Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjerska knjiga o ponovnom dolasku imama Mahdija, Muhamedova praunuka, objašnjava zašto iranska vlast neće odustati od svoga nuklearnog programa

Iranci vjeruju da je sukob sa SAD-om priprema za Sudnji dan

obz_iranci_tx_1.jpg
import
22.09.2006.
u 13:42

Unatoč prijetećim sankcijama UN-a i mogućoj američkoj vojnoj intervenciji, Iran zasigurno neće odustati od svoga nuklearnog programa. Tvrdoglavo suprotstavljanje iranske vlasti cijelom svijetu daje naslutiti da je Iran i te kako spreman na otvoreni sukob s međunarodnom zajednicom te na vojni obračun sa SAD-om.

Naime, po vjerskom uvjerenju većine duhovnih vođa muslimanskih šijita i njihovih sljedbenika u cijelom svijetu, današnji nepravedni ratovi, globalizacija, duhovno osiromašenje, prirodne katastrofe i slične pojave samo su jedan od znakova koji upućuju na to da se približava dan kad će se pojaviti 12. imam, praunuk proroka Muhameda, Mahdi Al Muntazar, koji će spasiti svijet od tlačenja i nevjernika.

Inače, većina muslimanskih šijita u svijetu želi postati baš Mahdijevim vojnikom. Isto tako, šijitski duhovni vođe u Iranu, koje slijedi 95 posto iranske populacije, smatraju da bi mogući sukob sa SAD-om, koji svrstavaju među najozloglašenije tlačitelje na svijetu, značio pripremu za dolazak imama Mahdija Al Muntazara.



Unatoč sveopćem vjerovanju među šijitima u Mahdijev ponovni dolazak, zagonetka vezana uz njegov datum rođenja, nekadašnji život na Zemlji te odlazak s nje ostat će još dugo neriješena, čak i za mnoge šijitske teologe i duhovne vođe. Neki od njih smatraju da se imam Mahdi nikad prije nije pojavio na Zemlji, jer ga je Bog štedio za teška vremena. Drugi pak vjeruju da je imam Mahdi zaista nekad živio među njima, ali da ga je Bog povukao sa Zemlje kako bi ga sačuvao od krvnika. Treći se slažu da je imam Mahdi nekad doista živio na Zemlji, ali ga je Bog povukao s nje htijući ga sačuvati za spasenje svijeta u najkritičnijem trenutku.

O postojanju imama Mahdija brojni teolozi i vjerski vođe napisali su mnogo knjiga tijekom povijesti, a jedna od njih je i knjiga šijitskog teologa Kamela Sulaimana "Sudnji dan", izdana 1981. godine u Beirutu. Kamelova teorija zasniva se isključivo na svjedočanstvu proroka Muhameda i njegove obitelji, koja potvrđuje tezu da je imam Mahdi rođen u gradu Qomu u Iranu, u petak 15. mjeseca šabana (kolovoz) 255. godine po islamskom kalendaru.



U Kamelovoj knjizi spominju se i Mahdijeva majka Fatme, praunuka proroka Muhameda koja je nosila naziv "Majka svih majki", i njegov otac Hassan, prozvan "Al Askari" (vojnik).
Kolika je nesnošljivost ostalih vjerskih skupina prema štovanju obitelji proroka Muhameda, dokazuje i nedavni teroristički napad Al-Qaide u gradu Samari u Iraku, gdje je eksplozivom uništen upravo spomenik Mahdijevu ocu Hassanu.

U knjizi se spominju i riječi proroka Muhameda, koji je prije svoje smrti nagovijestio dolazak imama Mahdija rekavši: "Bit će 12 imama. Prvi od njih bit će Ali, a zadnji Mahdi." Kamel se također osvrće na nekoliko verzija o Mahdijevu životu, no sam zastupa tezu o njegovu povlačenju sa Zemlje, koje je naredio Bog nakon što mu je s pet godina umro otac Hassan. Naime, poznati teolog tvrdi da su anđeli došli po dječaka Mahdija ne bi li ga spasili od smrti i sačuvali mu život za spas svijeta.

U "Sudnjem danu" teolog Kamel piše da imam Mahdi svojom ljepotom, vrlinama i plemenitošću najviše sliči Marijinu Isusu te da će ga Bog, baš kao i Isusa, nagraditi božanskom moći da liječi slijepe, nemoćne i bolesne. Nadalje, on citira riječi proroka Muhameda kojima imama Mahdija opisuje kao lijepog, tamnoputog, idealne visine, sa zubima lijepim i oštrim poput pile i mačem kao zapaljivom vatrom.



Osim prirodne ljepote, prorok Muhamed kaže da će imam Mahdi biti prepoznatljiv i po tintom iscrtanim očima, ukrašenoj bradi, znamenki na desnom obrazu te pečatnjaku na desnoj ruci. Doći će na konju s mačem te će se svi dobri ljudi svrstati na njegovu stranu, a njegova snaga očitovat će se u tijelu, glasu i Mojsijevu štapu i kovčegu. Naime, golim rukama Mahdi će čupati stablo s korijenjem, grlenim glasom pomicat će planine, Mojsijevim štapom stvarat će čuda, a kovčegom snažnijim od svih atomskih i hidrogenskih bombi uništit će sve zlo na svijetu.

Upravo vjerovanje u skori dolazak imama Mahdija kod brojnih iranskih šijita podupire osjećaj neustrašivosti te objašnjava prkos kojim se današnji Iran suprotstavlja zahtjevima međunarodne zajednice. Imama Mahdija, s njegovim vrlinama, snagom i poštenjem, smatraju najmoćnijim oružjem protiv tlačitelja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije