.Zapravo radi se o reprizi komunističke revolucije iz 1945.godine i njezinom biološkom kontinuitetu samo s drugačijim maskama.Komunizam hrvatskog(jugoslavenskog) tipa ima jednu posebnost:on je RADIOAKTIVAN i poluvrijeme raspada mu još nitko nije odredio,a genetske malformacije kao i opći mentalno ideološki mortalitat kojega on proizvodi je posvuda oko nas(možda i u nama).

RI
riise
13:01 23.06.2019.

Kao što se planeti (o)kreću oko Sunca, tako se i naš ekonomski, društveni i politički život okreće oko novca. Zato je ekonomija prepuna konflikata i sukoba interesa, a uloga je politike i političkog sustava da rješava te sukobe, više ili manje uspješno. I nije optimalno da sva ta pitanja rješavaju od naroda izabarani političari . Političari imaju vrlo kratki horizont-do sljedećih izbora i njihov je prioritet popularnost i ponovni izbor...Zato trebamo imati i institucije u kojima se ljudima daje mandat i koje su "neovisne" te tako ispunjavaju svoje zadaće puno slobodnije i svrsishodnije...Grozim se ideje da bi primjerice na čelu središnje banke bio izabrani političar...Taj bi vjerojatno (samo da zadrži funkciju) naštampao novaca koliko god to narod želi...Ali jasno je da to ne bi bilo dobro, pogotovo ne za narod, koji bi tako upao u neimaštinu i glad kako je to već viđeno i kod nas i u svijetu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije