Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OIuja koja je sve zaprepastila

Hoće li vrijeme biti sve teže za prognozirati? 'Ne možemo sve mjeriti, svugdje i cijelo vrijeme'

Zagreb: Podvožnjak u Škorpikovoj potpuno je potopljen
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
21.07.2023.
u 06:08

Klimatolog i geofizičar prof. dr. Branko Grisogono objasnio je kako je oluja sa srijede bila još samo jedna posljedica globalnog zagrijavanja

Ovakva nevremena su posljedica globalnog zagrijavanja, unosa ekstra energije u klimatski sustav. Kad se poklope ljudski efekti s prirodnim ekstremima, kao što je to sad, onda se događaju neočekivana nevremena. Primjer sa srijede to dokazuje - kaže za Večernji list klimatolog i geofizičar prof. dr. Branko Grisogono sa zagrebačkog PMF-a, kojeg smo upitali smo ga zašto je došlo do tako silovitog nevremena.

Hoće li meteorolozima biti sve teže donositi točne prognoze

- Nedostatak mjerenja... Ne možemo sve mjeriti, svugdje i cijelo vrijeme, a atmosfera i oceani su kontinuirani mediji. Nadalje, naši modeli su ipak samo modeli. Simuliraju prirodu. No, to je najbolje oruđe koje imamo na raspolaganju - kaže prof. dr. Grisogono.

>> VIDEO Pogledajte timelapse oluje koja je odnijela ljudske živote i nanijela strašnu materijalnu štetu

Podsjetimo, olujno nevrijeme koje je u srijedu popodne pogodilo kontinentalnu Hrvatsku odnijelo je četiri života. Nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom u Zagrebu je nosilo sve pred sobom. Dva muškarca, 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač, preminuli su na mjestu nesreće zbog pada stabla, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo. 

13.09.2017., Zagreb - Prof. Branko Grisogono, meteoroloski strucnjak i redoviti profesor u trajnom zvanju na PMF-u u Zagrebu. "nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

POVEZANI ČLANCI:

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je naknadno i kako je na području Zagreba puhao jedan od najjačih vjetrova ikad, otkad postoje mjerenja. ''Primjerice na Plesu je izmjeren udar od 115 km/h. Palo je od 20 do 35 litara po četvornom metru u 10-ak minuta. Da je kiša nastavila padati tim intenzitetom za sat vremena palo bi 150-200 litara kiše po četvornom metru. Prema sadašnjim analizama to je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu otkada postoje mjerenja'', izvijestili su ranije.

Zagreb: Podvožnjak u Škorpikovoj potpuno je potopljen
1/6

Komentara 4

DA
dabssa
08:16 21.07.2023.

Da. Tesko im je predvidit vrijeme dan, dva unaprijed ali zato su prognoze za 30-50god od sada katastrofalne klimatske promjene.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
06:17 21.07.2023.

Može li neki matematički izračun iz kojeg je vidljivo da je zagrebačka oluja posljedica povećane koncentracije CO2 u atmosferi? Ako nije problem. Ipak je gospodin klimatolog i geofizičar.

ZP
Zabranjen pristup
09:17 21.07.2023.

Vrijeme sve teze prognozirati,pa uvjek je bilo i cisto pogadjanje je. Ali bitno da vi pisete u zimu da dolazi najvruce ljeto ikada,vama nije tesko prognozirati ali pogoditi vam je nemoguce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije