Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužba teška 430 milijuna eura

Hrvatska pobijedila u sporu oko Ljubljanske banke

FILE PHOTO: The building of the European Court of Human Rights is seen during a hearing in Strasbourg
VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
16.12.2020.
u 13:59

Taj međunarodni sud prihvatio je hrvatske argumente i zauzeo stav da Ljubljanska banka nije nevladina organizacija već je usko povezana s državom, pa Slovenija ne može u njezino ime tužiti za povredu ljudskih prava

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je u srijedu da Slovenija ne može tužiti Hrvatsku uime Ljubljanske banke za povredu ljudskih prava i proglasio se nenadležnim za tužbu tešku gotovo 430 milijuna eura.

Taj međunarodni sud prihvatio je hrvatske argumente i zauzeo stav da Ljubljanska banka nije nevladina organizacija već je usko povezana s državom, pa Slovenija ne može u njezino ime tužiti za povredu ljudskih prava zajamčenih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"ESLJP u srijedu je objavio odluku o nedopuštenosti zahtjeva (tužbe) Slovenije u međudržavnom sporu protiv Hrvatske vezano uz Ljubljansku banku, proglasivši se nenadležnim za odlučivanje po tom zahtjevu jer banka 'nije nevladina organizacija' već je usko povezana s državom", priopćila je hrvatska zastupnica pred sudom Štefica Stažnik. 

Slovenija je spor pokrenula 2016. zbog povrede nekoliko prava iz Konvencije zbog načina na koji su hrvatske sudbene i izvršne vlasti postupale u vezi s potraživanjem Ljubljanske banke prema hrvatskim trgovačkim društvima.  No, Hrvatska je tvrdila da ESLJP nije nadležan odlučivati o tom zahtjevu jer je Ljubljanska banka vladina organizacija, u vlasništvu Republike Slovenije i pod upravom slovenskog Fonda za sukcesiju. 

"ESLJP nije nadležan odlučivati o zahtjevima vladinih organizacija niti je namjera Konvencije štititi financijske interese država, već pojedinaca i nevladinih organizacija koje su žrtve povreda ljudskih prava od država", pojasnila je Stažnik.

Ona tvrdi da nije bilo razlike u načinu vođenja i odlučivanja u sudskim postupcima u kojima je Ljubljanska banka bila stranka pred hrvatskim sudovima u odnosu na druge slične postupke te da u tom predmetu banka nije iscrpila sva domaća pravna sredstva, niti je Slovenija poštivala šestomjesečni rok za podnošenje zahtjeva europskom sudu.

Ljubljanska banka radi ostvarivanja naplate neplaćenih i dospjelih potraživanja po kreditnim zajmovima i jamstvima pred hrvatskim sudovima od 1991. pokrenula je brojne parnične postupke protiv hrvatskih trgovačkih društava koja su poslovala većinom u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Naplata potraživanja Ljubljanske banke u većini slučajeva postala je nemoguća jer su dužnici bankrotirali ili su prestali postojati.

Slovenija je zahtijevala i isplatu pravedne naknade koja bi odgovarala gubicima koje je banka pretrpjela zbog navodnih povreda konvencijskih prava (429.536.070.30 EUR s pripadajućom kamatom). Odluka ESLJP-a je konačna i Slovenija više ne može pokretati nove postupke pred tim sudom na temelju istih činjenica.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Stožer: U Hrvatskoj 3327 novozaraženih, 92 osobe umrle

Komentara 23

Avatar Golum
Golum
14:39 16.12.2020.

Slovenci uredno gube sporove protiv HR. Tuze nas za gluposti i tako im i treba.

SA
SamoIstina
14:58 16.12.2020.

ne možemo mi uvijek pušiti! Evo u dva ozbiljna spora 2:0 za HR, no neka slovenci uzmu svoje, ne tražimo i e želimo ničije, ali neka se oni klone našega. Još su na Sv. Geri, nedopustivo!

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
14:17 16.12.2020.

Hahahahaha pa ja ću se ubit! Banki povrijeđena ljudska prava 🤣🤣🤣 A ljudima koji posluju s bankama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije