Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladajuća koalicija

HDZ od jeseni ne može računati na podršku Reformista

Zagreb: Radimir Čačić sastanak s premijerom  čekao na saborskom hodniku u društvu  zastupnika Socijaldemokrata
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.07.2022.
u 08:03

Vladajuća koalicija time u Saboru ponovno ostaje na minimalnih 76 ruku, no potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved u utorak je naglasio kako to nije razlog za zabrinutost o stabilnosti Vlad

Vladajuća koalicija sastala se u utorak posljednji put u punom sastavu, a nakon sastanka i formalno je potvrđeno da će je od petka i zadnjega glasanja u Saboru prije ljetne stanke napustiti Reformisti.

Kako je već najavio predsjednik stranke Radimir Čačić, njihova jedina zastupnica Natalija Martinčević prije toga dići će ruku za imenovanje novog ministra financija Marka Primorca, a kada se zastupnici najesen ponovno okupe u saborskim klupama, Plenković više neće moći računati na njezinu podršku. Vladajuća koalicija time u Saboru ponovno ostaje na minimalnih 76 ruku, no potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved u utorak je naglasio kako to nije razlog za zabrinutost o stabilnosti Vlade.

– Pokazali smo već da koalicija sa 76 ruku vrlo dobro funkcionira, 76 odgovornih zastupnika može donositi zahtjevne odluke i činiti čvrstu, stabilnu većinu – rekao je Medved. Dodao je da i ubuduće očekuje korektne odnose s Reformistima i računa na njihovu podršku u određenim projektima iako Čačić istodobno govori kako je suradnja s HDZ-om za ovaj mandat završena.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

No, Medved je u pravu kada kaže kako njihov odlazak neće dovesti u pitanje parlamentarnu većinu, s obzirom na to da su ostali partneri potvrdili kako ostaju u redovima vladajućih. Ipak, iz nekih poteza koje posljednjih dana povlače jasno je kako će se, kako se budu približavali parlamentarni izbori, i drugi manji partneri nastojati donekle izmicati iz HDZ-ove sjene.

Da je tako, pokazuju i potpisi na inicijativu kojom SDP u Ustav želi unijeti pravo na pobačaj. Među 40 potpisa zastupnika koji podržavaju taj prijedlog i onaj je prvog HSLS-ovca Darija Hrebaka. Šef HSLS-a time je jasno dao do znanja da će njegova stranka u idućem razdoblju tražiti prostor za vlastito djelovanje, neovisno o koaliciji s HDZ-om.

Za Plenkovićevu bi stranku, pak, ta inicijativa mogla biti posebno neugodna zato što SDP najavljuje kako će se, ne prođu li ustavne promjene u Saboru, okrenuti prikupljanju potpisa građana. Ma kako na kraju završila ta referendumska inicijativa, prilično je jasno da će strana koja izgubi, zbog nedefiniranog stava te stranke prema pravu na pobačaj, krivca tražiti upravo u HDZ-u.

VIDEO: Vice Mihanović podnio ostavku: 'Uzimajući u obzir rezultate izvanrednih izbora...'

Komentara 3

DU
Deleted user
09:07 13.07.2022.

Reformisti su velika politicka snaga na sjeveru hrvatske i imaju nekoliko cacica neokmunistu i dvije pratilje hermanicu i martincevicku...

BE
belak
10:07 18.07.2022.

ovaj zagadjuje okoliS! Maknite ga !

DU
Deleted user
08:39 13.07.2022.

Podrška Reformistima, naime ako su se dogovorili prije izbora oko podijele poduzeća , zaposlenja i projekata, zašto je sada HDZ iznevjerio članove i prijatelje HNS-a, mnogi dogovorili su se odigrali i nije baš ugodno vraćati omotnice. Predlažem HDZ-u i HNS-uu neka pošteno podijele Hrvtasku, realno HDZ ima Hrvatsku te Hrvatske ne bi bilo bez HDZ-a, tako da ako branitelji i HDZ žele prodati Hrvatsku oni to mogu. Bolje da sada sve prodamo i živimo kao carevi a ne da nam djeca skapavaju od turizma tamo 2046 kada bude pržilo 52 C. Troši se kada se ima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije