Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veleposlanstvo Izraela i Židovska zajednica BiH opozvali poziv Hasanbegoviću

Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani, a potpisuje je veleposlanik Boaz Rodkin.
14. svibnja 2018. u 19:54 141 komentara 37202 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog svog odnosa prema ustaškom režimu, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović ipak neće nazočiti ceremoniji dodjele posmrtnog priznanja "Pravednik među narodima" u sarajevskoj sinagogi krajem svibnja u čast članova njegove obitelji koji su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Zlatko Hasanbegović Pravednici među narodima Priznanje Hasanbegovićevoj obitelji

U zajedničkoj izjavi veleposlanstva Izraela u BiH, Židovske općine u Sarajevu i obitelji Prohić, koju potpisuje veleposlanik Boaz Rodkin, pojašnjeno je kako je poziv Hasanbegoviću prethodno upućen jer je predstavnik obitelji Prohić smatrao obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući i Zlatka Hasanbegovića.

No učinio je to, kako se ističe, "ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini" zbog nastojanja, kako se navodi, da "relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata". Veleposlanstvo Izraela u BiH pritom je "izrazilo žaljenje" jer je Hasanbegović "zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe".

Podsjetimo, Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić, njihovoj kćeri Esmi Prohić i djedinu bratu Avdi Prohiću odličje "Pravednika među narodima" država Izrael dodijelila je jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman. Njezina su oca Viktora pogubile ustaše, a kasnije joj je umrla majka pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić, a potom i njegov brat Sabrija i supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći.

– Drago mi je zbog svega i ponosim se djedom i bakom koji su izvršili svoju ljudsku, građansku i vjersku dužnost u teškim i dramatičnim vremenima. Još kao dijete čuo sam za priču o djevojčici Nadi. To je, zapravo, priča s kojom sam odrastao – kazao je prije nekoliko dana za Večernji list Zlatko Hasanbegović koji o toj priči i nije bio voljan opširno govoriti jer "ne želi sada politički parazitirati na nečemu što je duboko intimno i obiteljsko". No židovska zajednica u BiH nije mu povjerovala na riječ.

Zlatko Hasanbegović 'Pravednici među narodima' Bandić čestitao zastupniku Hasanbegoviću na priznanju njegovoj obitelji Davor Bernardić Umag Bernardić i Hasanbegović na otvaranju Islamskog centra Hasanbegović Rasprava o HAVC-u Hasanbegović napao Hribara, a Stazić mu odgovorio: Ovaj fašistički govor je sramota!
usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar babas
  babas:

  Hasanbegovićeva majka je malu Židovku predstavljala kao mlađu sestru,lijepo su joj se Židovi zahvalili!

 • oxymoron:

  Niti jedno dobro djelo u životu ne prodje nekažnjeno tako i ovo. Samo ovi sto sada otkazuju, ti sigurno nikada nikog ne bi spasili.

 • Avatar whitesox
  whitesox:

  Sad mi je dapače još veći pravednik! Tako se ponašaju i prema bl.Stepincu!