Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Priznanje Hasanbegovićevoj obitelji

Djed, baka, njihova kći i djedov brat spasili su u 2. svjetskom ratu židovsku djevojčicu
12. svibnja 2018. u 16:08 260 komentara 10932 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U utorak 29. svibnja saborski zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović bit će u Sarajevu kako bi, kao potomak, u tamošnjoj sinagogi prisustvovao dodjeli odlikovanja Pravednici među narodima koje je Država Izrael postumno dodijelila njegovu djedu Sabriji Prohiću, njegovoj baki Safeti Prohić, njihovoj kćeri Esmi Prohić i djedovu bratu Avdi Prohiću zato što su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman koja je ostala bez oba roditelja.

Zlatko Hasanbegović 'Pravednici među narodima' Bandić čestitao zastupniku Hasanbegoviću na priznanju njegovoj obitelji

Hasanbegoviću je pismo Židovske općine u Sarajevu, veleposlanstva Izraela u BiH te Yad Vashema, s pozivom na svečanu ceremoniju u čast obitelji Prohić, gdje će kao unuk prisustvovati dodjeli najvišeg izraelskog državnog priznanja pripadnicima drugih naroda koji su tijekom holokausta riskirali svoje živote kako bi spasili Židove, stiglo u srijedu.

Ljudska dužnost

– Drago mi je zbog svega i ponosim se djedom i bakom koji su izvršili svoju ljudsku, građansku i vjersku dužnost u teškim i dramatičnim vremenima. Još kao dijete čuo sam za priču o djevojčici Nadi. To je, zapravo, priča s kojom sam odrastao. Nju mi je pričala moja majka Zumreta koja je, nažalost, prije mjesec dana umrla pa mi je žao što i ona nije doživjela tu čast jer bi joj to bila zadovoljština za sve proživljene patnje. Kako su djed i baka primili Nadu u želji da je spase, moja majka i Nada su dvije ratne godine živjele zajedno u Zagrebu. No, nakon rata rođaci te djevojčice došli su po nju i odveli je u Izrael, a potom je otišla u Zimbabve te konačno u Australiju gdje i danas živi. Nada je kasnije promijenila ime u Avive Fox. Iako sam oduvijek znao priču o njoj i mojoj obitelji, Nadu nisam upoznao niti sam s njom ikada kontaktirao. Prvi ću je put vidjeti i upoznati se s njom uskoro na dodjeli priznanja jer i ona dolazi u Sarajevo. Koliko znam, ne postoji ni fotografija moje obitelji s Nadom iz onog vremena – kazao nam je jučer Zlatko Hasanbegović koji o cijeloj toj priči i nije bio voljan opširno govoriti jer, kako reče, ne želi sad politički parazitirati na nečemu što je duboko intimno i obiteljsko. Štoviše, samom procedurom dodjele izraelskog priznanja u proteklih nešto više od godinu dana bavio se njegov rođak, a on je tu zanimljivost iz života vlastite obitelji tek spomenuo pri kraju svoje knjige “Muslimani u Zagrebu 1878.-1945. – doba utemeljenja”. Inače, Nada Kolman rođena je u travnju 1942. u Gračanici. Roditelji su joj bili Židovi, otac, ljekarnik Viktor Kolman i majka Helena. Kako je svojedobno pisalo u Gračanačkom glasniku, Nadin otac Viktor rođen je u Koprivnici, ali se nakon ženidbe preselio u Gračanicu i otvorio ljekarnu. Upravo ondje obitelj Kolman upoznala je i prijateljski se povezala s dr. Avdom Prohićem i njegovim bratom Sabrijom (rođen 1900. u Gračanici, ali se početkom 2. svjetskog rata s obitelji preselio u Zagreb).

Sabrijina i Safetina kći

I sredinom 1943. brat Avdo piše mu da je Nadin otac Viktor uhićen i strijeljan, a da je njezina majka Helena pobjegla. Helena uskoro umire i tada brigu o jednogodišnjoj Nadi najprije preuzima obitelj Avde Prohića, a potom Nada stiže u Zagreb, gdje su joj život spasili Hasanbegovićevi djed i baka, Sabrija i Safeta. Safeta je Nadu odmah predstavljala kao svoju kćer, a njezina i Sabrijina djeca zvala su je mlađom sestrom. Tako su je uspjeli skrivati pune dvije godine, sve dok nakon rata po Nadu nisu došli preživjeli rođaci. Sabriju i Safetu Prohić komunisti su pak uhićivali nekoliko puta pa Sabrija 1946. pokušava napustiti Jugoslaviju, ali biva uhićen i pogubljen na nepoznatom mjestu, a nakon smrti mu se naknadno sudilo i oduzeta mu je imovina.

Zlatko Hasanbegović TEKST U BEOGRADSKOM LISTU Hasanbegović dobio nepravomoćnu presudu protiv Ante Tomića i 30.000 kuna VEČERNJI TV Hasanbegović: Dokument Vijeća neka je vrsta trulog kompromisa Nino Raspudić Kako je Hasanbegović spasio Pirandella
vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
 • Nepokolebljiv:

  I antifasisti su spasavali zidovstvo! Recimo obitelj Yusipovica je spasila nekoliko zidovskih stanova i jos uvijek ih cuva!

 • senkop:

  Nakon ovog, antifašista Ante Tomić bi si sam trebao na glavu izliti još jednu kantu. Osim ako mu se to ne sviđa, onda to nije nikakva odgojna mjera.

 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  kako sad to....zar ti humanitarni, ljudski podvizi nisu rezervirani samo za vrle antifasiste.....