Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKE BROJKE

Imunolog Jonjić: Užasno smo relaksirani. Bojim se da ovo nije vrhunac pandemije

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
Goran Kovacic/PIXSELL
25.10.2021.
u 23:19

HZJZ je uveo nove preporuke kako bi došlo do smirenja epidemiološke situacije

Epidemiološka situacija biva sve gora. Kapaciteta u bolnicama iz dana u dan ima sve manje. Prema svemu sudeći brojke se tako lako neće smanjiti, te Nacionalni stožer najavljuje strože kontrole nošenja maski. 

- Vidimo prema brojkama da je situacija stvarno zabrinjavajuća, da je ovaj tjedan u odnosu na prošli bilježimo skok kakav već dugo nismo viđali. Preko 17 tisuća oboljelih u odnosu na 10 tisuća pretprošli tjedan. Tako da se radi o značajnom porastu novooboljelih - kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Kurečić Filipović za RTL. 

HZJZ je uveo nove preporuke kako bi došlo do smirenja epidemiološke situacije. Jedna od promjena da do sada cijepljeni koji su bili u kontaktu sa zaraženim nisu morali u samoizolaciju, dok će sad u tom slučaju trebati se testirati pet do sedam dana od kontakta. 

VIDEO: Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...

Riječki imunolog objašnjava zašto smatra da će brojke još rasti.

- Bojim se da ovo nije vrhunac pandemije, naprosto zato što trenutno znamo da imamo visoki udio zaraženih među testiranim. Škole su počele okej prije više od mjesec dana, ali sada počinju fakulteti. Zatvaramo se svi više u prostorije, počelo je grijanje - kaže imunolog Stipan Jonjić. 

Prošle godine vrhunac pandemije je bio krajem godine. U prosincu je bilo zabilježeno 79 tisuća novih slučajeva, a preminulo je više od dvije tisuće ljudi. Smrtnost je tada bila 2,5 %. Uspoređujući to s danas, u ovom valu posljednjih mjesec dana bilo 47 tisuća zaraženih, te je preminulo 472 ljudi dok je smrtnost 0,99%.

- Mi smo užasno relaksirani kao da nakon ljeta nemamo nikakvih mjera, mi smo nakon ljeta nastavili živjeti u tom očekivanju da je to prošlo. I da je to prošlo vrijeme, ali pandemija nam se vratila u gorem obliku s delta sojom koji se brže širi i inficira i koja se najviše kreće. Tako da kažem moramo se pripremiti - kaže Jonjić za RTL. 

 

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
06:20 26.10.2021.

ovi cijepljeni hodaju svukud i šire zarazu niko ih nekontrilira bitna je vakcina.ludnica.

KO
Korumpirani
01:31 26.10.2021.

Opustili su se ovi pelcovani za koje se priča da se ne mogu ili malo šire zarazu,ne trebaju se testirati,a najbolji primjer je ministar Aladrović

ZL
Zlatnipijesak
09:16 26.10.2021.

Misli na druge, a tebi kako bude! Ne cijepi se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije