Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opozvan poziv

Hasanbegović: Opoziv ne može poništiti činjenicu da su moji preci spasili život

Zlatko Hasanbegović
Patrik Macek/PIXSELL
15.05.2018.
u 19:20

Nakon vijesti o dodjeli priznanja mojim precima u izjavama sam odbio to vezati uz svoje političko djelovanje, kaže Hasanbegović.

Prije pet dana saborski zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović primio je pismeni poziv Židovske općine u Sarajevu, veleposlanstva Izraela u BiH te Yad Vashema da u utorak 29. svibnja u sarajevskoj sinagogi nazoči dodjeli odlikovanja Pravednici među narodima. To odlikovanje Država Izrael posmrtno dodjeljuje njegovu djedu Sabriji Prohiću, baki Safeti Prohić, njihovoj kćeri Esmi Prohić i djedovu bratu Avdi Prohiću jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman, no poziv je opozvan.

Oni su mi uzor u životu

U zajedničkoj izjavi veleposlanstva Izraela u BiH, Židovske općine u Sarajevu i obitelji Prohić objašnjeno je da je Hasanbegović prvotno pozvan zato što je predstavnik obitelji Prohić smatrao obveznim na tu svečanost pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, uključujući i Zlatka Hasanbegovića. No, to je učinio, kako piše u priopćenju, “ne znajući, nažalost, da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini zbog nastojanja da relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata”. Pritom je izraelsko veleposlanstvo u BiH dodatno izrazilo žaljenje jer je “Hasanbegović zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe” pa se zato poziv dostavljen Hasanbegoviću – poništava.

– O opozivu i poništavanju poziva na svečanost u Sarajevu nisam dobio ništa službeno. Iz medija sam doznao za to. No, pozadina te odluke i pozadinski pritisci koji su stajali iza te odluke ne mogu poništiti temeljnu činjenicu da su moj djed i baka, Sabrija i Safeta Prohić, spasili jedan život, život židovske djevojčice. I u kontekstu dodjele tog priznanja to je jedino bitno, a moj je položaj u toj priči nebitan.

Taj događaj nije organizirala moja obitelj, iako sam ja ta obitelj i ja sam izravni potomak te obitelji. Uostalom, nakon što je objavljena vijest o dodjeli tog priznanja mojim precima u svim sam svojim izjavama odbio to vezivati uz svoje političko djelovanje jer je to potpuno irelevantno u kontekstu tog priznanja. Žao mi je zbog te odluke o opozivu. Ponosan sam na svoje pretke. Bili su mi i ostali uzor u životu – kazao nam je Zlatko Hasanbegović.

 

Komentara 85

IL
ilijan
19:51 15.05.2018.

To sam i ja rekao, Izrael samo sa tim gubi kredibilitet i ta udruga koja dodjeljuje nagrade za pravednike. Mislim da su srbi ponovo svojim manipulacijama uspjeli obmanuti istinu.

DU
Deleted user
19:50 15.05.2018.

Židovi se ovim nefer, niskim i podlim postupkom deklarirali kao najgori diskriminatori i sitni mutikaše... zapravo gledajući kroz povijest. ništa novo. Svoje najveće priznanje pretvorili su u niskobudzetno politikantstvo

PO
pozornik66
20:03 15.05.2018.

Hasanbegović nema problem sa židovskom zajednicom nego peta kolona ima problem sa njim,oni su nalagali svega i svačega protiv njega isto ka i protiv , Thompsona,Joa Šimunića i hrvatskih navijača

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije