Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada odlučila

F16 koštat će nas 3 milijarde, a Gripen bi stajao 8 milijardi kuna

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
29.03.2018.
u 06:42

25 godina korištenja F-16, prema procjenama MORH-a, stajat će HRZ 903 milijuna američkih dolara, a Gripeni bi stajali 1,8 milijardi dolara

Prema procjenama stručnjaka MORH-a, nabava novih švedskih JAS-39 Gripena na 10 godina kredita stajala bi Hrvatsku između 7,8 i 8,35 milijardi kuna, a rabljeni izraelski F-16 C/D Baraci 3 milijarde kuna s desetogodišnjim kreditom.

Osim toga, 25 godina eksploatacije, prema procjenama, F-16 stajat će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo 903 milijuna američkih dolara, a eksploatacija Gripena stajala bi 1,8 milijardi dolara, dakle dvostruko više. Operativni troškovi sata leta za 16-cu iznose oko 90.000 kuna, a za Gripen gotovo 152.000 kuna. Na temelju tih i drugih procjena u MORH-u su i bili predložili da Hrvatska krene radije u nabavu F-16-ca iz Izraela.

Pobjeda starog aviona

Nakon odluke državnog i vojnog vrha da se krene u ugovaranje kupnje 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraelskog ratnog zrakoplovstva, u MORH-u su otkrili spomenute detalje o tome kako je njihovo Stručno povjerenstvo vrednovalo četiri pristigle ponude i kako je u “pripetavanju” između izraelske ponude za rabljeni i “tunirani” F-16 Barak i švedskog novog Jas-39 Gripena prednost ipak dana Izraelcima. Član povjerenstva, umirovljeni pilot, pukovnik Ivica Ivandić bio je član stručnog povjerenstva MORH-a i za Večernji list objašnjava kako je pobijedio stari kandidat. Prema četiri kriterija vrednovanja ponuda, od 100 posto mogućega, Izraelci su zadovoljili 81,73%, Šveđani 69,07%, Amerikanci 65,72%, Grci 35,11%. S time, dodaje Ivandić, što za američki novi F-16 Viper, kako još nije krenuo u proizvodnju i nisu imali sve parametre, stoga ih i nisu mogli do kraja “pripisati” vjerojatno najboljem od ponuđenih aviona. Eskadrila kojih bi inače Hrvatsku stajala 1,55 milijardi dolara!

Prema ocjenama Povjerenstva, a do kojih su došli prema priloženim podacima samih ponuditelja, F-16 je ispao gotovo dvostruko jeftiniji i u cijeni leta, a i u usporedbi nakon 25 godina korištenja. U cijeni izraelske ponude jest i gradnja i dogradnja infrastrukture na zagrebačkom Plesu (nekoliko novih hangara i objekata), kao i dorada rubova piste i stajanke. Prema procjenama stručnjaka, eskadrila će biti smještena na Plesu, no F-16 će, prema procjenama Izraelaca, moći rabiti i pistu na zadarskom aerodromu u Zemuniku.

Jamstva Izraela

Ivandić objašnjava kako njegov kum i borbeni prijatelj, legendarni pilot Ivan Selak nije u pravu kada kaže da se naši piloti neće naletjeti na izraelskim 16-icama jer da su “izraubane”. – Mi smo te zrakoplove vidjeli, istina nismo još u njima letjeli, no oni imaju oko 4800 sati naleta. Kako ih Izraelci uistinu jako raubaju u američkom Lockheed Martinu tu brojku množe s koeficijentom i dolaze do 7800 sati naleta. Prije dolaska u Hrvatsku, američki će proizvođač Izraelcima poslati komponente u “kitu” za produživanje životnog vijeka i Hrvati će na tim zrakoplovima letjeti najmanje 11.800 sati leta, objašnjava Ivandić. I zaključuje da će se naši piloti, dakle, ipak naletjeti na tim zrakoplovima. Otkriva da je ponuda Izraelaca bila bolja i po tome što oni šalju, uz eskadrilu i tri pričuvna motora, dok su Šveđani ponudili 2. Izraelci s prva dva isporučena zrakoplova, koji trebaju doći sredinom 2020. šalju i simulator leta koji sam stoji 25 milijuna dolara. Obuka prvih pilota i tehničara obavit će se u Izraelu, u trajanju od 8 do 10 mjeseci, a obuka ostalih se nastavlja u Hrvatskoj, što je jeftinije rješenje od ponuđenog švedskog koji bi obuku proveli samo u Švedskoj. Ono što je dodatno uvjerilo hrvatsku stranu da krene u deal s Izraelcima jest i pismeno jamstvo izraelske države da se obvezuju do kraja životnog vijeka ovih zrakoplova isporučivati sve pričuvne dijelove, kao i naoružanje za koje HRZ pokaže ambicije. 

Ivica Ivandić objašnjava kako će jedno vrijeme hrvatski piloti letjeti istodobno na dva različita zrakoplova, jedni već na F-16 pristiglim iz Izraela, a drugi još uvijek na ruskim MiG-ovima 21!. – Oni naši piloti nadzvučnih lovaca koji su već “postariji” završit će svoju karijeru leteći na MiG-ovima, koji će služiti tamo negdje do 2023. Budu li operativni, letjet će vjerojatno i dalje, u “neborbenim” prigodama. U šali, ovaj umirovljeni pilot kaže da će stariji piloti “umrijeti” s Migovima. Na obuku za F-16-ce ići će piloti koji su u prosjeku 30-godišnjaci i za koje se računa da će na 16-ticama moći letjeti i idućih 10 do 15 godina. Naši piloti na početku će savladati uporabu raketa zrak-zrak manjeg ili srednjeg dometa, te topa i vježbovnih bombi. Kako će njihove sposobnosti rasti, tako će RH dokupljivati nove oružane sustave.

Komentara 133

DU
Deleted user
07:12 29.03.2018.

Što se tiče cifre, podmuklo se provlači teza u lijevo orijentiranim medijima da što će nam eskadrila, koliko toga se moglo izgraditi i opremiti za 3 mlrd. kn, koliko školskih obroka dati djeci itd. itd. E pa bilo bi fair iznijeti nespornu financ. činjenicu da iznos 3 mlrd kn okvirno odgovara onome što "strckaju" raznorazne udruge i NGO (nevladine organizacije) za razdoblje 1 i pol godine, a što im se daje iz smjera proračun RH. Znači, Vlada bi mogla isplatiti eskadrilu tako da ustegne financiranje kojekakvim udrugama, gdje u konačnici se novac troši i na plac i na frizere (jer tko u njih takne od financ. inspekcije, taj je zatucan!) u idućih 1 i pol godinu. Po mom stavu, jedino HGSS zaslužuje financiranje iz proračuna - ali, gle čuda, njima daju na kapaljku i na rubu su financ. izdržljivosti. Zaključno, ne nasjedajte na te "navlakuše" i stavove koje u medije plasiraju kojekakve babe narikače, da država neracionalno troši na vojne izdatke (a mogli bi dati njima, jel)....

Avatar vkv353
vkv353
07:42 29.03.2018.

Nama ne valja ništa da smo odabrali bilo koji drugi avion a bio on ipak novi opet ne valja npr. Gripen 8milijardi kuna izađe samo avion bez naouražanja.Opet bi bilo odabrali preskupe avione koliko je to Bolnica škola itd.Svaka vojska košta ma koliko mala bila Švicarska nije ratovala 300g. pa ima vojsku sa puno više rezervnog sastava a to joj nije potrebno a da ne govorimo gdje su napredniji od nas.ne znam što ljudi hoće da nam daju đabe a na kraju Rumunji su kupili 12 f 16 još starijih 2015. pa su zadovoljni i kupit će još 36komada tako starih f-16a/b

BA
balance
08:45 29.03.2018.

Antifa bi najradije da se 3 mil. kuna raspodjeli Gongu i gongašima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije