Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatska pobijedila u sporu oko Ljubljanske banke

Taj međunarodni sud prihvatio je hrvatske argumente i zauzeo stav da Ljubljanska banka nije nevladina organizacija već je usko povezana s državom, pa Slovenija ne može u njezino ime tužiti za povredu ljudskih prava
16. prosinca 2020. u 13:59 23 komentara 8414 prikaza
FILE PHOTO: The building of the European Court of Human Rights is seen during a hearing in Strasbourg
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je u srijedu da Slovenija ne može tužiti Hrvatsku uime Ljubljanske banke za povredu ljudskih prava i proglasio se nenadležnim za tužbu tešku gotovo 430 milijuna eura.

Taj međunarodni sud prihvatio je hrvatske argumente i zauzeo stav da Ljubljanska banka nije nevladina organizacija već je usko povezana s državom, pa Slovenija ne može u njezino ime tužiti za povredu ljudskih prava zajamčenih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

VEČERNJI TV Adrović: Imamo nadu da će se obistiniti najave o brzom gospodarskom oporavku

"ESLJP u srijedu je objavio odluku o nedopuštenosti zahtjeva (tužbe) Slovenije u međudržavnom sporu protiv Hrvatske vezano uz Ljubljansku banku, proglasivši se nenadležnim za odlučivanje po tom zahtjevu jer banka 'nije nevladina organizacija' već je usko povezana s državom", priopćila je hrvatska zastupnica pred sudom Štefica Stažnik. 

Slovenija je spor pokrenula 2016. zbog povrede nekoliko prava iz Konvencije zbog načina na koji su hrvatske sudbene i izvršne vlasti postupale u vezi s potraživanjem Ljubljanske banke prema hrvatskim trgovačkim društvima.  No, Hrvatska je tvrdila da ESLJP nije nadležan odlučivati o tom zahtjevu jer je Ljubljanska banka vladina organizacija, u vlasništvu Republike Slovenije i pod upravom slovenskog Fonda za sukcesiju. 

"ESLJP nije nadležan odlučivati o zahtjevima vladinih organizacija niti je namjera Konvencije štititi financijske interese država, već pojedinaca i nevladinih organizacija koje su žrtve povreda ljudskih prava od država", pojasnila je Stažnik.

Štednja ULAGANJE U FINANCIJSKU PISMENOST MLADIH S koliko godina i na koji način s djecom razgovarati o financijama?

Ona tvrdi da nije bilo razlike u načinu vođenja i odlučivanja u sudskim postupcima u kojima je Ljubljanska banka bila stranka pred hrvatskim sudovima u odnosu na druge slične postupke te da u tom predmetu banka nije iscrpila sva domaća pravna sredstva, niti je Slovenija poštivala šestomjesečni rok za podnošenje zahtjeva europskom sudu.

Ljubljanska banka radi ostvarivanja naplate neplaćenih i dospjelih potraživanja po kreditnim zajmovima i jamstvima pred hrvatskim sudovima od 1991. pokrenula je brojne parnične postupke protiv hrvatskih trgovačkih društava koja su poslovala većinom u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Naplata potraživanja Ljubljanske banke u većini slučajeva postala je nemoguća jer su dužnici bankrotirali ili su prestali postojati.

Slovenija je zahtijevala i isplatu pravedne naknade koja bi odgovarala gubicima koje je banka pretrpjela zbog navodnih povreda konvencijskih prava (429.536.070.30 EUR s pripadajućom kamatom). Odluka ESLJP-a je konačna i Slovenija više ne može pokretati nove postupke pred tim sudom na temelju istih činjenica.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Stožer: U Hrvatskoj 3327 novozaraženih, 92 osobe umrle

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Golum
  Golum:

  Slovenci uredno gube sporove protiv HR. Tuze nas za gluposti i tako im i treba.

 • SamoIstina:

  ne možemo mi uvijek pušiti! Evo u dva ozbiljna spora 2:0 za HR, no neka slovenci uzmu svoje, ne tražimo i e želimo ničije, ali neka se oni klone našega. Još su na Sv. Geri, nedopustivo!

 • Avatar LuckyLeprechaun
  LuckyLeprechaun:

  Hahahahaha pa ja ću se ubit! Banki povrijeđena ljudska prava 🤣🤣🤣 A ljudima koji posluju s bankama?