Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ima li ljevica jačeg kandidata od Milanovića?

Posebno žestoki protiv moguće kandidature Zorana Milanovića su oni s takozvanog lijevog spektra i to iz SDP-a
16. siječnja 2018. u 17:50 89 komentara 5381 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zoran Milanović nije ni istaknuo kandidaturu za predsjednika države, a protiv ideje “graknuo” je čitav niz političkih aktera. Posebno žestoki oni su s tzv. lijevog spektra, posebice iz samog SDP-a gdje su se protiv kandidature već javno oglasila dvojica potpredsjednika Partije.

Zoran Milanović Bitka za Pantovčak Ako se Zoran Milanović odluči kandidirati, izaći će iz SDP-a

Stao mnogima na žulj

Prvo Zlatko Komadina, a potom i Rajko Ostojić. Još prije njih od Milanovića se, i to vrlo žestoko, ogradio i zastupnik Glasa Goran Beus Richembergh koji je za bivšeg premijera kazao da ne može privući većinu glasova birača, zbog čega bi njegov ulazak u tu trku omogućio da Kolinda Grabar-Kitarović osvoji još jedan mandat. Uz sve to sve mu se češće spočitava da “desničari”. Zbog čega je Milanovićeva potencijalna kandidatura u startu dočekana “na nož” i ima li ljevica kvalitetnijeg kandidata?

Za saborskog zastupnika SDP-a Miranda Mrsića dileme nema – Milanović je i dalje jedini kandidat na lijevom političkom spektru koji može potaknuti birače da izađu i glasaju za njega.

Bivši SDP-ov zastupnik Ivan Račan kaže pak da je Milanovićev krimen što je kao premijer mnogima na ljevici ostavio gorak okus razočaranja pa je razumljivo da u ovom trenutku teško može dobiti podršku za svoju eventualnu kandidaturu. Ali i da je nemoguće u ovom trenutku kazati što će biti za dvije godine.

Zanimljivo je i da Račanu i Mrsiću smeta ista stvar, a to su reakcije iz samog SDP-a protiv potencijalne Milanovićeve kandidature.

– SDP ima vodstvo i ono mora biti spremno na sve scenarije pa i na taj da Zoran Milanović ide na izbore za predsjednika kao nezavisni kandidat. U tom mi je smislu žao gledati neke koji govore tko neće biti kandidat, a nemaju viziju koga žele u toj ulozi – poručio je Račan.

Aludirao je na Zlatka Komadinu i Rajka Ostojića koji su se u kuloarima spominjali kao mogući SDP-ovi kandidati za predsjednika države. A osim njih u križaljkama na Iblerovu trgu znalo se čuti i ime SDP-ova europarlamentarca Tonina Picule, pa i bivšeg predsjednika države Ive Josipovića.

Zoran Milanović Zvonimir Despot Zašto Milanoviću ne postavljaju neugodna pitanja?

Ako su priče o njihovim ambicijama točne, onda je jasno da nikome od njih ne odgovara da Milanović uđe u trku. Politički analitičar Ivica Relković drži da ne bi ni trebali.

– Picula je svoju šansu izgubio kada je kazao da će stranku voditi iz Bruxellesa, a Josipovića će kandidirati samo ako žele da svi zajedno padnu ispod praga. Jedinu novu potencijalnu osobu koju vidim u SDP-u da se može pokazati kao novu, koja ima dobre nastupe i mir čak i kad je protiv nečega je Joško Klisović – kaže Relković.

Ne bira se lijevo-desno

Da još ništa nije gotovo i da je teza da je ljevica protiv Milanovićeve kandidature tek dojam koji su stvorili mediji, drži pak marketinški stručnjak Boris Malešević koji je svojedobno godinama SDP-u radio kampanje.

– Na predsjedničkim izborima ne bira se lijevo-desno, programi ni stranke, već osobe. U vrijeme kada je dominantan izbor kod većine birača ”NITKO” logično je da vas kao medij zanima NETKO. A Zoran je sve samo ne nitko. Zanima vas jer je on jedan od onih političara koji ima karakter, nekome će se sviđati njegov karakter, a nekome ne, odgovor na to dat će birači. Danas je trend u svijetu politike da se traže jake osobnosti i to mu svakako ide na ruku, htjeli to neki ili ne – zaključio je Malešević.  

Zoran Milanović
1 / 11
Zoran Milanović
Zoran Milanović Slavica Vuković Milanović spreman mijenjati i dlaku i ćud? Zoran Milanović GORAN BEUS RICHEMBERGH 'Milanović nije prototip za predsjednika države, generirao bi konflikte' Zoran Milanović Tomislav Krasnec Milanović na Poljskoj liječi svoje rane

Tri pitanja

Zašto je ljevica protiv Milanovićeve kandidature?

Ivica Relković 
U strahu od njegova povratka u politiku
Vjerojatno je ljevica zasićena starim Milanovićem pa se zaželjela ići dalje, a sada im se Milanović vraća kao bumerang. Možda su i u strahu od njegova potencijalnog povratka u politiku

Žarko Puhovski
Ljevica je protiv njega jer ju je on oštetio
Ljevica je danas protiv Milanovića i njegove kandidature za predsjednika zato što je Milanović, kao prvo, oštetio ljevicu, a kao drugo zato što Milanović uopće nije ljevičar. On je svadljivi liberal

Boris Malešević
To je samo dojam stvoren u medijima
Ne znam da je “ljevica” protiv kandidature Zorana Milanovića za predsjednika RH. Za takvu tvrdnju ne postoje relevantna istraživanja, već je to dojam koji su stvorili kolumnisti, novinari i dio SDP-a

Ima li ljevica boljeg kandidata?

Ivica Relković
Žalosno je ako ljevica nema svog kandidata
Mi u ovom trenutku ne znamo tko je Macron ljevice ili tko bi to mogao biti, ali žalosno je ako ljevica danas ne može imati kvalitetnog kandidata za predsjednika, nekog tko bi bio ravnopravan Milanoviću

Žarko Puhovski
Nema ozbiljne ljevice pa nema ni pravog kandidata
Ljevica u ovom trenutku nema kandidata iz razloga što u Hrvatskoj u ovom trenutku ni nema ozbiljne ljevice. Ne vidim nikoga s ljevice tko bi dobio dvoznamenkasti broj glasova

Boris Malešević
Ovog trenutka na ljevici nitko ne svijetli
Moja je teorija da se lidera ne traži, već ga se prepoznaje u masi – on svijetli. Meni ovog trenutka nitko ne svijetli.

Što bi danas trebala biti ljevica?

Ivica Relković
Ljevica treba imati politiku za sve građane
Ljevica se danas orijentirala na svjetonazorska pitanja, a za dobivanje izbora moraš imati politike za sve građane. Politiku trebaju orijentirati na kvalitetniju državu, na borbu za čovjeka

Žarko Puhovski
Trebaju politizirati socijalne sukobe, a to ne rade
Ljevica bi danas trebala biti ona koja izaziva i politizira socijalne sukobe koji postoje i dovodi ih do razine suvisle politike. A to je nešto što kod nas u ovom trenutku baš nitko ne radi

Boris Malešević
Trebaju biti ono što nisu. A to je – ljevica
Što bi danas trebala biti ljevica, odgovor je jednostavan: Ono što sada nije – LJEVICA !!

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar -HLEBINAC-
  -HLEBINAC-:

  Točno je da većeg šarlatana od njega nema, ali kako vidimo mnogi se trude sustići ga. Pa dajte pokušajte izabrati bilo koga koji je hrvatski orijentiran, ako uopće takvih imate u svojim SDP redovima !?

 • Sacha1948:

  Najjači im je Milanović koji je s SDP-om u pet godina pet puta izgubio izbore (parlamentarne, europske, lokalne, predsjedničke). I to protiv Karamarka. Uistinu je SDP pao na niske grane.

 • croban1111:

  Stranka srba u Hrvatskoj, u silaznoj putanji.