Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tarifa za križni put

Župnik župe Reka vjernicima podijelio listiće koji su izazvali burne reakcije

Vlč. Mario Križanac
Foto: Facebook
1/2
01.04.2019.
u 21:05

Župnik župe Reka u Koprivničkoj županiji vjernicima podijelio listiće s iznosima koje moraju uplatiti ako žele da im ime bude uz jednu od postaja križnog puta.

“Dragi župljani i poštovani prijatelji župe Reka, zahvaljujemo na dosadašnjoj materijalnoj i duhovnoj pomoći. U 2019. godini naša župa želi postaviti vanjski križni put kod crkve u Reki. Na taj način ćemo kao vjernici moći moliti i slaviti Boga te imati uređeniji prostor. Pozvani ste pridružiti nam se da zajedno izgrađujemo našu župu. Preporučujemo da obitelj prema mogućnosti daruje 100 kn – hvala. Ako želite da vaše ime bude uz određenu postaju križnog puta, potrebno je donirati iznos od 1000 kn. Za vaše ime uz glavni križ potrebno je donirati 3000 kn.”

Podijeljeni vjernici

Piše to na listiću koji je ovih dana podijeljen župljanima župe Reka u Koprivničko-križevačkoj županiji. Naveden je i broj računa u banci za uplate, a vjernici će moći novac predati i osobno pastoralnim vijećnicima do 8. travnja. Listić je izazvao oprečne reakcije među mještanima. Jedni podržavaju župnika u takvom načinu skupljanja novca, dok drugi smatraju da nije u redu dijeliti ljude po tome koliko novca mogu ili ne mogu izdvojiti.

Video - Estradnjaci postali duhovnjaci

– Ako je i htio tražiti novac, bilo bi u najmanju ruku skromno i ponizno kako mu vjera nalaže moliti ljude onoliko koliko tko može dati, pa makar i 10 lipa – napisao je jedan mještanin na društvenoj mreži, koji se pita hoće li onaj tko da više tako biti bliže Bogu? Nezadovoljstvo je, naime, izazvalo i to što se za veće iznose može dobiti i istaknuto ime uz postaje križnog puta, a za mjesto uz glavni križ treba iskeširati čak 3000 kuna.

Župnik vlč. Mario Križanac kaže da se radi o korizmenoj akciji u kojoj već pet godina zaredom župno ekonomsko i pastoralno vijeća na poticaj župljana u Župi Presvetog Trojstva Reka prikuplja dobrovoljne donacije za župne projekte i tom prigodom dijeli besplatno župni časopis.

– Obično župljanima radi orijentacije pismeno podijelimo letke te predložimo dobrovoljni iznos koji je oko 100 kn. U 2019. želimo napraviti vanjski križni put te smo predložili onim župljanima i prijateljima župe Reka koji su u mogućnosti donirati iznose od oko 1000 i 3000 kn (npr. poduzetnicima, obrtnicima...) kako bismo s više financijskih sredstava mogli brže i kvalitetnije izgraditi navedeni križni put. U znak zahvale planirali smo na određenom mjestu navesti imena donatora. Cilj, dakle, nije omalovažiti one župljane koji nisu u mogućnosti donirati veliki iznos. Dapače, tko nije u mogućnosti ništa donirati, nije obavezan. Onim župljanima koji su u materijalnoj i duhovnoj oskudici rado pomažemo preko župnog Caritasa – odgovara na kritike župnik i zahvaljuje svim dosadašnjim i budućim donatorima koji će pomoći da se uredi prostor oko crkve.

 

Već bio na udaru kritika

Župnik Križanec našao se na udaru kritika i kad je prošlog studenog na kraju mise raspustio crkveni zbor. Varaždinski biskup Josip Mrzljak pozvao ga je tada da izgladi nesporazum s članovima zbora, a župnik se ispričao i kazao da mu nije bio cilj ikoga povrijediti.

Za vlč. Križanca neki kažu da je vrlo osebujan svećenik koji voli planinarenje i duge šetnje prirodom. Propješačio je tako u 27 dana 800 kilometara dugu rutu “Camino – Put sv. Jakova” do hodočasničkog središta u Španjolskoj Santiago de Compostele. 

Komentara 208

Avatar quousque tandem
quousque tandem
21:15 01.04.2019.

Isus je ovakve bičem istjerao iz hrama.

PR
prokurator
21:46 01.04.2019.

crkva je imala više dostojanstva za vrijeme juge. čini se da joj naškodila milijarda kuna godišnje iz proračuna. ne kaže se slučajno da novac kvari ljude :D

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
21:46 01.04.2019.

Ne zna se tko je gori, oni što žele da im ime stoji na postaji križnog puta ili oni koji određuju tarifu za tako nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije