Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvati bi uskoro mogli u SAD bez vize: Američko veleposlanstvo objavilo odličnu vijest

Preostalo je riješiti samo još nekoliko tehničkih detalja koji zahtijevaju dolazak američkog izaslanstva u Hrvatsku što je zbog COVID-a otežano, ali pozitivan ishod u ovom trenutku nije u pitanju, neslužbeno doznajemo
16. veljače 2021. u 17:23 51 komentara 11333 prikaza
Viza za Sjedinjene Američke Države
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Stopa odbijenih viza za turistička putovanja u Ameriku pala je na 2,69 posto u prošloj godini, objavili su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu i zahvalili hrvatskim vlastima, Vladi, MUP-u i MVEP-u na suradnji. To znači da je i službeno ispunjen i jedan od posljednjih uvjeta između ukidanje viza između SAD-a i Hrvatske - američki zakoni kažu da omjer podnesenih i odbijenih zahtjeva mora biti manji od tri posto i to je uvjet za ulazak u bezvizni režim sa Sjedinjenim Državama.

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije USTAVNI SUD, OČEKIVANO, OPET U ODLUKAMA STOŽERA NIJE NAŠAO NIŠTA NEUSTAVNO Troje sudaca u izdvojenim mišljenjima pita: Zašto je isti sudac izvjestitelj u svim COVID predmetima?

Neslužbeno se to znalo još u rujnu kad je Večernjem listu iz vise diplomatskih izvora potvrđena ta vijest. Preostalo je riješiti samo još nekoliko tehničkih detalja koji zahtijevaju dolazak američkog izaslanstva u Hrvatsku što je zbog COVID-a otežano, ali pozitivan ishod u ovom trenutku nije u pitanju, neslužbeno doznajemo. Takodjer, promjena američke administracije neće imati utjecaja na konačnu odluku američke strane.

Hrvatska će time napokon riješiti pitanje na kojem se radilo od kraja 90-ih, ali bez uspjeha, koje je hrvatske državljane stavljalo u posebnu kategoriju, pogotovo nakon ulaska u EU, kada je Hrvatska bila jedna od samo nekoliko zemalja EU čiji državljani trebaju vize za turistička i poslovna putovanja u SAD. Jednom kad država udje u bezvizni program, jako teško će iz njega ispasti. Inače, druge EU države koje još trebaju vizu, poput Bugarske, Cipra ili Rumunjske, i dalje su na visokom stupnju odbijenica, od šest do čak 12 posto.

Smanjivanje stope odbijenica teklo je po planu dok lani nije zavladala pandemija korona virusa. Kad je postalo jasno da je pandemija koronavirusa prekinula putovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je molbu državnim službenicima te kolegama iz bankarskog i poslovnog sektora da podnesu zahtjev za vizu za putovanje u SAD jer je trebalo loviti rok fiskalne godine koja završava 30.rujna. Plan, koji nije ni u kojem slučaju mogao biti proveden bez ohrabrenja i poticaja s američke strane, koja je to i javno rekla, uzeo je u obzir da je riječ o podnositeljima za koje je gotovo sigurno da će tu vizu i dobiti. Trošak podnošenja zahtjeva – 160 dolara – isplaćen je iz viška proračunu iz stavke za službena putovanja i iz ušteda za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU. Slično je napravila i Poljska, s time da je kod njih vadjenje viza bilo obavezno. No da bi se ostvario bezvizni režim, nije bilo potrebno samo zadovoljiti matematičke izračune o stopi odbijenica. Postoji niz drugih uvjeta, poput sigurnosnih i demokratskih standarda, imati i voditi dobre baze podataka i surađivati u sklopu policije i drugih sigurnosnih službi, što uključuje i tehničku opremljenost, funkcioniranje graničnih službi, obradu i dijeljenje sigurnosnih podataka i putovnice najvišeg standarda, što je također obavljeno, ne samo zbog SAD-a, nego i Schengena.

Sudenje Stjepanu Ringwaldu SMAKNUĆE FISTANIĆA Fistanićeva djevojka: Okrenula sam se, a krv je špricala. Vikala sam: 'Ljubavi, pucaju na nas!'

No vize, koje su uvijek u fokusu javnosti, dio su šireg paketa koji bi se trebao zaključiti s Amerikancima. Hrvatska vrlo aktivno radi na ukidanju dvostrukog oporezivanja od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća, te bi i taj sporazum trebalo realizirati ove godine.

- Službeno je! Ukupni postotak odbijenih turističkih ili poslovnih viza u Hrvatskoj pao je na 2,69% prošle godine što je nužan korak naprijed u priključivanju tzv. visa-waiver programu. Veselimo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u SAD bez vize - napisala je Victoria J. Taylor, zamjenica američkog ambasadora u Hrvatskoj.
 

Victoria J. Taylor zahvalila se Vladi, MUP-u i MVEP-u na njihovom trudu. 

potpuno iskreno
Mikulić progovorila o situaciji sa sinom: Gledaju nas kao da nismo normalni, svojom pričom ne pomažete
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda
 • jorgen:

  Hvala, ali više se nema zašto tamo ići osim eventualno nacionalnih parkova. Gradova bih se klonio.

 • Avatar Cro_co_deal
  Cro_co_deal:

  Ovo je sve posljedica one akcije u kojoj su uhićene službene osobe i kriminalci koji su trgovali originalnim putovnicama.

 • cumur:

  znaci f 16